سایت بدون – “پیله کردن” یک ضربالمثل رایج در زبان فارسی است که به معنی اصرار و پافشاری زیاد و بیجا روی یک موضوع یا درخواست است. وقتی فردی به چیزی “پیله میکند”، منظور این است که آن شخص با سماجت و سرسختی از موضوع یا خواسته خود دست نمیکشد و مدام آن را تکرار میکند، حتی اگر طرف مقابل تمایلی به انجام یا پذیرش آن نداشته باشد.
منشأ اصطلاح
این اصطلاح از دنیای کرم ابریشم و پیلههایش گرفته شده است. کرم ابریشم دور خود پیلهای تنیده و درون آن محبوس میشود. در فرهنگ عمومی، این رفتار به عنوان نوعی از “در خود فرو رفتن” یا “بسته شدن در یک چارچوب خاص” دیده میشود. بنابراین، وقتی گفته میشود فردی روی موضوعی “پیله کرده”، یعنی او مانند کرم ابریشم به آن موضوع دور خود چسبیده و نمیتواند یا نمیخواهد از آن رها شود.
کاربردهای روزمره
“پیله کردن” بیشتر در موقعیتهایی استفاده میشود که فردی بارها و بارها یک خواسته را تکرار میکند یا روی یک موضوع بیاهمیت اصرار دارد. معمولاً این ضربالمثل برای اشاره به رفتارهای آزاردهنده یا مزاحم استفاده میشود.
مثالهای کاربردی
- “دیگه پیله نکن، من گفتم نمیتونم بیام!” (یعنی دیگر اصرار نکن، من گفتم که نمیتوانم بیایم!)
- “این بچهها دائم پیله میکنند تا براشون اسباببازی بخریم!” (این بچهها مدام اصرار میکنند که برایشان اسباببازی بخریم!)
تفاوت با دیگر اصطلاحات مشابه
این ضربالمثل تا حدودی با اصطلاحاتی مثل “سمج بودن” یا “لج کردن” هممعنا است، ولی تفاوت اصلی آن در این است که “پیله کردن” بیشتر روی تکرار مداوم و پافشاری بیمنطق دلالت دارد، در حالی که “سمج بودن” و “لج کردن” به صورت کلیتری به معنی سرسختی و پافشاری به کار میروند.
نتیجهگیری
“پیله کردن” ضربالمثلی است که به خوبی توانایی اصرار و پافشاری بیمورد افراد را در موقعیتهای مختلف نشان میدهد. این اصطلاح اغلب زمانی به کار میرود که فردی به شکلی غیرمنطقی و مکرر خواستهای را دنبال میکند و از تکرار آن دست نمیکشد