همه آنچه باید درباره کاشت و نگهداری گل زنبق بدانیم/ مظهر بهار

سایت بدون – زنبق یکی از زیباترین گل‌هاست که در تزئینات و گل‌آرایی‌ها به فراوانی استفاده می‌شود. زنبق علاوه‌بر   زیبایی، خواص بسیار مفیدی هم دارد. این خواص باعث شده که از گل زنبق برای تهیه چای و دمنوش‌های مختلف استفاده شود.

این گل را می‌توان در باغچه یا گلدان نگهداری کرد. گل زنبق بنفش و گل زنبق زرد دو رنگ پرطرفدار از انواع گل زنبق است. برای نگهداری زنبق در گلدان، باید شرایط نگهداری آن را بدانید.

 زنبق سمبل چیست؟
گل زنبق در قرون وسطی یک گل سلطنتی به‌شمار می‌رفته و در پادشاهی فرانسه بسیار کاربردی و نمادی برای این پادشاهی بوده است. زنبق در بهار شکوفا می‌شود و با رنگ‌های زیادی که دارد، چشم‌ها را به خود خیره می‌کند. این گل زیبا نمادی از وفاداری، ایمان، امید و خرد است.

معرفی گل زنبق
زنبق گیاهی چند ساله است که درسراسر جهان کشت می‌شود. این گل رنگ‌های بسیارمتنوعی دارد.هرگل شش عدد گلبرگ،سه عدد پرچم و سه عدد برچه دارد. درواقع گل دوجنسی است وهم پرچم وهم برچه روی یک گل دیده می‌شود.ارتفاع زنبق بین پنج تا۲۰ سانتی‌مترمتغیر است.یکی ازخصوصیات جنس زنبق،داشتن ریزوم یا پیاز(سوخ) است. بیشتر زنبق‌ها دارای ریزوم است اما تعدادی هم سوخ دارد.اززنبق‌های سوخ‌دار به عنوان گل شاخه‌ای استفاده تجاری می‌شود.شرایط نگهداری گل زنبق به این شرح است:

نور
زنبق گیاهی نوردوست است. در دوران رشد علفی، نور کمتر و در دوره گلدهی باید نور کامل دریافت کند. البته نور دریافتی گیاه باید غیرمستقیم باشد تا موجب آسیب آن نشود.

آبیاری

بهتر است خاک زنبق را مرطوب نگه دارید. البته نه این‌که خاک همیشه خیس و غرقاب باشد. در کل زنبق نیاز آبی متوسط دارد و در دوره گلدهی ۲-۳ بار آبیاری در هفته کافی است.

دما
انواع گل زنبق گیاهانی مقاوم به سرما است. درواقع پیازهای بالغ بعد از اتمام دوره گلدهی تحلیل می‌رود و گیاه پیازچه‌های جدید تولید می‌کند. بنابراین می‌توان در پایان فصل گلدهی، پیازها را از خاک خارج کرد و برای سال آینده نگه داشت. زنبق‌هایی که ریزوم دارد نسبت به انواع پیازدار نیاز بیشتری به سرما دارد. برای کنترل زمان گلدهی، می‌توانید پیازهای زنبق را در فصل زمستان در فضای آزاد و هوای سرد قرار دهید. سپس در فصل بهار آنها را به محیطی گرم با نور کافی منتقل کنید.

خاک و کوددهی
مخلوط خاک باغچه، شن و ماسه به همراه ورمی کمپوست یا کود حیوانی خاک مناسبی برای کاشت زنبق است. برای بهتر شدن زهکشی خاک می‌توانید مقداری کوکوپیت و پیت ماس هم اضافه کنید.بعد از مشاهده اولین غنچه گیاه، می‌توانید کوددهی را آغاز کنید. به این صورت که هر دو هفته یک‌بار با کود npk )مثلا ۳۰-۵-۱۵(  گیاه را تغذیه کنید. کوددهی را تا پایان دوره گلدهی متوقف نکنید.

گلدهی و کاشت 
زنبق از اواسط بهار تا اوایل تابستان گلدهی دارد.اگر پیازهای زنبق را در فصل پاییز بکارید، می‌توانید شاهد گل‌های زیبای آن در اواسط بهار باشید. برای کاشت زنبق این مراحل را دنبال کنید:
اولین مرحله تهیه پیاز زنبق است.
درون گلدان موردنظر مقداری خاک مناسب بریزید و پیازها را در خاک قرار دهید. نوک پیازها باید کمی بیرون از خاک قرار گرفته باشد. فاصله مناسب پیازها از هم ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر است.
بعد از چند روز پیازها ریشه می‌دهد.
گلدان را به‌خوبی آبیاری کنید و خاک را همواره مرطوب نگه دارید. گلدان را در مکانی قرار دهید که نیم‌سایه باشد تا گیاه به گل بنشیند. سپس گلدان را به مکان پرنورتر جابه‌جا کنید. آبیاری در این زمان باید بعد از خشک‌شدن رویه خاک انجام شود.
گیاه در مدت هفت تا ۹ هفته به گلدهی‌می‌رسد.

نکته: 
هر پیاز تهیه‌شده، فقط می‌تواند دو سال در خاک بماند و گلدهی داشته باشد.

تکثیر  
افزایش زنبق‌ها عموما از طریق تقسیم بوته پس از پایان گل‌دهی صورت می‌گیرد. همچنین با کشت بذر می‌توان پس از سه سال گل‌های آن را مشاهده کرد. زنبق‌های ریش‌دار در تابستان تقریبا دو ماه پس از گل دادن، تکثیر می‌شود و دیگر زنبق‌ها بهتر است در اوایل بهار یا پاییز تکثیر شود.

تکثیر انواع ریزوم‌دار:
 بوته‌های بزرگ چندساله را در اواخر تابستان و اوایل پاییز پس از زرد شدن برگ‌ها از زمین درآورده، ریزوم‌های سالم و جدید را از ریزوم‌های قدیمی‌تر و خراب و آسیب دیده جدا کنید. ریزوم‌ها را تقسیم کرده و هر قسمت را جداگانه در محل اصلی می‌کارند. اگر بخواهیم همان سال گیاه گل بدهد، ریزوم‌ها را به قطعات بزرگ و در غیر این‌صورت به قطعات کوچک‌تر تقسیم می‌نماییم، ولی هر قطعه ریزوم باید حداقل دارای یک نقطه رشد باشد. ریزوم‌ها را در عمق پنج سانتیمتری خاک می‌کارند. در مناطقی که هوای سرد و زمستان طولانی دارد، ممکن است ریزوم‌ها از بین برود. در نوع پیازدار، پیازها را در پاییز از پیاز مادری جدا کرده و می‌کارند که در سال دوم گل می‌دهد.

مطلب پیشنهادی

حتما باید دید/ مارمولک؛ روایت راه های رسیدن به خدا

سایت بدون – فیلم مارمولک یکی از برجسته‌ترین و محبوب‌ترین آثار سینمای ایران است که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *