آیا هوای بارانی احتمال بیماری کرونا را افزایش می دهد؟

سایت بدون -از چند ماه پیش، کارشناسان حوزه بهداشت و سلامت هشدار می‌دانند بیماری کووید-۱۹ در فصول سرد سال شدت خواهد گرفت، زیرا سرمای هوا مانع می‌شود که افراد درها و پنجره‌ها را باز بگذارند و امکان تهویه و چرخش هوا نخواهد بود. این مشکل نه‌تنها در مکان‌های بسته بلکه در وسایل حمل‌ونقل عمومی نیز خطر انتقال کووید-۱۹ را در هوای سرد چند برابر می‌کند. از سوی دیگر بسیاری از افراد ناگزیر به تردد در هوای بارانی و برفی هستند، بدون آنکه بدانند پیشگیری از ابتلا به کرونا در چنین آب‌وهوایی اصول خاص خود را دارد. در ادامه، گفت‌وگوی ما را با مهندس سیداحمد فلاح، کارشناس مسؤول بهداشت حرفه‌ای مرکز بهداشت شمال تهران برای آشنایی با اصول ایمنی در برابر کرونا در هوای سرد بخوانید. چرا تاکید می‌شود بیماری‌های ویروسی و از جمله کووید-۱۹ در فصول سرد خطر شیوع بیشتری دارند؟
اصولا شایع‌ترین بیماری‌های فصل بارندگی شامل آنفلوآنزا و سرماخوردگی است. تب تیفوئید، اسهال، وبا، لپتوسپیروز (یک بیماری تب‌دار همراه با زردی) و هپاتیت A از جمله بیماری‌هایی هستند که در فصل بارندگی در صورت رعایت‌نکردن بهداشت می‌توانند شایع شوند.
هوای مرطوب، کاهش دما و باران، زمینه‌ساز ابتلا به بسیاری از عفونت‌های ویروسی تنفسی هستند و کووید-۱۹ نیز به عنوان یک بیماری تنفسی می‌تواند در این آب‌وهوا یا با تغییر فصل افزایش یابد؛ البته هنوز شواهد قطعی در مورد میزان پارامترهای آب‌وهوایی در گسترش ویروس کرونا وجود ندارد.
آیا ویروس کرونا در هوای سرد مدت بیشتری روی سطوح باقی می‌ماند؟
معمولا سرفه، تب و عفونت در موسم بارندگی شایع است. هنگامی که یک فرد آلوده، سرفه یا عطسه می‌کند، قطرات روی سطح می‌نشینند. در هوای خشک این قطرات سریع‌تر خشک می‌شوند، اما در هوای مرطوب مدت بیشتری طول می‌کشد که همین امر احتمال شیوع ویروس را بیشتر می‌کند.
با این تفاسیر برای ارتقای ایمنی و سلامت نسبت به کووید-۱۹ در هوای بارانی چه توصیه‌هایی می‌کنید؟
فاصله اجتماعی را حفظ کنید. رعایت حداقل یک تا دو متر فاصله از یکدیگر ضروری است. بهداشت فردی را رعایت کنید. استفاده از ظروف شخصی و شستن مکرر دست‌ها ضروری است. دست‌های خود را حداقل ۲۰ثانیه با صابون بشویید یا از ضدعفونی‌کننده‌های حاوی الکل استفاده کنید. زخم‌ها و ترک‌های پوستی ناشی از سرما را بلافاصله درمان کنید. تزریق واکسن آنفلوآنزا به‌ویژه برای افراد آسیب‌پذیر یک ضرورت است. خوابیدن کمتر از شش ساعت در روز می‌تواند باعث کسالت و احساس خستگی شود و در نتیجه بدن را ضعیف و مستعد ابتلا به عفونت و تب ویروسی می‌کند. استنشاق بخار آب می‌تواند به سهولت دفع خلط منجر شود. استفاه منظم و غرغره با آب و نمک در این فصل توصیه می‌شود.
 از آنجا که مجبورید در موسم بارندگی مدت طولانی در خانه بمانید، مطمئن شوید خانه شما تهویه مناسب دارد. درها و پنجره‌ها را باز نگه‌دارید تا از نور آفتاب کافی برخوردار شوید. کیت ضدعفونی‌کننده شامل ماسک سه‌لایه، دستکش و ماده ضدعفونی‌کننده دست‌ها را هنگام ترک خانه خود فراموش نکنید. از چتر استفاده کنید. از استعمال دخانیات پرهیز کنید و کفش‌های مناسب روزهای بارانی بپوشید.
آیا اصلاح نوع تغذیه در فصول سرد سال در حفظ ایمنی در برابر کرونا موثر است؟
قطعا همین‌طور است. حفظ یک رژیم غذایی متعادل و سالم، تمرین‌های تن‌آرامی و استفاده از غذاهای بی‌خطر تا حد زیادی برای ایجاد ایمنی در برابر عفونت‌های موسمی و ویروس کرونا موثر است. مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا۳، گردو، سیب، کلم بروکلی که سرشار از آنتی‌اکسیدان است برای ریه‌ها بسیار مفید هستند. لوبیا می‌تواند به مبارزه با رادیکال‌های آزاد کمک کند که به ریه‌های شما آسیب می‌رسانند. کیوی، کلم، هویج، زردچوبه و زنجبیل می‌توانند به تقویت سیستم ایمنی‌بدن کمک کنند. عسل نیز برای درمان سرفه مفید است.
پرهیز از خوردن غذاهای خام مانند سالاد نیز برای سالم‌ماندن در این فصل مفید است. از خوردن غذاهای خیابانی باید پرهیز شود. میوه‌ها و سبزیجات، قبل از پختن باید به‌دقت شسته شود.
آیا در فصول سرد سال نیز باید زیاد مایعات نوشیده شود؟
برخلاف باور عمومی، احتمال این که حتی در فصل بارندگی، دچار کم‌آبی شوید وجود دارد پس باید مقدار زیادی آب سالم نوشیده شود زیرا ریه‌های خشک تحریک‌پذیرترند. از سوی دیگر انتقال بیشتر بیماری‌ها در فصل بارندگی از طریق آب صورت می‌گیرد و نوشیدن آب سالم ضروری است.

اصول استفاده صحیح از ماسک در روزهای بارانی
در آب و هوای مرطوب و بارانی، تعویض مداوم ماسک به‌دلیل خیس‌شدن آن بسیار مهم است. حتی اگر با صحبت‌کردن، ماسک‌تان خیس شود باید بلافاصله تعویض شود.
ماسک مرطوب یا خیس را نمی‌توان بعد از خشک‌شدن استفاده کرد و برای دور انداختن، آنها را حتما باید داخل کیسه پلاستیکی سربسته قرار داد.
ماسک‌های پارچه‌ای پس از هر بار مصرف باید با آب و وایتکس به نسبت ۹ به ۱ شسته شده و در فضای باز خشک شود و دوباره مورد استفاده قرار گیرد.
هنگام عطسه و سرفه ماسک نباید از روی صورت برداشته شود. رطوبت معمولی پس از عطسه و سرفه مانع استفاده از ماسک نیست.
ترجیحا از ماسک یکبار مصرف سه‌لایه استاندارد که از مراکز معتبر مانند داروخانه‌ها تهیه می‌شود استفاده کنید. در یک روز نباید بیش از شش تا هشت ساعت از آن استفاده کرد.
از پاشیدن هر گونه مواد ضدعفونی مانند الکل یا وایتکس به ماسک خودداری کنید، زیرا در این صورت ماسک کارایی خود را از دست می‌دهد.
ماسک‌هایی که دو رنگ هستند باید لایه روشن داخل و لایه تیره بیرون باشد.
در ورزش‌های روزمره مانند کوهنوری و پیاده‌روی در محیط‌های باز از جمله پارک که فرد دیگری در نزدیکی شما حضور ندارد، نزدن ماسک بلامانع است.
برای افرادی که در یک خانه زندگی می‌کنند و هیچ‌کدام به کرونا مبتلا نیستند یا همه مبتلا هستند، استفاده‌نکردن از ماسک ایرادی ندارد.
عینک افراد تا یک سانتی متر روی ماسک قرار گیرد.

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «قاپ قمارخونه‌است»

سایت بدون- قاپ یکی از ۲۶ استخوان پای گاو و گوسفند است که به شکل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *