سایت بدون – رگها، لولههایی باریک در دستگاه گردش خون هستند که وظیفه آنها حمل خون به سراسر بدن است. طول رگهای بدن انسان تقریبا معادل صد هزار کیلومتر محاسبه شده است. در صورتی که رگهای بدن با مشکلی به نام واسکولیت یا همان التهاب مواجه شود، فرد مبتلا با اختلال در جریان گردش خون مواجه میشود. دکتر محمدمهدی امام، فوق تخصص روماتولوژی درباره دلایل و عوارض بروز التهاب در رگهای خونی به نکات قابل توجهی اشاره میکند که اطلاع از آنها میتواند در ممانعت از ابتلا به این بیماری موثر باشد. رگها زمانی ضخیم، تنگ، ضعیف و ملتهب میشوند که سلولهای دفاعی بدن شروع به خودزنی میکنند و با این کار باعث تضعیف و اختلال در خون رسانی به یک یا چند عضو بدن میشوند. منشأ التهاب رگها دقیقا مشخص نیست. اما مهمترین عامل بروز آن به زمینههای ژنتیکی فرد و تاثیرپذیری آنها از محرکهای محیطی مرتبط است.
عوامل التهاب عروق
تاکنون بیش از ۳۰ مورد واسکولیت شناسایی شده است. با وجود متفاوت بودن بیماری در هر عضو اما عوامل مشترکی نیز وجود دارد که درابتلای افراد به واسکولیت موثر است.
عفونتها حتی عفونتهای بدون علامت داخل روده، داروها و مواد غذایی
حساسیت زا، شایع ترین عوامل ایجاد التهاب در عروق هستند.در میان انواع واسکولیت، بیشترین اندام هایی که به این بیماری مبتلا میشوند، پوست، مغز و کلیهها هستند.
علائم واسکولیت
حضور دانههای قرمز آلبالویی در اندام تحتانی وباسن، گویای ابتلای فرد به التهاب عروق خونی است که در صورتی که تنها پوست درگیر بیماری شده باشد، فرد باید به متخصص پوست مراجعه کند.
التهاب عروق در مغز به شکل سکته مغزی، در قلب به شکل سکته قلبی، در دستگاه گوارش به صورت درد شکمی همراه با
سوراخ شدن رودهها و ریه به صورت سکته در ریه خود را آشکار میکند.
همچنین التهاب عروق پا، موجب سیاه شدن انگشتها و بروز بیماری در چشم موجب قرمزی، تاری دید و حتی کوری نیز میشود.
همانگونه که اشاره شد، اگر التهاب عروق فقط در یک ارگان بدن رخ داده باشد، فرد باید به متخصص همان بخش مراجعه کند اما اگر واسکولیت در چند عضو بروز کند، بیمار حتما باید به یک متخصص روماتولوژی مراجعه و درمان را در کوتاهترین زمان ممکن آغاز کند.
تشخیص التهاب در عروق
این امکان وجود دارد که رگهای هر اندامی از بدن دچار التهاب شود. هر چند گاهی علائم واسکولیت با بیماریهای دیگری که مشکلات عروقی ایجاد میکنند مانند لخته خون و انسداد غیرالتهابی، با واسکولیت اشتباه گرفته میشود.به همین دلیل متخصصان از انواع روشهای تشخیصی استفاده میکنند. برای تشخیص بیماری علاوه بر جستوجوی بیماریهای سیستمیک
( مانند بیماری بهجت و لوپوس)، نشانههای التهاب(افزایش ESR و CRP ) در آزمایش خون نیز بررسی میشود و در صورت لزوم از انواع تصویر برداری داپلر، آنژیوگرافی و ام آر آی برای تشخیص میزان التهاب
عروق استفاده میشود.
التهاب عروق
چگونه درمان میشود؟
با توجه به اینکه علتهای متعددی برای التهاب عروق وجود دارد، تشخیص درست عامل بروز بیماری در درمان بسیار موثر است؛ چرا که با از بین بردن عامل بیماری، رگها سریع تر به سلامت خود دست پیدا میکنند. همانگونه که اشاره شد، اگر عفونت، حساسیت غذایی یا داروها باعث عامل اصلی بیماری باشند، با رفع عفونت، پرهیز غذایی و تغییر نوع داروها عروق در مسیر بازگشت به حالت طبیعی خود برمی گردند.هر چند دوره درمان با توجه به شدت آسیب، میتواند بین یک هفته تا پایان عمر باشد.اصلی ترین داروهای مصرفی برای درمان بیماری، استفاده از ترکیبات حاوی کورتون است.
هراس از مصرف کورتون
مصرف کورتون به خاطر عوارضی که دارد، از دیرباز در بین مردم همراه با ترس بوده است.به واسطه این ترس برخی بیماران از مصرف دارو امتناع میکنند و موجب
مزمن شدن بیماری میشوند. متخصصان خطاب به این افراد توصیه میکنند که نسبت به عملکرد پزشک خود اطمینان داشته باشند. چرا که پزشکان امروز بیش از گذشته، میزان مصرف داروها را با در نظرگرفتن عوارض تعیین میکنند. به همین دلیل مصرف کورتون را با ترکیبات دارویی دیگر تنظیم میکنند تا فرد کمتر دچار عوارض کورتون شود.
نقش استرس در التهاب عروق
عجین شدن استرس با زندگی اغلب آدمها و تبدیل شدن آن به منشأ بروز برخی بیماریها، این سوال را بهوجود میآورد که استرس در بروز التهاب عروق تا چه اندازه موثر است؟
بررسیهای نشان میدهد استرس عامل التهاب عروق نمیشود اما در تشدید آن موثر است.
برچسبالتهاب رگ ها بدون رگ سایت بدون
مطلب پیشنهادی
ریشه و داستان ضرب المثل «کارکردن خر و خوردن یابو»
سایت بدون – ضربالمثل «کار کردن خر و خوردن یابو» به وضعیتی اشاره دارد که …