۶ اشتباه رایج در میان سالمندان را بشناسیم

https://cdn.the-scientist.com/assets/articleNo/65264/aImg/30089/mortality-thumb-s.png

سایت بدون -بسیاری از سالمندان با باورهایی زندگی می‌کنند که سبک زندگی آنها را تعیین می‌کند و همین سبک زندگی می‌تواند سلامت آنها را تضمین کند یا در مقابل، مشکلات متعدد جسمی و روانی برایشان ایجاد کند. در حقیقت بسیاری از موارد روزمره‌ای که سبک زندگی سالمندان را تشکیل می‌دهد، در برخی مواقع تبدیل به عادت شده و شاید آنها ندانند که به سادگی می‌توانند خود را بیمار یا از خود در برابر بیماری‌ها محافظت کنند. در «سبک زندگی» این هفته به ۶ مورد از اشتباهات رایج سالمندان اشاره می‌کنیم که به راحتی قابل پیشگیری است.


۱٫ خطای دارویی
     یکی از مشکلات شایع سالمندان این است که امکان بروز بیماری‌های مختلف وجود دارد و به همین دلیل سالمندان ناچار به مصرف همزمان چندین دارو به‌طور همزمان هستند. دیده شده بسیاری از سالمندان بعد از آنکه مصرف یک دوره دارویشان به اتمام رسید، بدون مراجعه به پزشک دوباره آن دارو را تهیه و مصرف می‌کنند. در صورتی که پزشک باید براساس تاثیر دارو و نیاز بیمار، دوز دارو را افزایش یا کاهش دهد. گاهی سالمندان به‌طور مثال دارویی که برای مدت یک ماه باید مصرف می‌کردند را به‌دلیل آنکه نتیجه خوبی از آن گرفتند به مدت ۲ تا ۳ سال مصرف می‌کنند. باید بدانیم مصرف طولانی‌مدت دارو بدون مشورت با پزشک می‌تواند برای سالمندان عوارض دارویی ایجاد کند و آنها مجبور می‌شوند برای درمان به پزشک دیگری مراجعه کنند. بنابراین توصیه ما به سالمندان این است که حتما هر دارویی که پزشک برایشان تجویز کرده را بعد از اتمام دوره درمان مجددا به پزشک نشان دهند و مطابق نظر او دارو مصرف کنند. مشکل دیگری که در مورد مصرف دارو در سالمندان رایج است، به مصرف خودسرانه دارو برمی‌گردد به گونه‌ای که بسیار دیده شده سالمندان باتوجه به توصیه اقوام و آشنایان و اطرافیانشان از دارویی که آنها نتیجه گرفته‌اند استفاده می‌کنند و به توصیه آنها اقدام به تهیه و مصرف دارو می‌کنند. در حالی که مصرف خودسرانه دارو و به تجویز اطرافیان می‌تواند روی کبد و کلیه سالمندان تاثیر بگذارد و همچنین توجه داشته باشید که هر دارو با میزان دوز مشخص بنا بر شرایط جسمانی هر فرد متفاوت است و می‌تواند در یک فرد سودمند بوده در فرد دیگر ایجاد مشکل کند. پس بسیار اهمیت دارد که هیچ سالمندی به سالمند دیگر دارویی را توصیه نکند یا به توصیه دیگران دارویی را مصرف نکند.


۲٫ خطای دندانی
     بهداشت دهان و دندان مشکل دیگری است که در سالمندان بسیار رایج است. بسیاری از سالمندان تصور می‌کنند چون از دست دندان استفاده می‌کنند، نیازی به مراجعه به پزشک و رسیدگی به دست دندان نیست. چون می‌گویند دست دندان، دندان طبیعی خودمان نیست، مشکلی برای آن پیش نمی‌آید و نیازی به رسیدگی ندارد. در صورتی که به‌دلیل چاق یا لاغر شدن یا تغییرات عضلات فک و لثه ممکن است بعد از مدتی دست دندان در دهان سالمند به خوبی فیکس نشود و این وضعیت در طولانی‌مدت می‌تواند به لثه و عضلات فک ضربه وارد و ایجاد زخم در دهان کرده که گاهی اوقات می‌تواند آغاز یک زخم بدخیم در دهان باشد. بنابراین سالمندان باید توجه داشته باشند، دست دندان نیز همانند دندان طبیعی نیاز به رسیدگی و مراجعه به پزشک برای بررسی وضعیت سلامت آنها دارد.


۳٫ خطای کم‌آبی
     معمولا در دوره سالمندی تمایل به مصرف مایعات کم می‌شود؛ از یک طرف خشکی دهان در سالمندان ایجاد شده و از طرف دیگر مصرف برخی از داروها نیز باعث خشکی بیش از پیش دهان می‌شود. بنابراین خشکی دهان می‌تواند وضعیت حفره‌های دهانی را در معرض آسیب‌های جدی قرار دهد. در حقیقت سالمندی که از دست دندان استفاده می‌کند، خشکی دهانش هم باعث صدمه بیشتر به لثه می‌شود و اگر در دهان حفره دهانی نیز داشته باشد، بیشتر در معرض آسیب خواهد بود. حتی خشکی دهان می‌تواند وضعیت حفره‌های دهانی را آنقدر بدتر کند که تبدیل به عفونت‌های قارچی در دهان شده و سالمند را کم‌اشتها کند.


۴٫ خطای شنوایی
     به دنبال افزایش سن بسیاری از سالمندان دچار پیر گوشی می‌شوند و ممکن است بلند صحبت کنند یا صحبت‌های اطرافیان را به خوبی نشنوند و ممکن است صحبت دیگران را به درستی متوجه نشده و دلخور شوند. حتی مجبور هستند صدای تلویزیون را زیاد کنند و از دیگران تذکر بگیرند و احساس کنند شان آنها پایین آمده است و بیشتر از همه، خود سالمندان از این قضیه آسیب می‌بینند ولی با این وجود برخی از آنها نسبت به استفاده از سمعک مقاومت می‌کنند. در صورتی که در حال حاضر سمعک‌هایی در بازار آمده‌اند که داخل مجرای گوش نصب می‌شود و نکته مهم‌تر اینکه اختلال شنوایی باعث اختلال تعادل می‌شود و ممکن است سالمند بیفتد و دست و پاهایش دچار شکستگی شود و معمولا در سه‌چهارم موارد سالمندانی که دچار شکستگی استخوان سر ران می‌شوند به زندگی بازنمی‌گردند. بنابراین با یک مراجعه کوچک می‌توان از بسیاری از مشکلات بزرگ پیشگیری کرد.


۵٫ خطای بینایی
     معمولا سالمندان وقتی به چشم پزشک مراجعه می‌کنند و عینک دریافت می‌کنند سال‌ها از همان عینک استفاده می‌کنند و تصور می‌کنند نیازی به ویزیت دوره‌ای برای معاینه چشم ندارند. در صورتی که شماره عینک بالا رفته و عینک قبلی نمی‌تواند دید مناسب را به سالمند بدهد و عدم تطابق و کاهش عمق دید باعث عدم تعادل و افتادن سالمند شود. به‌ویژه در سالمندانی که مجبورند در شب چندین بار برای دفع ادرار به دستشویی بروند، ریسک افتادن را بیشتر می‌کند. هر سالمند متناسب با وضعیت بینایی و مشکلات چشمی که دارد پزشک به او توصیه می‌کند که ویزیت بعدی چه زمانی باشد ولی اگر سالمند مشکلی نداشته باشد به‌طور روتین بهتر است سالی یکبار به چشم پزشک مراجعه کند.


۶٫ خطای پوستی
     خشکی پوست در سالمندان نیز یک مشکل شایع است و همین امر باعث می‌شود پوستشان نسبت به محرک‌های بیرونی آسیب‌پذیرتر باشد. در حقیقت پوست خشک زمانی که در معرض نور آفتاب قرار می‌گیرد، بیشتر آسیب می‌بیند. یک اشتباهی که ممکن است سالمندان مرتکب شوند این است که تصور می‌کنند استفاده از کرم ضدآفتاب برای سنشان مناسب نیست و فکر می‌کنند برای زیبایی استفاده می‌شود. در صورتی که برای سلامت سالمند استفاده از کرم ضدآفتاب ضروری است و در کنارآن توصیه اکید به استفاده از عینک آفتابی نیز داریم. همچنین سالمندان توجه داشته باشند بعد از حمام نیز از لوسیون‌های سبک استفاده کنند.

مطلب پیشنهادی

پیشنهاد سریال/صورت فلکی؛سرگشتگی و یاس یک فضانورد

مینی‌سریال «صورت فلکی» که پخش آن به تازگی تمام شده اثری در ژانر ترکیبی روان‌شناختی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *