۱۰۰کارخانه در اوج کرونا ۵۳۱ میلیارد دلار سلاح فروختند / فروشگاه مرگ

سایت بدون- سال ۲۰۲۰ زمانی که خیابان‌های شهرهای بزرگ جهان خالی از مردم شده و قفل کرونا بر در کارخانه‌ها و صنایع بزرگ و کوچک نشسته بود، چرخ دنده‌های شماری از مخوف‌ترین کارخانه‌ها با قدرت و قوت می‌چرخیدند. اما برخلاف کارخانه‌های تولید محصولات بهداشتی که زندگی را به دیگران هدیه می‌دادند، این کارخانه‌ها کار می‌کردند تا مرگ تولید کنند زیرا محصول آنها چیزی نبود جز: ابزار و ادوات جنگی.
گزارش جدید سیپری (انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم) نشان می‌دهد، ۱۰۰ کارخانه تسلیحاتی بزرگ دنیا در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۵۳۱ میلیارد دلار سلاح و ابزار و ادوات جنگی فروخته‌اند که نسبت به سال ۲۰۱۵ افزایشی ۱۷ درصدی را نشان می‌دهد. این در حالی است که به گفته «الکساندرا مارکشتینر»، یکی از محققان این گزارش، «سال ۲۰۲۰ سال اوج کرونا بود و اقتصاد کرونا زده جهان ۳٫۱ درصد انقباض نشان می‌داد. اما سیاستمداران، بی توجه به این شرایط، ترجیح می‌دادند به جای متوقف کردن کرونا، به این کارخانه‌ها پول بدهند تا سلاح بخرند.»
سهم ۵۴ درصدی کارخانه‌های امریکایی از فروش تسلیحاتی جهان
فروش این ابزار و ادوات جنگی در سال ۲۰۲۰ در حالی رقم خورد که همزمان با آن، سازمان ملل از کشورها و همه گروه‌هایی که با یکدیگر در جنگ هستند، خواسته بود، به خاطر شرایط کرونایی دست از جنگ و خونریزی بکشند و به یاری یکدیگر بشتابند تا غول کرونا را شکست دهند. با این حال این سازندگان سلاح و ابزار و ادوات جنگی که در بین آنها ۴۱ کارخانه متعلق به ایالات متحده امریکا است، به کار خود ادامه دادند. و این در حالی بود که مطابق تحقیقات سیپری، برخی کارخانه‌های تولید ابزارآلات جنگی مانند کارخانه «تالس» فرانسه، میزان فروش تسلیحاتی خود را تا ۵٫۸ درصد کاهش دادند.
امریکا سال ۲۰۲۰ در شرایطی بالاتر از سایر تولید کنندگان سلاح قرار گرفته است که در همان سال در حالی که گروه‌های حقوق بشری از کشورهای فروشنده سلاح خواسته بودند، به خاطر مردم یمن به امارات و عربستان سلاح نفروشند، قراردادی تسلیحاتی به ارزش ۲۳ میلیارد دلار با امارات و قراردادی به ارزش ۲۹۰ میلیون دلار با عربستان منعقد کرد. فروش تسلیحات به عربستان در حالی بود که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری وقت امریکا ۲ سال پیش از آن قراردادی ۴۶۰ میلیارد دلاری تسلیحاتی با عربستان امضا کرده بود. البته تنها امارات و عربستان نیستند که امریکا با هراس افکنی بابت تهدیدهای منطقه‌ای، آنها را مجاب به خرید هرچه بیشتر تسلیحات کرده است. واشنگتن در اقدامی مشابه با بزرگنمایی تهدید چین، کشورهای شرق آسیا و حوزه پاسیفیک  از جمله هند و استرالیا را نیز به خرید‌های تسلیحاتی از خود ترغیب می‌کند.
بر اساس آماری که سیپری منتشر کرده، ۴۱ کمپانی تسلیحاتی بزرگ امریکا ۵۴ درصد از فروش کل تسلیحاتی جهان در سال ۲۰۲۰ را به خود اختصاص داده‌اند و از مجموع ۵۳۱ میلیارد دلاری که ۱۰۰ کارخانه تسلیحاتی بزرگ جهان فروخته‌اند، سهمی ۲۸۵ میلیارد دلاری داشته اند. این یعنی آنکه کارخانه‌های تسلیحاتی امریکا ۱٫۹ درصد افزایش فروش نسبت به سال ماقبل آن داشته‌اند.
 در نگاهی به فهرست این ۱۰۰ کشور همچنین متوجه می‌شویم که ۶ کارخانه از ۱۰ کارخانه نخست این فهرست متعلق به امریکا هستند و در حالی که لاکهید مارتین، ریتون تکنولوژی، بوئینگ، نورتراپ گرامان و جنرال داینامیک رتبه‌های یک تا ۵ را دارند، کارخانه ال تری هریس تکنولوژی رتبه ۱۰ این فهرست را دارد. یک کارخانه تسلیحاتی انگلیسی و ۳ کارخانه تسلیحاتی چینی نیز رتبه‌های ۶ تا ۹ را دارند.
 چین و انگلیس دارندگان رتبه‌های  دوم و سوم
سهم کارخانه‌های چینی در این فهرست به لحاظ تعداد زیاد نیست و تنها نام ۵ کارخانه از این کشور در فهرست حاضر دیده می‌شود، اما به لحاظ مالی این شرکت‌ها سهم قابل توجهی داشته‌اند و ۶۶٫۸ میلیارد دلار سلاح و ابزار و ادوات جنگی فروخته‌اند که نسبت به سال ۲۰۱۹ حدود ۱٫۵ درصد افزایش داشته است. این ۵ کارخانه ۱۳ درصد از میزان فروش تسلیحاتی جهان در سال ۲۰۲۰ را در دست داشته‌اند. به گفته دکتر «نان تیان»، از کارشناسانی که گزارش ۲۰۲۰ سیپری را تهیه کرده‌اند، کارخانه‌های چینی بیشترین سود را بابت فروش تسلیحات دفاعی برده‌اند. بعد از چین، انگلیس نیز سهمی ۷٫۱ درصدی از ۵۳۱ میلیارد دلار فروش تسلیحاتی جهان در سال ۲۰۲۰ داشته است. این در حالی است که اسامی شماری از کشورهای اروپایی نیز در رتبه‌های بعدی این فهرست دیده می‌شود. از بین آنها می‌توان به فرانسه، ایتالیا و آلمان اشاره کرد. نکته قابل توجه گزارش سیپری در مورد روسیه است. روسیه که سال ۲۰۱۹ معادل ۲۸٫۲ میلیارد دلار تسلیحات و ادوات جنگی فروخته بود، در سال ۲۰۲۰ به ۲۶٫۴ میلیارد دلار فروش رضایت داد که ۶٫۵ درصد کاهش را نشان می‌دهد. این برای سومین سال متوالی است که فروش تسلیحاتی روسیه کاهش داشته است.

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «قاپ قمارخونه‌است»

سایت بدون- قاپ یکی از ۲۶ استخوان پای گاو و گوسفند است که به شکل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *