بهمن قبادی بعد از مونیکا بلوچی با ستاره‌ای دیگر همکاری می‌کند: راجر واترز


سایت بدون -وقتی چند روز پیش امیر آقایی عکسی از خودش در کنار راجر واترز، مرد افسانه‌ای پینک‌فلوید منتشر کرد، کسی فکرش را هم نمی‌کرد که انتشار این عکس مقدمه انتشار خبری مهم خواهد بود. بله؛ قطعا خبری در میان  بود که امیر آقایی رفته و ایستاده بود کنار مردی که از اسطوره‌های زنده دنیای هنر است. ولی این‌که این خبر درباره یک فیلم کنجکاوی‌برانگیز و پرسروصدا باشد، نه؛ چیزی نبود که به این سادگی‌ها بشود باورش کرد. حتی وقتی هم فیلمی منتشر شد که نشان می‌داد بهمن قبادی در کنار راجر واترز نشسته و دارد به زبان مادری‌اش برای او آواز می‌خواند، باز هم نمی‌شد چنین فیلمی را تعبیر به یک همکاری پرسروصدا و جنجالی کرد…
  اما انگار با داستانی جذاب سروکار داریم. دیروز رسانه‌های غیررسمی خبر از همکاری بهمن قبادی با راجر واترز دادند برای ساخت فیلمی درباره یک هنرمند کُرد. درست‌ترش این‌که انگار راجر واترز دارد فیلم جدید بهمن قبادی را تهیه می‌کند، یعنی واترز به‌عنوان یکی از اساطیر موسیقی قرن بیستم که چند‌سال پیش در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی از علاقه و نزدیکی‌اش به نگاه و نگرش بهمن قبادی گفته بود، حالا دارد فیلم جدید این کارگردان را تهیه می‌کند. فیلمی که بی‌تردید یکی از کنجکاوی‌برانگیزترین فیلم‌های ایرانی ‌سال آتی خواهد بود. فیلمی که گفته می‌شود فیلمبرداری‌اش همین روزهای اخیر در کردستان عراق و استانبول به پایان رسیده. فیلمی که بعد از فصل کرگدن و همکاری قبادی با مونیکا بلوچی؛ تک‌خال دیگری از این سینماگر کُرد در همکاری با ستاره‌های معتبر جهانی خواهد بود…
  تاکنون درباره فیلم‌ جدید بهمن‌ قبادی خبری رسمی در رسانه‌ها درج نشده، نه در رسانه‌های وطنی و نه در نشریات سینمایی بین‌المللی. نه معلوم است نام این فیلم چه خواهد بود و نه خبری از همکاران دیگر بهمن قبادی در این پروژه شنیده شده است. البته اخبار غیررسمی و شنیده‌ها و زمزمه‌های جاری در فضای سینمای ایران حکایت از قطعی شدن همراهی امیر آقایی با بهمن قبادی می‌کنند و البته همکاری حسین جعفریان در مقام مدیر فیلمبرداری و بهمن اردلان در مقام سناریست…
ظاهرا آن‌گونه که شنیده می‌شود بقیه عوامل فیلم، ایرانی‌ نخواهند بود…
  بهمن قبادی تاکنون یا درباره کردستان فیلم ساخته یا درباره موسیقی. جالب این‌که هرگاه این‌ دو در کنار هم قرار گرفته‌اند، بهترین فیلم‌های بهمن قبادی حاصل آمده. مثلا در آوازهای سرزمین مادری یا نیوه‌مانگ. این دو فیلم درباره خوانندگان کردی که صداشان خاموش شده؛ قله‌های کارنامه قبادی شده‌اند. قبادی در فیلم «کسی از گربه‌های ایرانی خبر ندارد» نیز نشان داده موسیقی یکی از دلمشغولی‌های عمده زندگی‌اش است. به این دلیل هم هست که وقتی صحبت از همکاری مرد افسانه‌ای موسیقی، راجر واترز با قبادی به‌ میان می‌آید، اول چیزی که به ذهن می‌رسد این است که فیلم تازه بهمن قبادی درباره موسیقی
خواهد بود…
  بهمن قبادی خود نیز درباره این فیلم جدید حرفی نزده. تنها اشاره‌ای که از او درباره این فیلم جدید می‌توان دید، در بخشی از یادداشتی ا‌ست که قبادی درباره راجر واترز نوشته و فیلمش را «فیلمی درباره یک هنرمند کُرد در استانبول» نامیده. خط داستانی آشنایی که می‌تواند روایتی دیگر از سناریویی باشد که قبادی سال‌های‌سال در پی ساخت آن بود، ولی در ایران
 به نتیجه نرسید.
سال‌ها پیش بهمن قبادی و نزدیکان این هنرمند تحسین‌شده کُرد می‌گفتند که او در پی ساخت فیلمی درباره دختری است که سودای خوانندگی دارد و برای رسیدن به رویایش مجبور به مهاجرت می‌شود؛ اما آن‌سوی مرز هم ماجراهای خودش را دارد و به ‌قولی «ولی افتاد مشکل‌ها». آیا این فیلم جدید همان سناریوی کهنه است که بهمن قبادی از کشوهای میزش بیرون کشیده و قصد ساخت آن را کرده؟ برای فهمیدن پاسخ این پرسش باید چندماهی صبر کنیم.
  بعد از این‌که فیلم «کسی از گربه‌های ایرانی خبر ندارد» از سوی رسانه‌هایی خاص، به‌ جرم پرداختن به موسیقی زیرزمینی (که پدیده‌ای نیست که بتوان وجود و حضورش در عرصه موسیقی این آب‌وخاک را نادیده گرفت) با هزاران انتقاد و اعتراض روبه‌رو شد و همین هم بود که مهاجرت بهمن قبادی را سرعت داد؛ حالا این فیلم جدید قبادی نیز، پیش از ساخت حتی با اتهام سیاه‌نمایی و انتقادات غیرواقعی از ایران و مواردی از این جنس مواجه شده است. عنوانی که اشاره به فیلم فصل کرگدن قبادی و مواضع تند آن دارد.  دیروز یکی از خبرگزاری‌ها پیش از این‌که حتی خلاصه داستان این فیلم را هم شنیده باشد، از «یک پروژه ضدایرانی دیگر» سخن به ‌میان آورد.
اما حتی در این حد هم به‌نظر نمی‌رسد که فیلم جدید قبادی موضع‌گیری انتقادی داشته باشد. مهمترین دلیلش هم نقش امیر آقایی و حسین جعفریان در تولید این فیلم است که می‌دانند اگر فیلم موجب واکنش‌های رادیکالی در ایران شود، بعید نیست که کل کارنامه و آینده حرفه‌ای‌شان را در ایران با خطر مواجه کند.

امین فرج‌پور| شهروند

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «ما که در جهنم هستیم، یک پله پایین‌تر»

سایت بدون – ضرب‌المثل «ما که در جهنم هستیم، یک پله پایین‌تر» به طرز جالبی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *