سایت بدون – چرا بلقیس؟چرا چشمه بلقیس؟ دلیل هر چه باشد باغ بلقیس آن قدر زیبا هست که بتوان آن را شایسته نام بلقیس نماد زیبایی در اساطیر باشد. چشمه بلقیس چرام باغی است که در ۴ کیلومتری جنوب شهر چرام در مسیر جاده چرام-گچساران واقع شده است، این چشمه یکی از جاذبههای مهم گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد است
باغ چشمه بلقیس چرام کهگیلویه گستره ای پردرخت است که در آغوش حصارهای کوتاه سنگی جای گرفته است باغی در دره ای پیر که بیدهای مجنون را درون و گرداگرد خود سال هاست با زیبایی خویش حیران کرده است. زمین حاصلخیز آن باعث شده که از هر گونه درخت در این باغ رشد یابد.
درختان سرو، انار، لیموترش و شیرین، سیب،بید مجنون، انگور و نخل های تزئینی و گیاهان متنوع دیگر، مجموعه پیچیده و شگفت انگیزی را فراهم آورده که آدمی را به این فکر وا می دارد که سازنده آن از تمام نقاط، نقبی به گیاهان زده است.
نظام آبیاری این باغ بر اساس فوران آب چشمههای اصلی و چندین چشمه فرعی میباشد که بوسیله نهرهای کوچک و بزرگ متعددی در باغ جریان مییابد و آب مازاد آنها بوسیله جویی بزرگ به طرف استخر باغ که در ضلع جنوب غربی باغ واقع شده هدایت میشود.
این استخر زیبا به شعاع ۱۰ متر و عمق ۱/۵ متر بصورت دایره و دارای سه ورودی و یک خروجی میباشد که آب چشمه از مسیر خروجی به رودخانه فشیان میریزد. این استخر، باغچهای به قطر ۴ متر که پوشیده از درختان نخل، نارنج، پرتقال و گلهای زیبا و متنوع است را در آغوش گرفته است.
مساحت باغ چشمه بلقیس در حدود ۵۵۴۰۲متر مربع است. این باغ از شرق به جاده چرام-گچساران، از جنوب به اراضی کشاورزی و از غرب به باغ جهاد کشاورزی محدود میشود. در بخش شمال غربی باغ برجی استوانهای وجود دارد که ارتفاع آن ۱۵ متر است و قطری ۷متری دارد. در قسمت شرقی باغ صخرهای بزرگ هست که ارتفاعی ۲۰ متری دارد و در محل آبشار باغ قرار گرفته است. این آبشار یک آبشار مصنوعی است که در سالهای اخیر در باغ ایجاد شده است.
د باغ چشمه بلقیس دو نوع درخت دارد، یک نوع از این درختان، درختان میوه هستند که شامل گردو، گلابی، سیب، لیموترش، انجیر، توت، نارنج و… هستند و درختان دیگر باغ، درختان و گل و گیاهانی هستند که در واقع برای زیبایی باغ کاشته شده و نقش آنها تزیینی است.
تاریخچه باغ
برخی بر این عقیدهاند که وجه تسمیه این باغ که به نام چشمه بلقیس نام گرفته است به جهت این بود که بلقیس در اساطیر ایرانی به عنوان نماد زیبایی ذکر شده بود، بر این اساس، این نام برای باغ انتخاب شده است و مکان با نام باغ بلقیس نامگذاری شده است و بعدها با عنوان چشمه بلقیس معروف شد. برخی از اهالی چرام بر این عقیدهاند که سابقه این باغ به زمان ساسانیان میرسد و علت نامیدن آن به باغ بلقیس این است که در عهد ساسانیان بانی باغ زنی با نام بلقیس بوده است و باغ را با نام اختصاصی وی، باغ بلقیس نامیدهاند. این روایت که توسط اهالی چرام گفته میشود یک روایت شفاهی است و سندی رسمی برای تایید آن به دست نیامده است و تنها در برخی سفرنامهها با نام اسکندریه از آن یاد شده است، که برخی این نام را به یکی از بانیان باغ به اسم اسکندر چرامی نسبت میدهند.
باغ فعلی چشمه بلقیس در اوایل دوره پهلوی احداث شدهاست. این باغ از شرق به جاده چرام ـ گچساران، از جنوب به اراضی کشاورزی، از غرب به باغ جهاد کشاورزی (باغ عمران) محدود میشود. تاریخچه نام گذاری این باغ به نام چشمه بلقیس به گفته محمد چرامی از بنیان گذاران بنای فعلی باغ به زمانی که باغ به شکل امروزی احداث گردید برمیگردد، زمانی که ساخت بنای کنونی باغ به پایان رسید به جهت اینکه بلقیس در اساطیر ایرانی نماد زیبایی بود برای این باغ نام بلقیس انتخاب شد که بعداً به نام چشمه بلقیس معروف شد. باغ چشمه بلقیس تا قبل از سال ۱۳۲۳ یک بیشه زار از درختان بید و زبان گنجشک بود و در سال ۱۳۲۳ کار احداث باغ به شکل امروزی آغاز شد، ابتدا درختان بید و سایر علفها و بوتههای هرز ریشه کن شدند و سپس اب چشمههای موجود در باغ با لوله گذاری هدایت شد و جویبارها ساخته شدند، پس باغ سنگفرش شد و کلکسیونی از درختان زینتی به روشهای مختلفی تهیه گردیده و در باغ کاشته شد. در وسط باغ گودالی وجود داشت که حین حفاری و ساخت حوض مرکزی در ان گودال بقایای حوض قدیمی پیدا شد که مربوط به معماری قدیمی ان میباشد. کار احداث باغ کنونی در سال ۱۳۳۶ پایان یافت در سال ۱۳۹۳ مجدداً باغ نوسازی شد که حین این نوسازی آبشار مصنوعی و پلهای شیشهای، نوسازی حوض مرکزی و همچنین افزایش تعداد سکوهای مخصوص اسکان خانواده در داخل باغ و در کنار باغ آلاچیقهایی برای اسکان شبانهروزی مسافران ایجاد گردید