ن
نوشابههای گازدار حاوی کافئین است که موجب بروز اضطراب، فشار خون بالا، ضربان قلب نامنظم یا تپش قلب و افزایش کلسترول خون میشود، ویتامینها و مواد معدنی را میسوزاند و موجب ابتلا به سرطان میشود.با خواندن این مطالب به فکر فرو می روید که این حرف ها درست است یا نه؟ افراد زیادی را می شناسید که در طول عمرشان نوشابه مصرف کرده اند و عده زیادی که مصرف نکرده اند اما هر دو به مشکلات قلبی و سرطان مبتلا شده اند. پس چه فرقی می کند؟ همیشه باید به این نکته توجه داشته باشید که سبک زندگی سالم مجموعه ای از رفتارهاست که در کنارهم زندگی سالم و شادابی را برای شما به ارمغان می آورد و پرهیز از نوشیدنی های گازدارهم در این مجموعه قرار می گیرد، این که در مصرف آن زیاده روی نکنیم و جایگزین های بهتری داشته باشیم . همه ما می دانیم که به طور کلی مصرف هر نوع نوشیدنی در کنار غذا ممنوع است و نوشابه گازدار هم از این قاعده مستثنا نیست اما این که چرا در رستوران و فست فودی ها به راحتی در اختیار مردم قرار می گیرد،جای سوال دارد؟ این که چرا تولیدکنندگان آن مالیات بیشتر نمی پردازند چراکه هم محیط زیست را آلوده می کنند و هم به سلامت مردم آسیب می رسانند ؟این که چرا این همه تبلیغ می شود ؟ چرا در فروشگاه ها بیشتر از شیر و نوشیدنی های سالم دیگر به چشم می خورد ؟ چرا بسته بندی های زیبا دارد وکودکان را جلب می کند ؟ و… همه و همه سوالاتی است که باید به آن پاسخ داد تا بتوان راهکاری برای کاهش مصرف آن ارائه کرد. به گفته کارشناسان مصرف سرانه نوشابه در ایران حدود ۴۲ لیتر است، درحالی که این میزان در کشورهای دیگر حدود ۱۱ تا ۱۲ لیتر در سال است.
محتویات هر قوطی نوشابه گازدار
هر قوطی نوشابه گازدارحاوی مواد زیر است: ۲۰۰-۱۵۰ کالری ۱۰ قاشق شکر ۵۵-۳۰ میلی گرم کافئین اسید فسفریک اسیدیته اغلب نوشابهها۲/۸ است که نشان میدهد نوشابه مادهای بسیار اسیدی است. بدن ما به طور طبیعی کمی حالت قلیایی دارد بنابراین مصرف ماده ای که اسیدی باشد اثرات سوء بر سلامت بدن دارد و تعادل اسیدیته را به هم می زند. اثر دیگر اسید فسفریک دفع کلسیم از استخوانهاست. این ماده موجب کاهش توانایی بدن در استفاده از کلسیم و به پوکی استخوان و سستی دندان ها منجر میشود. آسپارتام این ماده شیمیایی در نوشابه های رژیمی به عنوان جانشین قند به کار میرود و بیش از ۹۰ عارضه جانبی دارد. از جمله می توان به تومور مغزی، معلولیت جنین، دیابت، نداشتن تعادل احساسی و بروز حمله های صرع اشاره کرد. زمانی که آسپارتام مدت زیادی در فضای گرم نگهداری شود به متانول تبدیل می شود، ماده ای که می تواند به شکل آلدتین یا اسید فسفریک تبدیل شود که از عوامل سرطان زاست.
راهکارهای کاهش مصرف نوشابه *
برای خانواده و به خصوص بچه ها، برنامه غذایی تعریف کنید که تنها در یک روز خاص در هفته یا ماه به مقدار کم نوشابه مصرف کنند. * هنگام چیدن سفره در ابتدا نوشابه را قرار ندهید و با فاصله زمانی از مصرف غذا نوشابه بنوشید. * به جای این که برای هر نفر یک بطری نوشیدنی گازدار بخرید ، برای هر دو یا سه نفر یک بطری خریداری کنید. * تا حد امکان از نوشابه های بی رنگ استفاده کنید . * برای کاهش تمایل کودکان به مصرف این نوشیدنی، آن را در دمای محیط قرار دهید تا لذت نوشیدن آن کمتر شود . * در رستوران ها می توان نوشابه ها را طوری در یخچال چید که کمتر در معرض دید کودکان قرار گیرد . * قبل از میل کردن غذا کمی آب بنوشید تا جلوی تشنگی بین غذا را بگیرد. * به طور کلی اختلاف دمای غذای گرم و نوشیدنی خنک را کم کنید تا هم دستگاه گوارش و هم دندان های شما کمتر آسیب ببیند.