سایت بدون-سازمان متحد با انتشار گزارشی مفصل درباره تغییرات آب و هوایی اعلام کرده که این تغییرات درحال نابود کردن منابع غذایی انسان بر روی کره زمین است. در این گزارش ١٠٧ دانشمند از ۵٢ کشور جهان مشارکت داشتند. ۵٣درصد نویسندگان این گزارش از کشورهای درحال توسعه بودند. برای تهیه این گزارش مفصل ٧هزار مقاله بررسی شده است و بیش از ٢٨هزار نفر در آن اظهارنظر کردهاند.
در این گزارش تأکید شده است که فرصت برای مقابله با تغییرات آب و هوایی به سرعت درحال از دست رفتن است. بیش از ۵٠٠میلیون نفر در سراسر جهان در مکانهایی زندگی میکنند که به بیابان تبدیل شده است. سرعت روند تخریب خاک در سراسر جهان بین ١٠ تا ١٠٠ برابر بیشتر از سرعت از شکل گرفتن آن است. تا پیش از این تصور میشد تغییرات آب و هوایی تنها موجب بروز طوفان و قحطی میشود، اما در گزارش سازمان ملل آمده است که تغییرات آب و هوایی بیش از آنچه متصور بود بر تخریب منابع غذایی بشر تأثیر میگذارد. براساس این گزارش بحران مواد غذایی در چند قاره کاملا قابل تصور است.
البته در این گزارش کورسوی امیدی نیز دیده میشود و راهحلهایی نیز پیشنهاد شده است. تغییر در نحوه استفاده از زمین، تغییر سبکهای کشاورزی و تغییر رژیم غذایی انسانها از جمله این راهحلها هستند. در این گزارش بهطور ضمنی پیشنهاد شده انسانها از مصرف گوشت بکاهند. در جدولی که در فصل پنجم این گزارش درج شده رژیمهای غذایی وگان و گیاهخواری کمتر اثر سوء دارند و رژیمهای غذایی مدیترانهای بیشتر اثر سوء را بر تغییرات آب و هوایی دارند. حتی رژیم غذایی سالم نیز که از سوی بسیاری از پزشکان تغذیه پیشنهاد میشود بر آب و هوای کره زمین اثر منفی میگذارد. علاوه بر این در این گزارش تأکید شده است در صورت وقوع بحران غذایی، ابتدا کشورهای فقیر متأثر خواهند شد و این مسأله موجب خواهد شد مردم ساکن در این کشورها در جستوجوی غذا به کشورهای ثروتمند مهاجرت کنند و این موجب وقوع انفجاری در عرصه مهاجرت خواهد شد. در این گزارش آمده است در حال حاضر آمریکای شمالی، اروپا و برخی دیگر از نقاط جهان مراحل اولیه این موج عظیم مهاجرت را تجربه کردهاند.
جیم اسکی، استاد دانشگاه امپریال کالج لندن و یکی از تنظیمکنندگان این گزارش، روز پنجشنبه ۱۷ مرداد در ژنو به خبرنگاران گفت: «برخی از رژیمهای غذایی کربن کمتری تولید و فشار کمتری بر منابع خاکی زمین وارد میکنند. ما به مردم رژیم غذایی توصیه نمیکنیم. انتخاب منابع و رژیم غذایی مردم معمولا تحتتأثیر شیوههای تولید محلی و عادتهای فرهنگی شکل میگیرد.»
در بخش دیگری از این گزارش یادآوری میشود که اراضی و منابع خاکی هم منبع تولید و هم عامل جذب و دفن دیاکسید کربن، مهمترین گاز گلخانهای عامل گرمایش زمین است و از این رو مدیریت بهتر منابع خاکی میتواند در مقابله با گرمایش زمین کمک کند. ولی این امر به تنهایی کافی نیست و کاهش تولید گازهای گلخانهای در تمامی عرصهها تنها راه کاهش سریع افزایش دمای کره زمین است. دمای کره زمین نسبت به دوران ماقبل صنعتی حدود یک و نیم درجه افزایش یافته و تحتتأثیر آن امواج هوای گرم، خشکسالی و بارانهای سنگین و همینطور تخریب اراضی و توسعه صحراها بیشتر شده است.
این هیأت در گزارش خود خاطرنشان میکند که فعالیتهای بشری روی بیش از ۷۰درصد از سطح خشک زمین تأثیر میگذارد و کشاورزی حدود ۷۰درصد از منابع آب تازه زمین را مصرف میکند. کشاورزی، جنگلداری و سایر موارد استفاده از سطح خاکی کره زمین توسط انسان در فاصله سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶ عامل تولید ۲۳درصد از گازهای گلخانهای بوده و اگر فعالیتهای مربوط به چرخه تولید و عرضه مواد غذایی را به آن بیفزاییم نقش آن در تولید گازهای گلخانهای به ۳۷درصد میرسد.
هیأت بین دولتی تغییرات اقلیمی پارسال هشدار داد که برای حفظ میزان گرمایش زمین در حد یک و نیم درجه باید تغییرات گستردهای در تمامی عرصههای فعالیت بشری صورت بگیرد. گزارش امسال در مورد اختلال در روند تولید مواد غذایی تحتتأثیر پدیدههای آب و هوایی شدید هشدار داده و میگوید هزینههای زیست محیطی باید در تولید مواد غذایی در نظر گرفته شود. بهعنوان نمونه این نهاد پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۵۰ بهای غلات حدود ۷.۶درصد افزایش خواهد یافت و این میتواند خطر گرسنگی را افزایش دهد. در حالی که تخمین زده میشود بیش از ۸۰۰میلیون نفر از مردم جهان از کمبود غذا رنج میبرند تغییرات چند دهه اخیر در رژیم غذایی باعث شده که درحال حاضر حدود ۲میلیارد نفر دچار چاقی مفرط یا اضافه وزن باشند.