آیا مواد سفید‌کننده دندان‌ها می‌تواند به دندان آسیب بزند؟


سایت بدون -در روزگاری که دوران اینستاگرام و اسنپ‌شات نام گرفته، طبیعتا هر فردی مایل است دندان‌های سفید و لبخند زیبایی داشته باشد. برای رسیدن به این هدف ممکن است افراد به مواد سفید‌کننده دندان که نیاز به تجویز پزشک ندارد، متوسل شوند یا اینکه برای بلیچینگ نزد دندان‌پزشک بروند. تحقیقاتی که به تازگی نتایج آنها منتشر شده نشان می‌دهد هر دو روش می‌تواند به دندان‌ها آسیب بزند. به تازگی محققان به روشی کمترتهاجمی دست پیدا کرده‌اند که در همین گزارش‌ها منتشر شده است.
دندان از ۳ لایه تشکیل شده است. لایه اول که «مینای دندان» نام دارد و لایه زیر آن که «عاج» نامیده می‌شود و بالاخره لایه سوم که ریشه دندان را به لثه‌ها متصل می‌کند. ماده هیدروژن پراکساید ماده فعال نوارهای سفید‌کننده دندان است که می‌تواند به لایه عاج دندان آسیب بزند. قبلا توجه تمامی مطالعات انجام‌شده به لایه مینا، لایه بیرونی دندان، معطوف بود که دارای مقدار بسیار کمی پروتئین در ساختارش است ولی تحقیقات جدید لایه عاج دندان را مورد مطالعه قرار داده که در ساختار آن پروتئین بالا و بیشتر به صورت بافت کلاژن وجود دارد.
به خوبی روشن شده که ماده هیدروژن پراکساید می‌تواند درون مینا و عاج دندان نفوذ کند. نتایج مطالعات نشان داد زمانی که این ماده روی دندان قرار می‌گیرد میزان کلاژن عاج دندان کاهش می‌یابد. برای اثبات این موضوع محققان یک دندان کامل را در معرض ماده هیدروژن پراکساید قرار دادند و دریافتند پروتئین موجود در عاج دندان به ذرات کوچک‌تر تبدیل شد. در آزمایش دیگر محققان یک بافت خالص کلاژن را درون هیدروژن پراکساید قرار دادند و سپس به کمک روش آزمایشگاهی ژل الکتروفورس بافت کلاژن را بررسی کردند. نتیجه بررسی‌ها نشان داد بافت کلاژن کاملا ناپدید شده است. به گفته محققان، شاید ناپدید شدن یا دیده نشدن کلاژن به این دلیل باشد که به ذرات بسیار ریزتر تبدیل شده است.
محققان به این نکته اشاره می‌کنند که آزمایش‌های آنها نشان نداد کلاژن یا پروتئین از دست رفته دندان می‌تواند دوباره ترمیم شود بنابراین نمی‌دانند آسیبی که این ماده به دندان می‌زند دائمی خواهد بود یا نه؟
به تازگی محققان روش دیگری برای سفید کردن دندان‌ها ابداع کرده‌اند که کمترتهاجمی است. در این روش ریزذرات تیتانیوم دی‌اکساید با استفاده از نور آبی فعال می‌شوند. برای انجام آزمایش محققان سطح دندان را با این ماده پوشانده و به آن نور آبی تاباندند. پس از ۴ ساعت میزان سفیدی دندان در این روش کاملا مشابه روش استفاده از ماده هیدروژن پراکساید بود. در این روش هیچ گونه آسیبی به عاج دندان وارد نشد. به علاوه این روش نسبت به روش استفاده از هیدروژن پراکساید کمتر سیتوتوکسیک است و خاصیت ضدباکتریایی هم دارد.
منبع:Science Daily

مطلب پیشنهادی

حتما باید دید/ مارمولک؛ روایت راه های رسیدن به خدا

سایت بدون – فیلم مارمولک یکی از برجسته‌ترین و محبوب‌ترین آثار سینمای ایران است که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *