چگونه از حنجره‌مان محافظت کنیم؟/هشت دلیل رایج تغییر صدا

https://i.pinimg.com/originals/f5/f7/ff/f5f7ff87d52880a1acf2e33f08cbe331.jpg

سایت بدون -یکی از تفاوت‌های انسان با سایر موجودات در قدرت سخن گفتن همراه با ایجاد اصوات همگون است. صدا و کلام نقش مهمی در زندگی انسان‌ دارند چون تمام ارتباط‌ها و ابراز احساس‌ها با این دو توانایی انجام می‌شوند و هر عاملی که صدا و کلام را دستخوش تغییر کند، باعث اختلال در کیفیت زندگی خواهد شد. در «درمانگاه» این هفته با مهم‌ترین و رایج‌ترین علل تغییر صدا آشنا خواهید شد.

۱) سرماخوردگی: مهم‌ترین عاملی که باعث تغییر صدا می‌شود، سرماخوردگی است. سرماخوردگی با چند مکانیسم صدا را تغییر می‌دهد. اولین اختلال مربوط به درگیری سینوس‌ها و مجرای بینی است. گرفتگی و ترشحات داخل سینوس و مجرا باعث بسته شدن مجاری صوتی می‌شود. مکانیسم بعدی مربوط به التهابی است که در اثر فعالیت ویروس ناشی از سرماخوردگی در تارهای صوتی ایجاد می‌شود. این بیماری لارنژیت نام دارد و افراد مبتلا بعد از سرماخوردگی هر کاری می‌کنند، نمی‌توانند صدایی از گلو خارج کنند. بعد از بهبود سرماخوردگی صدا خودبه‌خود به وضعیت قبلی برمی‌گردد ولی لارنژیت به درمان نیاز دارد. درمان، استراحت تارهای صوتی است، یعنی فرد باید یکی- دو روز از صحبت کردن اجتناب کند. استفاده از مایعات گرم و داروهای رقیق‌کننده‌ خلط و ضدالتهاب هم کمک‌کننده هستند.

۲) ریفلاکس معده: ۶۰ درصد افرادی که دچار گرفتگی صدا و بیماری مزمن حنجره هستند ریفلاکس دارند. ریفلاکس بیماری‌ای است که به دلیل اشکال در دهانه مری،  اسید معده وارد حلق می‌شود و به تارهای صوتی صدمه می‌زند و باعث تغییر صدا می‌شود.

۳) سرفه: سرفه در اثر وجود بیماری در ریه‌هاست. افرادی که زیاد سرفه می‌کنند نفس خوبی برای صحبت کردن ندارند. همچنین سرفه در درازمدت، باعث تغییر در انعطاف تارهای صوتی می‌شود.

۴) سیگار: سیگار ماده دخانی‌ای است که روی تارهای صوتی و ریه‌ها اثر می‌گذارد. تاثیر سیگار روی حنجره می‌تواند منجر به بدخیمی شود. می‌توان گفت سرطان حنجره رابطه مستقیم و تنگاتنگی با سیگار دارد. با حذف سیگار تقریبا می‌توانیم سرطان حنجره را ریشه‌کن کنیم. اگر فرد سیگاری به مدت ۲ هفته دچار گرفتگی و تغییر صدا شود حتما باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کند تا تارهای صوتی‌اش کاملا بررسی و حتی در صورت لزوم نمونه‌برداری انجام شود. تشخیص زودرس سرطان حنجره بسیار مهم است. برخلاف بقیه سرطان‌ها اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، سرطان درمان‌پذیر است و می‌توان بقیه تارهای صوتی را حفظ کرد تا توان صحبت کردن از بیمار گرفته نشود.

۵) گره یا ندول تار صوتی: افرادی دچار این بیماری می‌شوند که از تارهای صوتی‌شان استفاده بدی می‌کنند. افرادی که نیاز زیادی به استفاده از صدا دارند، خوانندگان و نوحه‌خوانان هستند. البته افرادی که با خواندن دچار گرفتگی صدا می‌شوند، خوانندگان حرفه‌ای نیستند و آموزش کافی برای استفاده درست از تارهای صوتی ندیده‌اند. چنین افرادی دچار گرفتگی صدا و به دنبال آن گره در تارهای صوتی می‌شوند. اگر این افراد همچنان به خواندن نادرست ادامه دهند ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند. چون ندول‌ها باید برداشته شوند.

۶) کم‌کاری تیروئید: این بیماری هم تاثیر بدی روی تارهای صوتی می‌گذارد و در مواقع شدید باعث ایجاد پولیپ روی تارهای صوتی می‌‌شود. پولیپ گوشت اضافه‌ای است که اجازه حرکت درست به تارهای صوتی نمی‌دهد.

۷) موارد متفرقه موثر روی صدا: موارد زیادی روی تارها و تولید صدا تاثیر می‌گذارند. به بعضی از آنها ثانویه به تولید صدا گفته می‌شود. مثلا بیمار جراحی‌ای روی حنجره انجام می‌دهد که در اثر دستکاری به بعضی از تارها آسیب وارد می‌شود و بعد جراحی بیمار صدای دیگری پیدا می‌کند.

۸) اختلال تکلم در کودکان: بعضی از کودکان دیر زبان باز می‌کنند. والدین فکر می‌کنند کودک دچار مشکلی در حنجره است. در این مواقع باید به وضعیت شنوایی کودکان توجه کرد. خیلی از کودکان در حقیقت شنوایی خوبی ندارند که نمی‌توانند صحبت کنند. مشکلات مادرزادی حنجره و گوش هر ۲ باید در کودک بررسی شود.

مطلب پیشنهادی

چگونه کتاب صد سال تنهایی را بخوانید که سر در گم نشوید؟

سایت بدون – خواندن کتاب صد سال تنهایی اثر گابریل گارسیا مارکز، با وجود جذابیت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *