داستان‌کوتاه با ذهن ما چه می‌کند؟

به بهانه پربازدید شدن خبر مربوط به دستگاه خودپرداز فرانسوی‌ها که داستان‌های کوتاه رایگان به مردم می‌دهد

 یک شرکت فرانسوی دستگاه‌هایی تولید کرده است که به طور رایگان با هدف افزایش سرانه مطالعه مردم به جای استفاده از تلفن‌همراه، داستان کوتاه در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهد. این خبر در چند روز اخیر، مورد توجه شبکه‌های اجتماعی قرار گرفته است و از آن به عنوان یک شیوه خوب برای فرهنگ‌سازی یاد می‌شود. در خور ذکر است که این داستان‌ها بر اساس زمان مورد نیاز برای مطالعه به سه شکل ارائه می‌شوند؛ یک دقیقه‌ای، سه دقیقه‌ای و پنج دقیقه‌ای. چند سال قبل تولید این دستگاه‌ها در فرانسه آغاز شده و حالا علاوه بر فرانسه در برخی شهرهای آمریکا، کانادا و انگلیس این دستگاه‌ها در مکان‌های پرتردد قرار داده شده‌اند. نویسندگان داستان‌های کوتاه مورد استفاده، افراد ناشناسی هستند که در فراخوان مسابقه برگزار شده توسط شرکت تولیدکننده، آثار خود را ارسال کرده اند و داستان‌شان انتخاب شده است.    

  مزایای مطالعه داستان کوتاه

با توجه به توضیحات ارائه شده، حالا این سوال پیش می‌آید که آیا خواندن داستان کوتاه به این شکل می‌تواند فایده‌ای هم برای خوانندگان داشته باشد؟ پاسخ این سوال با توجه به نکاتی که در ادامه مطلب مطرح خواهد شد، مثبت به نظر می‌رسد.

کسب آرامش در میانه شلوغی‌ها

در همه جای دنیا وقتی افراد در مکان‌های شلوغ حضور می یابند و معطل می‌شوند، احساس تنش هم افزایش می‌یابد. بر همین اساس به عنوان مثال در برخی کشورها از نواختن موسیقی در ایستگاه‌های پرتردد استقبال می‌شود چرا که این کار کمک می‌کند تا افراد تنش کمتری را تجربه کنند و فضای آرام‌تر به معنای مدیریت بهتر رفت و آمدهاست. از این منظر قرار دادن این دستگاه‌ها در مراکز پرتردد، می‌تواند کمک‌کننده باشد. تصمیمی که فرانسوی‌ها و به تازگی چند کشور دیگر هم، آن را اجرایی کرده‌اند.  

تقویت مهارت‌های زبانی و چند مهارت دیگر

داستان‌های کوتاه شاید نتوانند ما را به افرادی خوره کتاب تبدیل کنند اما می‌توانند فوایدی برای ما داشته باشند. در صورت داشتن کیفیت قابل قبول، این داستان‌ها می‌توانند دایره واژگان ما را تا حدی افزایش دهند، به تقویت خلاقیت منجر شوند و البته تمرینی برای دیدن موضوعات از زاویه‌ای جدید برای ما باشند. البته این فواید مختص داستان‌های کوتاه نیست و شما با خواندن کتاب می‌توانید از چنین مزایایی منتفع شوید. با این حال و اگر تصور می‌کنید که زمان زیادی برای مطالعه ندارید، خواندن داستان کوتاه برای شروع، یک تصمیم اصولی به نظر می‌رسد.

 متوقف کردن نشخوار ذهنی

نشخوار ذهنی یکی از مسائلی است که بسیاری از افراد با آن دست به گریبان‌اند؛ آن‌ها اتفاقات ناخوشایندی را که برایشان رخ داده، بارها و بارها در ذهن مرور می کنند و البته هر بار ناراحت‌تر از قبل، با ناامیدی به اوضاع خود نگاه می‌کنند. یکی از فنونی که برای شکستن این دور باطل به افراد توصیه می‌شود، پرت کردن حواس است. بازی با گوشی تلفن در بسیاری از مواقع نمی‌تواند باعث شود تا افراد ناراحتی خود را فراموش کنند اما در مقابل خواندن داستان اغلب می‌تواند از عهده این وظیفه به خوبی بر بیاید. وقتی افراد این امکان را داشته باشند تا در راه رفتن به سرِ کار یا برگشت از آن، با خواندن داستان، بین خود و اتفاقات ناخوشایند قبلی فاصله بیندازند، با این کار می‌توانند هم در سر کار زودتر روی وظایف خود تمرکز کنند و هم بعد از بازگشت به خانه، حال بهتری خواهند داشت.  ترغیب برای نوشتن بسیاری از افراد دوست دارند که دست به قلم ببرند و ایده‌هایی را که در ذهن دارند، بر کاغذ بیاورند اما به دلیل نداشتن اعتماد به نفس و نگرانی از بازخورد دیگران، گاهی فرد تا سال‌ها جرئت قلم به دست گرفتن ندارد. خواندن داستان‌هایی کوتاه از نویسندگانی معمولی می‌تواند تا حدی ترس و نگرانی افراد در این زمینه را کاهش و به آن‌ها انگیزه دهد تا سراغ این آرزو روند.  البته توجه داشته باشید که خواندن کتاب و داستان‌های متنوع به هر ترتیبی که باشد، یکی از کارهایی است که به علاقه مندان نویسندگی به صورتی جدی توصیه می‌شود.  

  ما که چنین دستگاه‌هایی نداریم، چه کنیم؟

این روزها کتاب‌های الکترونیک متنوعی موجود است. نسخه‌های صوتی برخی کتاب‌ها هم در دسترس است. هر دوی این گزینه‌ها، راهی مناسب برای پر کردن زمان‌های مرده‌ای است که ما هر روز در رفت‌و‌آمد به سر کار، دانشگاه یا دیگر فعالیت‌ها در خیابان‌ها صرف می‌کنیم. با انتخاب هوشمندانه محصولاتی از این دست، می‌توانید هم از فوایدی که گفته شد، بهره ببرید و هم البته افتخار کنید که برخلاف نسخه فرانسوی‌ها، شما برای استفاده بهینه از این زمان‌ها، زباله‌های کاغذی تولید نکرده‌اید.

مطلب پیشنهادی

حتما باید دید/ درباره الی؛ پایان تلخ یا تلخی بی پایان

سایت بدون – فیلم «درباره الی» (۲۰۰۹)، به کارگردانی و نویسندگی اصغر فرهادی، یکی از …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *