سایت بدون – مخوف اما زیبا این بهترین توصیف از یکی از آب چاله های موجود در کره زمین است . . از معروف ترین گودال های آبی جهان که پایه ی افسانه های بسیاری در آمریکای جنوبی است، گودال آبی بلیز است. این گودال زیبا که عمری چندهزار ساله دارد، از جمله مکان های معروفی است که در سال، غواصان زیادی را برای ماجراجویی و شنا به خود جذب می کند.
بلیز کشوری کوچکی است که مردمی از تبارهای گوناگونی از جمله سرخ پوستان، سفید پوستان و سیاه پوستان تشکیل شده است. اما صاحبان اصیل و اولیه ی آن همانند دیگر کشورهای قاره ی آمریکای جنوبی، سرخ پوستان بوده اند. مردم بلیز از تبار سرخ پوستان مایایی هستند و واژه بلیز به معنای آب گل آلود است. اما در میان گودال گلی به چشم نمی خورد
این حفره آبی در کنار جنگل های استوایی و ارتفاعات جنوبی بلیز، این کشور را تبدیل به تفریحی ترین مقصد گردشگری در شمال امریکا کرده است. بلیز (Belize) در شمالی ترین نقطه آمریکای مرکزی و در جنوب کشور مکزیک قرار دارد و کم جمعیت ترین و کوچک ترین کشور آمریکای مرکزی به شمار می رود.
نام دیگر گودال های آبی، غارهای عمودی است. این غارهای عمودی در اثر فرسایش صخره های کربناتی بوجود می آیند و معمولا رنگ ناحیه ای از آب که در آن گودال آبی وجود دارد، از نواحی دیگر بسیار پر رنگ تر و به رنگ تیره است و کاملا از سطح آب که نگاه کنیم، مشخص است.
گودال آبی بزرگ (The Great Blue Hole) حفره ای عمیق در کف دریاست که در ساحل بلیز قرار دارد. این حفره حدود ۳۰۴ متر مساحت و ۱۲۱ متر عمق دارد. این گودال عجیب و البته زیبا در آخرین عصر یخبندان به عنوان یک غار آهکی به وجود آمده است
عجیب ترین ویژگی این چاله آبی شکل منظم آن است که یک دایره کامل و بدون نقص را با قطر ۳۰۰ متر به شما نشان می دهد. یک دایره فیروزه ای شفاف که بسیاری از توریست های دنیا را برای تماشای شکل شگفت انگیزش به نزدیکی خود می کشاند.
این محل توسط ژاک-ایو کوستو که آن را یکی از ده محل برتر غواصی اسکوبا معرفی کرد به شهرت رسید. وی در سال ۱۹۷۱ کشتی خود به نام آروی کالیپسو را به منظور ژرفانگاری این گودال به این محل آورد. مشاهدات و کاوشهای وی نشان داد که منشأ گودال آبی بزرگ از سنگآهکهای کارستی است که پیش از افزایش سطح آب دریا و در حداقل چهار مرحله شکل گرفته است و لبههای مشخصی را در ژرفای ۲۱، ۴۹ و ۹۱ متری بهجا گذاشته است. وجود چکندهها نیز تأییدکننده شکلگیری آن در بیرون از محیط دریا است.
این پدیدهی شگفتانگیز، حاصل یک رویداد زمینشناسی به تنهایی نیست. در واقع نتیجهی چهار دورهی کاملا مستقل است که در ۱۵۳ هزار، ۶۶ هزار، ۶۰ هزار و ۱۵ هزار سال پیش در عصر یخبندان روی داده است.
در اواخر عصر یخبندان این گودال در ورودی دهانه یک مجموعه غار قرار داشته است و زمانی که سطح دریا بسیار پایین بوده با تجمع مرجان ها در طول زمانی بسیار طولانی بوجود آمده است.
زمانی که یخها ذوب شدند و سطح آب بالا آمد غارها به زیر آب فرو رفتند و این بهشت را برای شجاع ترین غواصان به جا گذاشتند.
اکوسیستم این حفره مورد توجه بسیاری از دانشمندان و محققان قرار گرفته و البته گروه بسیار زیادی از ماجراجویان هم به این منطقه راهی شده اند که به همین دلیل این حفره آبی بزرگ به عنوان یکی از مقاصد برتر زیر آبی جهان شناخته می شود.
غواصانی که از اعماق چاله آبی بلیز دیدن کرده اند، وجود غارهای تو در توی شبکه مانندی را خبر داده اند که گونه های کمیاب و عجیب و غریبی از آبزیان در آنها زندگی می کنند.