راهکارهای درمانی انحراف انگشت شست پا

 سایت بدون -این ضایعه معمولا براثر پوشیدن کفش تنگ و نوک باریک یا کفش‌هایی که کف آن تخت است و قوس‌های کف پا را خوب در بر نمی‌گیرد، ایجاد می‌شود. کف پای صاف، کوتاهی تاندون آشیل و نرمی مفاصل نیز از علل زمینه‌ای این اختلال هستند .
در این ضایعه شست پا به خارج انحراف پیدا می‌کند و ناحیه پایینی و داخلی مفصل شست پا متورم می‌شود، این پدیده را بونیون هم می‌نامند . بسیاری از بیماران خصوصا خانم‌ها از ظاهر پا در این ضایعه شکایت دارند. برخی دیگر نیز درد و ناراحتی را هنگام خم شدن پنجه و انگشت شست خصوصا هنگام تحمل وزن و راه رفتن گزارش می‌کنند .
انحراف یا قوز شست پا پدیده شایعی است که می‌تواند از سنین پیش از ده سالگی آغاز شود و بیشتر در زنان اتفاق می‌افتد. قوز شست پا را هالوکس والگوس می‌نامند. هالوکس به معنای شست بوده و والگوس به معنای انحراف به سمت خارج است.
برای درمان این ضایعه از یک سری اسپلینت‌هایی که شست پا درحالت صاف قرارمی گیرد و نیز ازکفش‌های نوک پهن و کفی‌های طبی که زیر پنجه پا یک سری برجستگی‌ها دارد استفاده می‌کنند.
اسپلینت‌هایی که برای اصلاح این اختلال استفاده می‌شود در دو نوع به بیماران توصیه می‌شود: اسپلینت شب که برای هنگام خواب و استراحت تجویز شده و اسپلینت‌های لاانگشتی که داخل کفش و در هنگام فعالیت مورد استفاده قرار می‌گیرند.
در بیمارانی که از درد شدید این ناحیه رنج می‌برند استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی یکی از راهکارهای مؤثر در کاهش علائم آنهاست .
یکی از درمان‌های مؤثر در این اختلال فیزیوتراپی است. در این درمان ضمن به‌کارگیری ابزارهای کاهش‌دهنده درد و التهاب همچون لیزر، اولتراسوند، سرمادرمانی و تحریکات الکتریکی، تکنیک‌های استرچینگ (کششی) عضلات کف پا و اطراف انگشت شست، متحرک‌سازی مفصل شست و سایر مفاصل در پا و آزادسازی بافت‌های نرم در این موضع توسط فیزیوتراپیست مورد استفاده قرار می‌گیرد .
استفاده از سوزن خشک که گاهی اوقات بنا به صلاحدید فیزیوتراپیست با تحریک الکتریکی همراه می‌شود نیز یکی از تکنیک‌های جدید در ایجاد توازن میان عضلات و کاهش درد و التهاب و اصلاح این بدشکلی مفصل شست پا است. همچنین در بخش فیزیوتراپی یک سری تمرین‌های تقویت عضلات بیرونی مفصل شست با استفاده از ابزار‌هایی ساده و تمرینات کششی برای انجام در منزل به این بیماران آموزش داده می‌شود .
در موارد حاد این ضایعه که زاویه انحراف شست افزایش یافته و با روش‌های فیزیوتراپی قابل کنترل نباشد و درد و التهاب شدید عملکرد روزانه فرد را مختل کند از روش‌های جراحی برای اصلاح و صاف‌کردن پا استفاده شود .
 طولانی شدن این ضایعه و اختلال در عملکرد طبیعی پا یا استخوان‌های کف پا نه‌تنها می‌تواند موجب ایجاد آسیب در مچ پا، زانو و ستون فقرات کمری شود، بلکه نواحی بالاتر مانند گردن، پشت و شانه را نیز درگیر می‌کند.
افرادی که قوز شست پای خود را با استفاده از اسپلینت‌ها، فیزیوتراپی یا جراحی اصلاح می‌کنند، باید مواردی را برای عدم بازگشت این ضایعه رعایت کنند. ادامه تمرینات آموزش داده شده در فیزیوتراپی و عدم استفاده از کفش‌های نوک باریک، پاشنه بلند یا با کفی صاف، نکاتی هستند که می‌تواند مانع از عود مجدد و بازگشت قوز شست پا شود.
 یکی از تمرین‌های مؤثر در اصلاح قوز شست پا کشش تاندون آشیل با استفاده از یک پله کوچک یا سطح شیبدار است که می‌تواند به صورت ده کشش ده ثانیه‌ای دو تا سه بار در روز انجام شود .
فیزیوتراپیست از بیمار می‌خواهد با پنجه لبه پله بایستد در حالی که با دستش نرده کنار را بگیرد و پاشنه‌ها را به پایین ببرد تا پشت ساق کشیده شود و سپس به وضعیت اول برگردد.
کشش عضلات داخلی شست پا که با استفاده از یک باند کشی باریک در سه ست ده ثانیه‌ای، دو تا سه بار در روز به فرد آموزش داده می‌شود در این تمرین فرد باند کشی را دور شست‌های خود می‌اندازد و با دور‌کردن پاها از هم در عضلات داخلی شست کشش ایجاد می‌کند. ‌

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «گر نباشد گنده خر، وای به حال گنده فروش»

سایت بدون – این ضرب‌المثل فارسی یکی از ظریف‌ترین و در عین حال طنزآمیزترین اشارات …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *