هشدار تلخ سازمان ملل/ قحطی سراسری در جهان در پیش است

سایت بدون-سازمان متحد با انتشار گزارشی مفصل درباره تغییرات آب و هوایی اعلام کرده که این تغییرات درحال نابود ‏کردن منابع غذایی انسان بر روی کره زمین است. در این گزارش ١٠٧ دانشمند از ۵٢ کشور جهان مشارکت ‏داشتند. ۵٣‌درصد نویسندگان این گزارش از کشورهای درحال توسعه بودند. برای تهیه این گزارش ‏مفصل ٧‌هزار مقاله بررسی شده است و بیش از ٢٨‌هزار نفر در آن اظهارنظر کرده‌اند. ‏
در این گزارش تأکید شده است که فرصت برای مقابله با تغییرات آب و هوایی به سرعت درحال از دست رفتن ‏است. بیش از ۵٠٠‌میلیون نفر در سراسر جهان در مکان‌هایی زندگی می‌کنند که به بیابان تبدیل شده است. ‏سرعت روند تخریب خاک در سراسر جهان بین ١٠ تا ١٠٠ برابر بیشتر از سرعت از شکل گرفتن آن است. تا ‏پیش از این تصور می‌شد تغییرات آب و هوایی تنها موجب بروز طوفان و قحطی می‌شود، اما در گزارش ‏سازمان ملل آمده است که تغییرات آب و هوایی بیش از آن‌چه  متصور بود بر تخریب منابع غذایی بشر تأثیر ‏می‌گذارد. براساس این گزارش بحران مواد غذایی در چند قاره کاملا قابل تصور است. ‏
البته در این گزارش کورسوی امیدی نیز دیده می‌شود و راه‌حل‌هایی نیز پیشنهاد شده است. ‏تغییر در نحوه استفاده از زمین، تغییر سبک‌های کشاورزی و تغییر رژیم غذایی انسان‌ها از جمله این راه‌حل‌ها هستند. در این گزارش به‌طور ضمنی پیشنهاد شده انسان‌ها از مصرف گوشت بکاهند. در جدولی که در ‏فصل پنجم این گزارش درج شده رژیم‌های غذایی وگان و گیاهخواری کمتر اثر سوء دارند و رژیم‌های ‏غذایی مدیترانه‌ای بیشتر اثر سوء را بر تغییرات آب و هوایی دارند. حتی رژیم غذایی سالم نیز که از سوی بسیار‏ی از پزشکان تغذیه پیشنهاد می‌شود بر آب و هوای کره زمین اثر منفی می‌گذارد. ‏علاوه بر این در این گزارش تأکید شده است در صورت وقوع بحران غذایی، ابتدا کشورهای فقیر متأثر خواهند ‏شد و این مسأله موجب خواهد شد مردم ساکن در این کشورها در جست‌وجوی غذا به کشورهای ثروتمند ‏مهاجرت کنند و این موجب وقوع انفجاری در عرصه مهاجرت خواهد شد. در این گزارش آمده است در ‏حال حاضر آمریکای شمالی، اروپا و برخی دیگر از نقاط جهان مراحل اولیه این موج عظیم مهاجرت را ‏تجربه کرده‌اند. ‏
جیم اسکی، استاد دانشگاه امپریال کالج لندن و یکی از تنظیم‌کنندگان این گزارش، روز پنجشنبه ۱۷ مرداد ‏در ژنو به خبرنگاران گفت:   «برخی از رژیم‌های غذایی کربن کمتری تولید و فشار کمتری بر منابع خاکی ‏زمین وارد می‌کنند. ما به مردم رژیم غذایی توصیه نمی‌کنیم. انتخاب منابع و رژیم غذایی مردم معمولا تحت‌تأثیر شیوه‌های تولید محلی و عادت‌های فرهنگی شکل می‌گیرد.»
در بخش دیگری از این گزارش یادآوری می‌شود که اراضی و منابع خاکی هم منبع تولید و هم عامل جذب و ‏دفن دی‌اکسید کربن، مهمترین گاز گلخانه‌ای عامل گرمایش زمین است و از این رو مدیریت بهتر منابع ‏خاکی می‌تواند در مقابله با گرمایش زمین کمک کند. ولی این امر به تنهایی کافی نیست و کاهش تولید ‏گازهای گلخانه‌ای در تمامی عرصه‌ها تنها راه کاهش سریع افزایش دمای کره زمین است. دمای کره زمین ‏نسبت به دوران ماقبل صنعتی حدود یک و نیم درجه افزایش یافته و تحت‌تأثیر آن امواج هوای گرم، ‏خشکسالی و باران‌های سنگین و همین‌طور تخریب اراضی و توسعه صحراها بیشتر شده است.‏
این هیأت در گزارش خود خاطرنشان می‌کند که فعالیت‌های بشری روی بیش از ۷۰‌درصد از سطح خشک ‏زمین تأثیر می‌گذارد و کشاورزی حدود ۷۰‌درصد از منابع آب تازه زمین را مصرف می‌کند. کشاورزی، ‏جنگلداری و سایر موارد استفاده از سطح خاکی کره زمین توسط انسان در فاصله سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶ ‏عامل تولید ۲۳‌درصد از گازهای گلخانه‌ای بوده و اگر فعالیت‌های مربوط به چرخه تولید و عرضه مواد غذایی ‏را به آن بیفزاییم نقش آن در تولید گازهای گلخانه‌ای به ۳۷‌درصد می‌رسد.‏
هیأت بین دولتی تغییرات اقلیمی پارسال هشدار داد که برای حفظ میزان گرمایش زمین در حد یک و نیم ‏درجه باید تغییرات گسترده‌ای در تمامی عرصه‌های فعالیت بشری صورت بگیرد. گزارش امسال در مورد ‏اختلال در روند تولید مواد غذایی تحت‌تأثیر پدیده‌های آب و هوایی شدید هشدار داده و می‌گوید هزینه‌های ‏زیست محیطی باید در تولید مواد غذایی در نظر گرفته شود. به‌عنوان نمونه این نهاد پیش‌بینی می‌کند که تا ‏سال ۲۰۵۰ بهای غلات حدود ۷.۶‌درصد افزایش خواهد یافت و این می‌تواند خطر گرسنگی را افزایش دهد. ‏در حالی که تخمین زده می‌شود بیش از ۸۰۰‌میلیون نفر از مردم جهان از کمبود غذا رنج می‌برند تغییرات چند ‏دهه اخیر در رژیم غذایی باعث شده که درحال حاضر حدود ۲‌میلیارد نفر دچار چاقی مفرط یا اضافه وزن ‏باشند.‏

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «گربه تنبل را موش طبابت می‌کند»

سایت بدون – ضرب‌المثل «گربه تنبل را موش طبابت می‌کند» نمادی از وضعیت‌هایی است که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *