آیا میزان مصرف برق تلفن‌های همراه هوشمند، سیاره ما را تهدید می‌کند؟/گوشی‌ها علیه زمین

سایت بدون – همین حالا که شما در حال خواندن این مطلب هستید، میلیون‌ها گوشی هوشمند به شارژهای خود وصل شده‌اند تا باتریشان را سرشار از انرژی کنند. شاید شما هم یکی از این میلیون‌ها باشید یا همین حالا با خواندن این چند خط نگاهی به گوشی خود انداخته باشید و به فکر شارژ کردن آن افتاده باشید. اما آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که همین گوشی کوچک چقدر برق مصرف می‌کند؟ یا در ماه چه هزینه‌ای از برق مصرفی خانه یا محل کار شما مربوط به تلفن همراهتان است؟ یا سؤال مهم‌تر این‌که میزان مصرف برق گوشی‌های هوشمند می‌تواند تهدیدی برای نسل‌های بعدی سیاره ما باشد؟ این صفحه‌های نمایش که هر روز بزرگ‌تر می‌شوند، این لامپ‌های ال‌ای‌دی خوش آب و رنگ و اسپیکرها و دوربین‌های قدرتمند گوشی‌های هوشمند، چه نقشی در آلوده شدن محیط‌زیست یا حتی گرم شدن سیاره زمین دارند؟   موبایل‌ها چقدر برق مصرف می‌کنند؟
به جای حدس و گمان در مورد مصرف برق یک تلفن همراه بیایید با یک آزمایش ساده میزان مصرف برق گوشی را محاسبه کنیم. معمولا هزینه برق مصرفی براساس نیرو در کیلووات ساعت محاسبه می‌شود؛ یعنی کیلو وات ساعت یا همان ۱۰۰۰ وات. شما برای این کار به دستگاهی شبیه کنترهای خانگی نیاز دارید تا بتوانید به‌صورت دقیق مصرف گوشی را اندازه‌گیری کنید. میانگین هزینه یک کیلووات ساعت برق نزدیک ۶۷ تومان است. برای شارژگیری یک دستگاه ۱۰۰ وات با مصرف ۱۰ کیلووات ساعت، شما به ۱۰ ساعت شارژدهی نیاز دارید.  با این حساب طبق آزمایش‌ها، یک شارژر اصلی اپل آیفون ۱۳۵ وات در ماه استفاده می‌کند که معادل بیش از ۵/۱ کیلووات ساعت در سال است. به این معنی که شارژ گوشی نزدیک به ۲۷۰۰ تومان در ماه برای شما هزینه دارد. پس می‌توان گفت با توجه به استفاده‌ای که از تلفن همراه دارید، این هزینه ناچیز است و نباید نگران آن باشید. اما باید بدانید یک شارژر تلفن همراه، حتی اگر گوشی به آن وصل نباشد هم برق مصرف می‌کند. آن هم نزدیک به یک سوم زمانی که گوشی به آن وصل است.

  کنترل مصرف
همان‌طور که گفتیم مصرف برق یک تلفن همراه چندان زیاد نیست، اما وقتی فکر می‌کنید با میلیون‌ها گوشی دیگر سروکار دارید باید به این فکر کنید که با یک مصرف وحشتناک روبه‌رو هستید، پس بد نیست به کنترل مصرف نیز فکر کنید. استفاده از شارژرهای غیر اصلی با همین آزمایش نزدیک به ده تا ۲۰ برابر یک شارژر اصلی برق مصرف می‌کند، پس یک راه می‌تواند استفاده از شارژر اصلی باشد. راه دیگر جدا کردن شارژر از برق در زمانی است که از آن استفاده نمی‌کنید. بسیاری از ما عادت داریم که در زمان خواب یا استراحت گوشی را در شارژ قرار می‌دهیم و برای چند ساعت رها می‌کنیم. گوشی در زمانی که به شارژ کامل رسیده هم مانند قبل به مصرف انرژی ادامه می‌دهد. 
همچنین به هزینه‌های زیست‌محیطی این شارژرهای مدام در حال کار نیز فکر کنید. میلیون‌ها شارژر بیکار باقی مانده در برق هر سال به میلیون‌ها کیلووات ساعت انرژی هدر‌رفته تبدیل می‌شود و هر کیلووات ساعت برابر با ۵۰۰گرم کربن دی‌اکسید است که در جو زمین آزاد می‌شود. با توجه به این نکته، همه ما بهتر است هنگام استفاده نکردن از شارژرها، آنها را از برق جدا کنیم.

  تاثیرات مخرب بر محیط‌زیست
صحبت از کربن دی‌اکسید آزاد شده شد. حتما می‌دانید این نوع از گازهای گلخانه‌ای می‌تواند تاثیر مستقیمی بر گرم شدن زمین داشته باشد، اما نقش تلفن‌های همراه در تاثیرات مخرب زیست‌محیطی چقدر است؟ نتایج تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۶ انجام شده است، نشان می‌دهد دیتاسنترها و گوشی‌های هوشمند تا سال ۲۰۴۰ به آلوده‌کننده‌ترین عوامل در محیط‌زیست تبدیل خواهند شد. این یعنی یک تهدید جدی برای بشریت. این مساله هم مربوط به کربن آزاد شده توسط این دستگاه‌ها در زمان کار است و هم زباله‌های تجزیه‌ناپذیر دستگاه‌های تکنولوژی مانند لپ‌تاپ‌ها، گوشی‌ها، ساعت‌های هوشمند و … که در سطح زمین رها خواهند شد. همچنین مقدار برق مصرفی دیتاسنترهای عظیمی که اطلاعات شما در فضای وب را نگه می‌دارند نیز بسیار زیاد است که با هیچ گوشی هوشمندی در هیچ ابعادی قابل مقایسه نیست. در واقع وقتی شما یک ایمیل ساده می‌فرستید، یک گرم کربن دی‌اکسید به وسیله یک دیتاسنتر تولید و در جو آزاد کرده‌اید.

  این گازهای سمی
نکته خطرناک دیگر در مورد گوشی‌های هوشمند، گازهای سمی است که باتری‌ها در زمان شارژدهی از خود آزاد می‌کنند. همان‌طور که حتما می‌دانید، باتری‌های لیتیوم‌یونی، انرژی شیمیایی یا پتانسیلی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کنند. یعنی هر بار که باتری گوشی شما انرژی الکتریکی به گوشی انتقال می‌دهد مقداری گاز خطرناک با عنوان lithium ــ ion آزاد می‌کند. البته این میزان گاز سمی ناچیزتر از آن است که بخواهد برای شما خطرناک باشد، اما مثلا در کشوری مانند چین سالانه ده‌ها تن گاز خطرناک توسط باتری‌های دستگاه‌های موجود و قابل استفاده تولید می‌شود. جالب است بدانید میزان تولید گاز‌های lithium ــ ion در زمانی که گوشی در شارژ صد در صد است، بیشتر از حالت‌های عادی است. پس در مجموع می‌توان گفت گوشی هوشمند و زندگی دیجیتال شما یک خطر برای کره زمین به حساب می‌آید.

مطلب پیشنهادی

حتما باید دید/ مارمولک؛ روایت راه های رسیدن به خدا

سایت بدون – فیلم مارمولک یکی از برجسته‌ترین و محبوب‌ترین آثار سینمای ایران است که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *