اسرارآمیزترین نقاط زمین/ چشم صحرا با قطر ۵۰ کیلومتر

سایت بدون – از آن بالا که نگاه می کنی شبیه یک چشم است ، یک چشم بسیار بزرگ ، چشم صحرا یا حتی چشم زمین ، این را فضانوردانی می گویند که از ایستگاه فضایی به زمین نگریسته اند اما واقعا این چشم چیست؟

چشم ساهارا پدیده‌ای شگفت انگیز در صحرای آفریقاست که به مدت هزاران سال از چشم بشر پنهان مانده بود. از آنجایی که مشاهده این پدیده زمین شناختی عظیم الجثه و اسرار آمیز از روی زمین چندان امکان پذیر نبود، بشر تاکنون قادر به کشف آن نبوده است.

بیابان “ساهارا” یا “صحرای بزرگ آفریقا” بزرگ‌ترین صحرای گرم جهان در شمال آفریقا است که با مساحتی حدود ۹ میلیون کیلومتر مربع و قدمتی معادل دو و نیم میلیون سال در این قاره واقع شده است . در میان وسعت بی اندازه صحرای بزرگ آفریقا، درست در بیورن کوادان، مائوریتانیا، یک پدیده زمین شناسی عجیب و غریبی دیده می شود که نام سازه ریچت (Richat Structure) یا چشم آفریقا شهرت دارد. اگر از آسمان به این پدیده نگاه کنیم، چشم عظیم الجثه ای مشاهده می شود که انگار به ما خیره شده است. چشم آفریقا از آن دست جاهایی روی کره زمین است که همه را به تعجب وا داشته است؛

این ناحیه از صحرای ساهارا، یک ساختار متمرکز داشته و شکل و شمایل آن مشابه با یک پیاز نصف شده است. این ساختار شگفت‌انگیز، برای اولین بار در سال ۱۹۶۵ و توسط ماموریت جمنای ۴ (Gemini 4) کشف شد.
اولین فرضیه در مورد علت شکل‌گیری این سازه عجیب و غریب، اصابت یک شهاب‌سنگ بسیار عظیم در میلیون‌ها سال قبل بود. با این حال، هیچ یک از شواهد موجود، وقوع این برخورد در سالیان دور را تایید نمی‌کنند.
در حال حاضر، دانشمندان بر این عقیده هستند که چشم ساهارا بر اثر فرآیندهای فرسایشی در طی میلیون‌ها سال ایجاد شده و چنین پدیده عجیبی را به وجود آورده است. در مرکز چشم ساهارا ، انواع مختلفی از سنگ‌ها وجود دارند که از جمله آنان می‌توان به سنگ آتشفشانی، سنگ آذرین، سنگ کربناتیت و سنگ کیمبرلیت اشاره کرد. ذرات مربوط به این سنگ‌ها، میلیون‌ها سال قبل و در بین دوره‌های پروتروزوئیک و اردویسین تشکیل شده‌اند.
این گونه از سنگ‌ها، غالبا در نقاط مختلف کره زمین یافت می‌شوند. اما نکته جالب اینکه ویژگی جغرافیایی چشم ساهارا ، بیش از بقیه خودنمایی می‌کند. علاوه بر این، دانشمندان دریافته‌اند که برخی از این لایه‌ها، سختی بیشتری را نسبت به بقیه دارند و همین امر، آن‌ها را به شکل برجسته‌تری به نمایش می‌گذارد.
برآورد فعلی کارشناسان از این قرار است که چشم ساهارا ، حدودا ۵۰۰ الی ۶۰۰ میلیون سال قبل بر روی زمین ظاهر شد. به طور کلی، سه احتمال مختلف برای علت شکل‌گیری پدیده چشم ساهارا مطرح شده که به قرار زیر است:
    در فرضیه اول، سازه ریچات به عنوان یک آتشفشان غیر فعال در نظر گرفته شده است.
    دومین فرضیه، وقوع این ویژگی جغرافیایی را به اصابت یک شهاب‌ سنگ باستانی نسبت می‌دهد.
    فرضیه سوم که بیشتر از بقیه مورد قبول واقع شده، شکل‌گیری این ویژگی شگفت‌انگیز را به فعالیت‌های فرسایشی مربوط می‌سازد.

در اینجا، مجموعه‌ای از تصاویر ماهواره‌ ای چشم ساهارا قابل مشاهده است:

نمای شگفت انگیز چشم ساهارا در این تصاویر ماهواره ای خودنمایی می‌کند+عکس
نمای شگفت انگیز چشم ساهارا در این تصاویر ماهواره ای خودنمایی می‌کند+عکس
نمای شگفت انگیز چشم ساهارا در این تصاویر ماهواره ای خودنمایی می‌کند+عکس

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «قاپ قمارخونه‌است»

سایت بدون- قاپ یکی از ۲۶ استخوان پای گاو و گوسفند است که به شکل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *