کدام‌فیلمسازان‌برای‌حضوردرجشنواره‌آماده‌می‌شوند/ شروع‌چراغ‌خاموش‌برای«فجر۳۸»

سایت بدون -به فصل تولید سینمای ایران نزدیک می‌شویم. تابستان و پاییز ایامی است که با ترافیک ساخت فیلم مواجهیم. علت اصلی آن هم نزدیک‌شدن به جشنواره فیلم فجر است.

هرچند چندین ماه تا بهمن و جشنواره فیلم فجر باقی مانده اما فیلمسازان برای تولید و ارائه فیلم‌شان به این رویداد سینمایی از همین حالا وارد مراحل پیش‌تولید می‌شوند. البته نکته‌اش این است که برخی فیلمسازان به دلایل خاص ترجیح می‌دهند حتی قبل از دریافت پروانه ساخت، به صورت چراغ خاموش پیش‌تولیدشان را شروع کنند تا در زمان صرفه‌جویی کنند. 

«فجر»ارزشمند
هرچند در سال‌های اخیر برخی فیلمسازان مدعی شده‌اند که جشنواره فیلم فجر کارکرد گذشته‌اش را از دست داده و دیگر آنچنان جذابیتی برای فیلمسازان ندارد اما چیزی که در عمل رخ می‌دهد با ادعای فوق متفاوت است. هنوز هم فیلمسازان مطرح دوست دارند فیلم‌شان در فجر رونمایی شده و در صورت امکان چند سیمرغی را دشت کنند. همین جشنواره سال قبل نشان می‌دهد که سه نسل مختلف سینمای پس از انقلاب در این رویداد حضور داشته‌اند. نکته اصلی و ویژگی طلایی جشنواره در همین چند سال گذشته، معرفی فیلمسازان بااستعدادی از نسل جوان است. سعید روستایی و محمدحسین مهدویان از جمله این فیلمسازان هستند. همین موضوع باعث شده جشنواره برای فیلمسازان جوان جذاب‌تر و مهم‌تر از فیلمسازان پابه‌سن گذاشته باشد. جشنواره‌ها محلی برای ارائه و دیده شدن ایده‌های ناب و محلی برای صرف انرژی‌های تازه است. در چنین شرایطی عجیب نیست کارگردانانی که سال‌هاست فیلم می‌سازند و مدت‌هاست به تکرار افتاده‌اند، علاقه‌ای برای حضور در این رویداد نداشته باشند. در همین جشنواره سال گذشته به خوبی رقابت جوانان و نسل گذشته نشان داد که وضعیت نسلی سینمای ایران چگونه است. معمولا فیلمی که بیشترین سیمرغ‌های جشنواره را کسب کند، به الگویی برای ساخت فیلم‌های سال بعد تبدیل می‌شود. البته این اتفاق برای اینکه به یک جریان تبدیل شود بایسته‌های دیگری نیز لازم دارد. هرچند امروز برای تحلیل قطعی از ترکیب فیلم‌های متقاضی برای حضور در جشنواره زود است اما براساس اطلاعات منتشرشده می‌توان به ترکیب نسبی از فیلمسازان مطرحی که تا این لحظه برای فیلم‌شان درخواست مجوز داده‌اند یا پروانه ساخت را دریافت کرده‌اند، برسیم. در این بخش گزارش فیلم‌هایی از فیلمسازانی مطرح که برای ساخت فیلم‌شان درخواست داده‌اند یا موفق به دریافت پروانه ساخت شده‌اند، را تحلیل و بررسی می‌کنیم.

رکورددارحضورمستمردرجشنواره
یکی از اولین فیلمسازان مطرحی که پروانه ساخت گرفت، محمدحسین مهدویان بود. او که در چهار سال اخیر به طور مستمر با فیلم‌های «ایستاده درغبار»، «ماجرای نیمروز»، «لاتاری» و «ردخون» در جشنواره حضور داشته و رکورددار این اتفاق بوده، امسال هم ترجیح داده به جای استراحت، پشت دوربین «داستان درخت گردو» برود. تهیه‌کننده این فیلم مصطفی احمدی است که قبلا برنامه «دورهمی» را تولید کرده است. برخی رسانه‌ها مدعی شدند فیلم جدید مهدویان به حملات شیمیایی صدام به حلبچه می‌پردازد. دیگر خبر جالب این پروژه حضور پیمان معادی به‌عنوان بازیگر در این فیلم بود. با توجه به داستانی که از این فیلم روایت شده هیچ بعید نیست که مهدیان بازهم به شیوه داکیودراما فیلم بعدی‌اش را بسازد. 

کارگردان«پایتخت»درسینما

سیروس مقدم یکی از پرکارترین کارگردانان رسانه ملی است. او ده‌ها سریال ساخته که برخی از آن‌ها مثل مجموعه‌های «پایتخت» به موفقیت چشمگیری دست یافته‌اند. حالا این کارگردان پابه‌سن گذاشته می‌خواهد بعد از سال‌ها با «زیرزمین» به سینما بازگردد. طبق معمول الهام غفوری، تهیه‌کننده فیلم مقدم است و محسن تنابنده و مرحوم خشایار الوند، فیلمنامه زیرزمین را نوشته‌اند. 

خداحافظی‌از«خندوانه»

رامبد جوان پس از پایان فصل اخیر «خندوانه» به دلیل تولد فرزندش در کانادا با حواشی زیادی روبه‌رو شد. بعید است که دیگر جوان را در قامت مجری خندوانه ببینیم و احتمالا او مدت‌ها در سینما مشغول خواهد بود. جوان پس از تجربه نه‌چندان موفق «قانون مورفی» حالا می‌خواهد «سال نو» را بسازد. در این فیلم رامبد جوان خودش تهیه‌کننده و نویسنده هم هست. اطلاعات زیادی از فیلم او در دسترس نیست و باید منتظر ماند تا مشخص شود که آیا فضای آن کمدی است یا چیزی شبیه به «نگار».

ملکان‌پشت‌دوربین

سعید ملکان چند سالی است که به طور جدی در حوزه تهیه‌کنندگی مشغول است. او فیلم‌های مهمی چون «تنگه ابوقریب» و «تختی» را تولید کرده است. حالا او برای اولین‌بار در مقام کارگردان پشت‌دوربین قرار می‌گیرد. ملکان «روز صفر» را به تهیه‌کنندگی خودش و نویسندگی مشترک با همراه همیشگی‌اش، بهرام توکلی می‌سازد. 

بازهم‌کمدی؟
مهران احمدی که دو سال پیش «مصادره» را ساخته بود، حالا بازهم پس از مدتی تمرکز روی بازیگری با فیلم دیگری به سینماها بازخواهد گشت. احمدی «جنوب از جنوب‌شرقی» را بازهم به تهیه‌کنندگی محمدحسین قاسمی خواهد ساخت. معلوم نیست که آیا این فیلم هم کمدی است یا فضای متفاوتی دارد؟ 

فیلم‌سومی

سهیل بیرقی با «من» شناخته شد و دو سال پیش «عرق سرد» را به جشنواره آورد. عرق سرد حواشی فرامتنی و منتقدانی هم داشت. حالا او قرار است فیلمی عامه‌پسند را بسازد. نکته جالب این فیلم تهیه‌کنندگی آن توسط خود بیرقی جوان است. درباره فیلم جدید این فیلمساز اطلاعات زیادی منتشر
 نشده است.

ورود با«خروج»

اما با گذشت دو سال از رونمایی «به وقت شام»، ابراهیم حاتمی‌کیا بازهم به سینماها بازخواهد گشت. حاتمی‌کیا این‌بار هم با اوج همکاری می‌کند. 
ابراهیم حاتمی‌کیا «خروج» را به تهیه‌کنندگی حبیب والی‌نژاد می‌سازد. از فرامرز قریبیان به عنوان یکی از بازیگران اصلی این پروژه اسم برده شده است. هرچند اطلاعات خاصی درباره «خروج» منتشر نشده ولی برخی مدعی‌اند این فیلم ممکن است به مساله سیل‌های سال جاری ارتباط داشته و فضایی انتقادی به مسائل اجتماعی داشته باشد. قطعا حضور حاتمی‌کیا نکته قابل توجهی برای جشنواره است که می‌تواند حواشی متنوعی را دربر داشته باشد. سه فیلم آخر این فیلمساز مشهور معمولا بیگ‌پروداکشن بوده و بعید نیست فیلم اخیرش هم در همین فضا باشد. باید منتظر بمانیم تا خروج را در جشنواره ببینیم. آیا خروج شبیه به سینمای شخصی ابراهیم حاتمی‌کیا خواهد بود یا محصولی زیرسایه مسائل پررنگ تولیدی؟
 

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «گاف دادن»

سایت بدون – اصل کلمه گاف از زبان فرانسه است و به معنای حرف ناپسند …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *