سایت بدون – دونالد ترامپ در دوران ریاست جمهوریاش در کنار تمام کارهای غیرقانونی و غیر اخلاقی خود، اقلیتهای بومی و مذهبی آمریکا را هم بسیار اذیت کرد. تحلیلگران سیاسی در آمریکا میگویند شمار زیادی از رایدهندگان به جو بایدن مسلمانان، سیاهپوستان و لاتینیتبارهایی بودند که سیاستهای ارتجاعی ترامپ، مشکلات زیادی برایشان به همراه آورده بود. حالا با اخراج ترامپ از کاخ سفید، تحلیلگران با ابراز امیدواری این گونه میگویند که در دوران پسا ترامپ مسلمانان در هالیوود باید مورد دلداری قرار گرفته و از آنها رفع تبعیض شود. رسانههای گروهی در این کشور مینویسند ملت آمریکا به سمت فضای تازهای قدم برمی دارند و با حضور بایدن و کاملا هریس در کاخ سفید، هالیوود هم باید بر تلاش خود برای استفاده بیشتر و مطلوبتر از هنرمندان و تکنیسینهای مسلمان بیفزاید. در عین حال، همین رسانهها به این نکته مهم هم اشاره میکنند که در فیلمهای صنعت سینمای آمریکا باید داستانهای بیشتری درباره مسلمانان مقیم این کشور و مسائل و مشکلات آنها تعریف شود. در یک کلام، نظر عمومی این است که حضور مسلمانان در پشت و جلوی دوربین و روی پرده سینما، باید کاملا به چشم بیاید.
برای مسلمانان آمریکا و بقیه اقلیتهای قومی و مذهبی و نژادی، چهارسال گذشته یکی از پرچالشترین و سختترین سالهای زندگی و فعالیت اجتماعی بوده است. در شرایطی که هالیوود به صورت معمول، کلیشهای و تاریخی مسلمانان را به عنوان «آدم بد»های داستانهایش انتخاب و معرفی میکند، جامعه مسلمانان آمریکا میرود تا تبدیل به یکی از پرقدرتترین بخشهای جامعه آمریکا شود. این اتفاق در شرایطی رخ میدهد، که در سطح جهانی هم قدرت مسلمانان و کشورهای اسلامی از سوی بسیاری از صاحبنظران و تحلیلگران اجتماعی و سیاسی پذیرفته شدهاست.
این روزها کمتر سیاستمداری را میتوان پیدا کرد که منکر تاثیر بالای مسلمانان بر اتفاقات سیاسی معاصر شود. حالا پیروزی بایدن برای اکثر جامعه اقلیت قومی و مذهبی آمریکا تاحدودی این آرامش خاطر را به وجود آورده که کاخ سفید قرار است تبعیض را در اشکال مختلف آن محکوم کرده و آمریکا را برای تمام آمریکاییهای ساکن آن بخواهد. این در حالی است که در بیرون از این کشور هم اکثر مردم دنیا امیدوارند کاخ سفید به عقلانیت برگردد و به تمامی معاهدههای بینالمللی رجوع کند که ترامپ از آنها خارج شدهبود.
اشتباه فکر نکنید!
اما تحلیلگران اجتماعی در آمریکا هشدارهایشان را فراموش نمیکنند و از رسانهها و مردم میخواهند به اشتباه فکر نکنند با پیروزی بایدن و هریس، قرار است اوضاع گل و بلبل شود و حضور بایدن در کاخ سفید داروی همه دردها یا به قول خودمان نوشدارو نیست. نژادپرستی سیستماتیک، نداشتن نمایده و وکیل از سوی اقلیتهای قومی و مذهبی و نژادی و در حاشیه قرار گرفتن این اقلیتها، واقعیتی است که در سراسر خاک آمریکا به وضوح به چشم میخورد. هالیوود مثل روزهای گذشته خود، در آینده همچنان با این موضوعات سروکار دارد و باید در فیلمهایش به آنها بپردازد. این همان چیزی است که پیشبینی آینده را کمی دشوار میکند و باعث میشود تحلیلگران دست به عصا راه بروند و از خوشبینی مفرط و خیالی دوری کنند. اما با این حال، نمیتوان انتخاب بایدن را نوشداروی بعد از مرگ قلمداد کرد. چه بایدن دموکرات رئیسجمهوری آمریکا شود و چه یک نماینده حزب جمهوریخواه، هالیوود و روشنفکران فعال در آن باید برای کسب برابری اجتماعی و قومی همچنان به تلاش و مبارزه شان ادامه دهند.
اهل فن به نکته مهمی اشاره کرده و میگویند تماشاگران سینما و تلویزیون حرفها و چیزهای تازه میخواهند. آنها به دنبال داستانهایی عمیق و پراحساس هستند که از دیدگاه درست و منطقی بیان شود. در همین رابطه است که اهمیت حضور نویسندگان و هنرمندان مسلمان دیده میشود. آنها داستانها و روایتهایی جذاب و خلاقانه دارند که تا بهحال بازگو و شنیده نشدهاست. با چنین نگاهی است که جامعه آمریکا خود را به سال ۲۰۲۰ میرساند. حالا میتوان به خوبی مشاهده کرد نیروهای خلاق مسلمان فرصتهایی برای بیان درونیاتشان پیدا کردهاند. فقدان تاریخی نمایندگی جامعه اقلیت در تولیدات هنری، به معنی آن است که سرچشمه نابی از موضوعات تازه و بکر وجود دارد، که در انتظار بیان شدن برای عموم مردم در اقصی نقاط جهان هستند. هنرمندان مسلمان از این منظر، به صورت مظهر ارائه دیدگاهها و حرفهای نو و تازه درمیآیند و با خودشان تازگی و طراوت را به فیلمهای سینمایی و مجموعههای تلویزیونی تزریق میکنند. برای همین است که رسانهها از شکستهشدن یخهای سنگین در اقیانوس پرتلاطم دنیای هنر اسم میبرند.
راه سختی در پیش است
البته برای رسیدن به چنین مرحلهای، راه سختی باید طی شود. منتقدان سینمایی اشاره به موانعی میکنند که برای بیان روایتهای تازه مسلمانان وجود دارد. آنها به درستی صحبت از جنبش افراطی دست راستی در داخل کشور میکنند که به راحتی ناپدید نمیشود و در زیر پوست شهرها و روستاهای کشور حضور دارد. تحلیلگران سیاسی میگویند اگر چه بایدن با کسب آرای بیشتر به عنوان رئیسجمهوری انتخاب شد، اما ترامپ هم آرای زیادی به دست آورد. او طی ماههای گذشته حمایتهای آشکار و نهانی از گروههای دست راستی کرد و این روزها هم آنها را روانه کف خیابانها کرده است. این مساله حکایت از دو قطبی بودن شدید کل جامعه آمریکا میکند و شرایط را برای گروهها و سازمانهای مدنی مدافع حقوق اجتماعی اقلیتهای قومی، مذهبی و نژادی سختتر میکند. در کشوری که نژادپرستی در آن نهادینه شده، مقابله و مبارزه با آن، کار چندان سادهای نیست و هنرمندان راه درازی برای رسیدن به سرمنزل مقصود دارند. پرسشی که اهل فن از هنرمندان مسلمان میپرسند این است که چگونه میخواهند باب صحبت و دیالوگ را با گروههای افراطی دست راستی باز کنند؟ در آینده نزدیک چگونه قرار است به اقلیتها فرصت تعریف داستانها و تجربیاتشان داده شود؟
نژادپرستی آشکار و پنهان
همه اینها در شرایطی اتفاق میافتد که اتحادیه فیلمسازان آمریکا از چند سال قبل، کار را روی تغییر نوع روایت از مسلمانان شروع کرده است. برای چند دهه، مسلمانان و دیگر اقلیتها در محصولات هنری تخریب شدهاند. خود رئیسجمهوری شدن ترامپ، موید این نکته است که نژادپرستی به صورت آشکار و نهان در زندگی روزمره مردم آمریکا حضور و ریشه دارد. همین موضوع، خلق فضایی تازه برای مسلمانان در هالیوود را سخت میکند. منتقدان میگویند تنها با استفاده بیشتر از تخصص هنرمندان مسلمان است که میتوان سدهای پیش رو را شکست و وضعیت را به سمت عادی شدن برد. این همان کاری است که کمپانیها و شرکتهای بزرگ فیلمسازی قولش را داهاند. طبیعی است که نمیتوان بلافاصله به نتیجه مطلوب رسید، اما گام برداشتن به این سمت به معنی آن است که بالاخره روزی فراخواهدرسید که چهره مسلمانان و بقیه اقلیتهای قومی و نژادی همانگونه که هست روی پرده سینما ترسیم خواهد شد و نه آنگونه که نژادپرستان میخواهند.
برچسببدون
مطلب پیشنهادی
حتما باید دید/ بابل؛لایه های زیرین ارتباطات انسانی
سایت بدون – فیلم بابل (Babel) محصول سال ۲۰۰۶، به کارگردانی الخاندرو گونزالس اینیاریتو، یکی …