معرفی کتاب/ سینوهه؛ روایت مصر باستان از زبان پزشک مخصوص فرعون

سایت بدون – سینوهه نام یک رمان تاریخی در سبک زندگی‌نامه است که به قلم میکا والتاری نویسندهٔ فنلاندی در سال ۱۹۴۵ نگاشته شده‌است. این کتاب که مهم‌ترین اثر نویسنده به شمار می‌رود از وقایع دوران فرعون آخناتون و آغاز سلطنت فرعون هُورِم هُب نوشته شده‌است.

کتاب سینوهه یکی از به‌یادماندنی‌ترین و مشهورترین رمان‌های تاریخی در ادبیات جهان محسوب می‌شود. علت ماندگاری این کتاب، به سبک قصه‌گویی دقیق و جزئی‌نگرانه‌ی نویسنده‌ی آن بازمی‌گردد که شما را همراه با خود به ۳۳۰۰ سال پیش می‌برد و درهای دربار آخن‌آتون، فرمانروای بزرگ مصر باستان را به رویتان باز می‌کند.

داستان سینوهه در اصل درقالب منظوم و به صورت شعر بیان شده و سبک زندگی‌نامه‌ای دارد. این داستان درباره‌ی زندگی مردی به نام سینوهه است که گفته می‌شود متعلق به دربار «فرعون آمنمهات اول»، بنیانگذار سلسله دوازدهم پادشاهی میانی بوده است. قدیمی‌ترین نسخه‌های باقی‌مانده از این شعر به دوره فرمانروایی آمنهات سوم، ششمین فرعون آن سلسله بازمی‌گردد. (در سریال یوسف پیامبر، شخصیت سینوهه به دوران پادشاهی «آمنهوتپ سوم» آورده شده که در واقع پادشاه سلسلۀ هجدهم بوده و حدود ۷۰۰ سال بعد از آمنمهات حکومت می‌کرده است؛ بنابراین شخصیت سینوهه در این سریال ۷۰۰ سال با زمان اصلی خود فاصله دارد).

داستان باستانی سینوهه به چگونگی فرار سینوهه از مصر اشاره می‌کند. او خارج از مصر، زندگی موفقی داشت، اما بسیار دلتنگ زادگاهش بود. پس از مدتی، فرعون از او می‌خواهد که بازگردد و جایگاهی در دربار بگیرد. این دعوت به سینوهه اجازه می‌دهد به رویایش برای دفن شدن طبق آداب و رسوم سنتی در سرزمین مادری خود دست یابد. 

داستان سینوهه به شکل جالبی از همان ساختار سه‌پرده‌ای که در رمان‌ها و فیلم‌های مدرن می‌بینیم، پیروی می‌کند.

این داستان دربارهٔ شخصیتی است که در هنگام تولد او را در یک سبد دست باف گذاشته و به رود نیل سپرده‌اند و خانواده‌ای فقیر او را یافته و به فرزندی بزرگ می‌کنند. سینوهه در ادامه به مقام کاهنی و پزشکی (مخصوصِ فرعون) می‌رسد و سفرهایی را به بابل و سوریه و کناره دریای مدیترانه می‌کند. در طول این سفر با رخدادهای گوناگون روبه رو می‌شود. در بازگشت به مصر برای نجات مصر از حرفه پزشکی خود استفاده می‌کند. در میانه‌های داستان او به هویت راستین پدر و مادرش پی می‌برد. یکی از ویژگی‌های بارز این کتاب، توصیف دقیق نحوه زندگی و اوضاع اجتماعی کشورهای مصر، سوریه، بابل، هیتی، میتانی در دوران آخناتون (آمن هوتپ چهارم) است؛ که در میان سال‌های ۱۳۳۴–۱۳۵۱ پیش از زادروز مسیح می‌زیسته است.

روایت شده است که داستان سینوهه در یکی از حفاری‌های باستانی در اطراف اهرام در حالی که بر روی پاپیروس نوشته شده بود کشف شده و توسط میکا والتاری ابتدا به زبان فنلاندی و سپس به ۴۱ زبان دیگر ترجمه شده است. اما نکته‌ی قابل تأمل در این است که خیلی از الفبای مصری آن زمان هنوز هم رمزگشایی نشده است

رمان سینوهه برای اولین بار توسط ذبیح‌الله منصوری به فارسی ترجمه شد. او یکی از پرکار‌ترین مترجمان تاریخ ایران است

کتاب «سینوهه» یک سفر عمیق به دنیای باستان و روان‌شناسی انسان است. این اثر به‌خوبی نشان می‌دهد که چگونه یک فرد می‌تواند در مواجهه با چالش‌ها و بحران‌ها به شناخت بهتری از خود و جامعه‌اش دست یابد. با ترکیب داستانی جذاب و توصیف‌های زنده از فرهنگ و تاریخ، این کتاب می‌تواند برای هر خواننده‌ای جذاب و آموزنده باشد.

مطلب پیشنهادی

معرفی کتاب/ عشق سال های وبا؛ عاشقیت در گذر زمان

سایت بدون – رمان عشق سال‌های وبا (Love in the Time of Cholera) یکی از …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *