ریشه و داستان ضرب المثل «پای خروستو ببند، به مرغ همسایه هیز نگو»

سایت بدون – ضرب‌المثل «پای خروستو ببند، به مرغ همسایه هیز نگو» به این نکته اشاره دارد که قبل از متهم کردن دیگران یا ایراد گرفتن از آن‌ها، بهتر است اول رفتارها و اشتباهات خودمان را اصلاح کنیم. این ضرب‌المثل در موقعیت‌هایی به کار می‌رود که فردی به جای کنترل و نظارت بر اطرافیان و شرایط شخصی خود، به دنبال عیب‌جویی یا انتقاد از دیگران است. به عبارت دیگر، این مثل به ما یادآوری می‌کند که پیش از داوری درباره دیگران، باید به مسئولیت‌ها و رفتارهای خودمان بپردازیم و ابتدا آن‌ها را در جای درست قرار دهیم.

عبارت «پای خروستو ببند» به این معناست که اگر خروسی در حیاط خود داری که ممکن است مزاحم مرغ همسایه شود یا به مرغ‌ها آسیب بزند، باید مراقب آن باشی و پیشگیری کنی. در واقع، این بخش از ضرب‌المثل به مسئولیت شخصی و اهمیت مدیریت و نظارت بر رفتارهای خود و متعلقاتمان اشاره دارد. بخش دوم، یعنی «به مرغ همسایه هیز نگو»، به این معناست که نباید بی‌دلیل دیگران را متهم کنیم و آن‌ها را مقصر بدانیم.

در مجموع، این ضرب‌المثل تأکید می‌کند که باید مسئولیت رفتارها و مسائل خودمان را به عهده بگیریم و در ابتدا آن‌ها را درست کنیم تا بدون دلیل یا از روی سهل‌انگاری، به دیگران تهمت نزنیم یا آن‌ها را مقصر ندانیم. این مفهوم نزدیکی زیادی به ضرب‌المثل معروف «اول به خودت نگاه کن» دارد که در بسیاری از فرهنگ‌ها و زبان‌ها به اشکال مختلف بیان شده است.

ضرب المثل های بیشتر را می توانید در لینک زیر پیدا کنید

مجموعه ای بی نظیر از ضرب المثل‌های فارسی همراه با داستان و کاربرد

مطلب پیشنهادی

پایداری باور؛ چرا ما مقابل تغییر در عقایدمان مقاومت داریم

سایت بدون – مقاومت در برابر تغییر باور، که به اثر بازگشتی یا محافظه‌کاری مفهومی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *