۲۰ سال شد، بس نیست آقای رییس جمهور/ شورش در الجزایر

سایت بدون – ده‎ها هزارنفر از مردم الجزایر، خشمگین از رئیس‎ جمهوری ۸۱ ساله‎شان که برای پنجمین بار سودای نشستن  روی کرسی ریاست ‎جمهوری را در ذهن دارد، روز جمعه به خیابان‎های پایتخت‌شان آمدند. گاز اشک‎آور و باتوم، واکنش پلیس به این موج اعتراضی بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مقام‎های الجزیره اعلام کردند که هفت معترض و بیش از ۵۰ پلیس در این درگیری زخمی شده‎اند. ۴۵ نفر از کسانی که موج اعتراضی را در خیابان‎ها هدایت و رهبری می‎کردند هم راهی بازداشتگاه‎ها شدند. برخی منابع نیز می‎گویند یک نفر طی این درگیری‎ها جان باخته است. اگرچه تظاهرات اعتراضی در این کشور چندان رایج نیست، اما اعلام نامزدی عبدالعزیز بوتفلیقه در انتخابات ریاست‎ جمهوری، آنچنان خشم مردم این کشور  را برانگیخته که باعث شده چندین بار با حضور در خیابان‎ها خواستار کناره‎گیری او از انتخابات شوند؛ تظاهراتی که روز جمعه علیه او شکل گرفت، بزرگ‎ترین اعتراض در طی حکومت ۲۰ ساله‎ بوتفلیقه است. معترضان اعتقاد دارند سن بالا و بیماری او باعث شده در اجرا کردن وظایف خود ناکام بماند؛ معترضان می‎گویند او حتی نمی‎تواند کارهای روزمره خود را به درستی انجام بدهد. اما می‎خواهد برای پنجمین بار رئیس ‎جمهوری الجزایر شود. حتی روز گذشته یک منبع پزشکی در ژنو گزارش داد، وضعیت جسمانی بوتفلیقه بسیار وخیم است، و او قرار بود تحت عمل جراحی قرار بگیرد اما شرایط جسمانی‎اش این اجازه را نداد. برخی رسانه‎ها نیز اعلام کردند که بوتفلیقه در حال حاضر در بخش‌ مراقبت‌های ویژه تحت نظارت امنیتی شدید قرار دارد و کسی نمی‌تواند از او عیادت کند. از سوی دیگر، برخی مدعی شده‎اند روز گذشته هواپیمای ریاست‎ جمهوری الجزایر بدون بوتفلیقه به کشور بازگشت. حتی شنیده می‎شود که فرمانده ارتش الجزایر از رئیس‎ جمهوری این کشور خواسته تا امروز که آخرین روز ارائه اسناد رسمی کاندیداتوری‌اش برای پنجمین دوره ریاست‎ جمهوری است، در ژنو بماند.
با این حال برخی تظاهرکنندگان اعتقاد دارند حضورشان در خیابان‎ها به معنای اعتراض نیست. به گزارش خبرگزاری فرانسه، زنی که همراه با همسر و فرزندانش در این تظاهرات حضور پیدا کرده بود، گفت: «بوتفلیقه ۲۰ سال است که در قدرت حضور دارد. دیگر کافی است. ما در حال اعتراض نیستیم بلکه می‎خواهیم تولد دوباره کشورمان را جشن بگیریم.» با این حال دامنه این تنش‎ها آنچنان شدید شده که پس از دستگیری چند روزنامه‎نگار و عکاس مطبوعاتی، پلیس از خبرنگاران خواست تا جای ممکن از تنش‎ها و هسته درگیری‎ها دور شوند تا جان‌شان در امان بماند. البته ساعتی بعد این خبرنگاران آزاد شدند. از روزها قبل، فراخوان‎های دعوت در شبکه‎های اجتماعی منتشر شدند و هزاران دانشجو و دانش‎آموز به آن پاسخ مثبت دادند. تلویزیون الجزایر به نقل از بیانیه اداره کل امنیت ملی این کشور که ناظر بر دستگاه‌های امنیتی این کشور است، اعلام کرد پلیس ظهر جمعه ۴۵ نفر را که قصد ورود به هتل الجزایر در خیابان سار داشتند، بازداشت کرد.
رئیس‎ جمهوری الجزایر پس از سکته‎ای که در سال ۲۰۱۳ کرد، کمتر در معرض عموم دیده شد.
مردم چه می‎خواهند؟
تظاهرکنندگان با در دست گرفتن پرچم‎های کشورشان و پلاکاردهایی که بر روی آن نوشته شده بود «بوتفلیقه برو» و «برو یعنی برو» حرکت خود را از یکی از میدان‎های اصلی و نمادین پایتخت آغاز کردند و با عبور از خیابان‎های شهر بر ضد دولت شعارهایی سر دادند. مأموران پلیس برای کنترل تظاهرات و جلوگیری از ورود معترضان به میدان یکم مه از گاز اشک‎آور استفاده کردند. گروهی دیگر از معترضان در نزدیکی ساختمان ریاست‎ جمهوری با مأموران امنیتی و پلیس درگیر شدند. رئیس ‎جمهوری الجزایر،  پیش از این هم در انتخابات سال ۲۰۱۳ که توانست پیروز شود، توسط رقبایش به تقلب متهم شده بود. او پس از پیروزی در انتخابات، فرمان داد که سازمان اطلاعات کشور که نهادی قدرتمند محسوب می‎شد، منحل شود و به جای آن سازمانی مطابق با اراده و میل خود ایجاد کرد که به شخص او وفادار باشد.
برنامه‎ریزان این اعتراض  اعتقاد دارند عدم تحقق وعده‎هایی که او پیش از این در راستای ایجاد اصلاحات اقتصادی و سیاسی داده بود، مهم‎ترین عاملی است که ده‎ها هزار نفر را به خیابان‎ها کشانده است. شعارهای «نه به فساد»، «نه به پنجمین دوره» و «دموکراسی ما را ضعیف نکن» از جمله شعارهایی هستند که مردم طی تظاهرات‎هایشان داده‎اند؛ شعارهایی که همگی بیانگر این هستند که بوتفلیقه آن طور که باید به وظایف خود عمل نکرده است. مبارزه با مواد مخدر، ایجاد اشتغال و مبارزه با تورم و فساد از جمله مهم‎ترین خواسته‎های مردم این کشور است. او طی سال‎ها حکومتش، قوانینی ایجاد کرده که وارد کردن برخی محصولات به این کشور ممنوع شود، تصمیمی که بسیاری از تاجران با آن موافق نیستند و معتقدند باعث هرج و مرج اقتصادی و تورم شده است.
یکی از دانشجویان معترض به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «ما امروز اینجا هستیم تا تغییری ایجاد کنیم. به این خاطر که ما در شرایط واقعاً بدی هستیم. ما با نامزد شدن رئیس‎ جمهوری‎مان برای بار پنجم مخالف هستیم و باید دست به دست هم بدهیم تا تغییراتی در کشورمان ایجاد کنیم.» در همین حین، انبوه دانشجویان فریاد می‎کشند: «الجزایر به دنبال تغییر است.»
عبدالعزیز بوتفلیقه در سال ۱۹۹۹ با به قدرت رسیدن، به جنگ داخلی میان شورشیان اسلامگرا و ارتش الجزایر، پایان داد. این جنگ داخلی که ۱۰۰ هزار نفر را به کشتن داده‎ بود و میلیون‎ها تن را زخمی و بی‎خانمان کرده بود، آنچنان عرصه را بر مردم این کشور تنگ کرده بود که با تلاش‎های بوتفلیقه برای ایجاد صلح، او را بی چون و چرا به عنوان رهبر سیاسی خود پذیرفتند.

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «کارکردن خر و خوردن یابو»

سایت بدون – ضرب‌المثل «کار کردن خر و خوردن یابو» به وضعیتی اشاره دارد که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *