کشف دنیایی پنهان در اعماق قطب جنوب/ حیات بدون نور خورشید

سایت بدون – اوایل امسال، جدا شدن یک کوه یخی غول‌پیکر از سواحل قطب جنوب نه‌تنها باعث تغییر شکل صفحه یخی شد، بلکه دنیای ناشناخته‌ای را در زیر خود آشکار کرد که دانشمندان را شگفت‌زده و پر از سؤالات بی‌پاسخ کرده است.

پنجره‌ای نادر به جهانی پنهان

در ۱۳ ژانویه، کوه یخی ۳۰ کیلومتری از قفسه یخی جورج ششم جدا شد و بخشی از اقیانوس را نمایان کرد که برای دهه‌ها نور خورشید را ندیده بود. کشتی تحقیقاتی Falkor (too) که در همان حوالی مأموریت داشت، مسیر خود را فوراً تغییر داد تا این فرصت کم‌نظیر را از دست ندهد.

“چنین اتفاقی که رخ می‌دهد، هر کاری که انجام می‌دهید را رها می‌کنید.”
پاتریشیا اسکت، دانشمند ارشد این مأموریت

حیات در جایی که انتظار نمی‌رفت

دانشمندان انتظار داشتند که تنها مقداری رسوب یا میکروب‌های پراکنده پیدا کنند، اما آنچه مشاهده کردند، یک دنیای پرجنب‌وجوش بود: عنکبوت‌های دریایی غول‌پیکر، اختاپوس‌ها، ماهی‌های یخی، مرجان‌ها و اسفنج‌های کهن که برخی ممکن است صدها سال عمر داشته باشند.

“ما از تنوع زیستی فوق‌العاده‌ای که در این محیط تاریک وجود داشت، واقعاً شگفت‌زده شدیم.”
پاتریشیا اسکت، محقق دانشگاه آویرو پرتغال

کشف گونه‌های جدید دریایی

در طول یک ماه کاوش، تیم علمی با استفاده از یک وسیله کنترل از راه دور تصاویری ثبت و نمونه‌هایی جمع‌آوری کردند. در این مأموریت، بخش‌های عمیق‌تری از دریای بلینگزهاوزن نیز بررسی شد.

نتایج اولیه نشان می‌دهد که گونه‌های تازه‌ای از کرم‌ها، حلزون‌های دریایی، ماهی‌ها و سخت‌پوستان ممکن است شناسایی شده باشند. بااین‌حال، برای تأیید این کشفیات، ماه‌ها تحلیل آزمایشگاهی لازم است.

راز زنده ماندن حیات در این محیط تاریک

با وجود این تنوع زیستی، مهم‌ترین پرسش علمی این بود: چگونه این موجودات بدون نور خورشید زنده می‌مانند؟

در بیشتر اقیانوس‌ها، جانداران سطحی از طریق فتوسنتز مواد مغذی تولید کرده و آن را به اعماق می‌فرستند. اما در زیر یخ‌های قطب جنوب، چنین مکانیزمی وجود ندارد. دانشمندان گمان می‌کنند که این اکوسیستم از طریق جریان‌های اقیانوسی، ذوب شدن یخچال‌ها یا منبعی ناشناخته از مواد مغذی تغذیه می‌شود.

“این کشف، تحقیقاتی کاملاً جدید را درباره این پدیده آغاز کرده است.”
جوتیکا ویرمانی، رئیس مؤسسه اقیانوس‌شناسی اشمیت

مشاهده یک اکوسیستم دست‌نخورده، پیش از تغییرات اقلیمی

این کشف نه‌تنها به دانشمندان دیدی نادر از یک اکوسیستم اولیه می‌دهد، بلکه فرصتی برای مشاهده تغییرات ناشی از گرم شدن زمین و ذوب یخ‌های قطبی فراهم می‌کند. تیم تحقیقاتی قصد دارد در آینده به این منطقه بازگردد تا ببیند چگونه حیات در این شرایط جدید سازگار می‌شود.

آیا این کشف، دریچه‌ای به فهم بهتر ما از حیات در اعماق تاریکی خواهد گشود؟ تنها زمان پاسخ این پرسش را خواهد داد.

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «آب آمد و تیمم باطل شد»

سایت بدون – «آب آمد و تیمم باطل شد» یکی از ضرب‌المثل‌های مشهور فارسی است …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *