صدایی به لطافت عشق به زیبایی آسمان /شارل آزناوور خواننده فرانسوی درگذشت

 

سایت بدون-صدایش حتی برای آن هایی که فرانسه نمی دانستند یک هدیه ویژه بود، صدایی آسمانی با قدرت و تکنیک بی نظیر ، خیلی از ایرانی ها هم او را می شناختند .«شارل آزناوور»، ترانه‌سرا، آهنگ ساز و خواننده بزرگ فرانسوی، امروز دوشنبه اول اکتبر در سن ۹۴ سالگی چشم بر جهان فروبست. “شارل آزناوور” در ٢٢ مه ۱٩٢۴ در پاریس به دنیا آمد و فعالیت‌های هنری خود را به عنوان خواننده، ترانه‌سرا و آهنگ‌ساز از سال ۱۹۴۶ آغاز کرد. او در طول زندگی هنری خود بیش از هزار و چهارصد ترانه به زبان‌های مختلف جهان از جمله فرانسوی، انگلیسی، ایتالیایی، اسپانیایی، ارمنی، آلمانی، روسی و غیره خواند و یکی از مردمی‌ترین و در عین حال جهانی‌ترین خوانندگان فرانسه ماند.

شبکۀ آمریکایی “سی ان ان” از “آزناوور” به عنوان “خدای موسیقی پاپ فرانسه” و “مهمترین خوانندۀ وارییتۀ قرن بیستم” یاد کرده که محبوبیتی بیش از خوانندگان بزرگی همچون “باب دیلان”، “فرانک سیناترا” و حتی “الویس پریسلی داشته است.

پدر آزناوور، میشا آزناووریان، متولد گرجستان بود و مادر او، “کنار باغداساریان”، در یکی از خانواده های ارمنی ساکن ترکیه به دنیا آمده بود. شارل آزناوور به هنگام تولد “شاه نور” نام گرفت. اما، از آنجا که قابلۀ فرانسوی قادر به نوشتن صحیح نام او نبود، عاقبت نام “شاه نور” به “شارل” تغییر یافت.

تولد آزناوور در فرانسه تصادفی بود. آزناوور هنگامی که والدین اش در انتظار ویزای ورود به آمریکا بودند در پاریس به دنیا آمد. پدر و مادر آزناوور عاقبت در فرانسه ماندگار شدند و رستوران محقری در پاریس دایر کردند که عمدتاً به پاتوق هنرمندان به ویژه هنرمندان تبعیدی روسیه و ارمنستان تبدیل شد.

https://aznavourfoundation.org/wp-content/uploads/2017/05/aznavour-home.jpg

شارل آزناوور فعالیت های هنری اش را از سن ٩ سالگی با ایفای نقش های کوچک در تاتر و سینما آغاز کرد. او در سال ۱۹۴۶ با دو خوانندۀ بزرگ فرانسوی “ادیت پیاف” و “شارل ترنه” آشنا شد. زمانی که ادیت پیاف خواندن آزناوور را شنید، بر آن شد تا او را با خود به تور فرانسه و آمریکا ببرد.

در همین سال آزناوور با نخستین همسرش میشلین ازدواج کرد و حاصل این ازدواج دختری به نام “صدا” بود. آزناوور ازدواج های مکرری کرد و فرزندان متعددی ثمرۀ این ازدواج ها بودند.

آزناوور در اواخر دهۀ ۱٩۴۰ به آمریکا و سپس به کانادا رفت و در اوایل ۱٩۵٠ به فرانسه بازگشت. او در ۱٩۵۴ پس از یک دور سفر هنری به شمال آفریقا در سن سی سالگی به شهرت رسید. در اواخر دهۀ ۱٩۵٠ آزناوور حرفه هنرپیشگی را در سینما به موازات خوانندگی آغاز کرد. در سال ۱٩۶٩ شرکت آمریکایی ترانه سرایان و آهنگ سازان بهترین جایزۀ خود را به ترانۀ آزناوور با عنوان “دیروز هنوز” Hier encore اعطاء نمود. برخی خوانندگان بزرگ بین المللی از جمله “ری چارلز” و “فرد آستر” شماری از ترانه های آزناوور را خوانده اند.”لا بوهم”٬ “لا ماما”٬ و “شی” از معروف‌ترین ترانه‌های اوست که در ایران نیز در صف هنرمندان محبوب قرار داشت.

آزناوور به عنوان هنرپیشه سابقه‌ای طولانی داشته و در بیش از ۶۰ فیلم بازی کرده‌است. در سال ۱۹۶۰ در فیلمی از فرانسوا تروفو با نام به پیانیست شلیک کن نقش آفرینی کرد.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Charles_Aznavour_Cannes.jpg

در سال ۱۹۷۴ در فیلم سپس هیچ‌کدام باقی نماندند اجرایی پر جنجال داشت. وی در فیلم فیلم طبل حلبی (۱۹۷۹) بازیگر نقش دوم بود. این فیلم در سال ۱۹۸۰ برنده اسکار بهترین فیلم خارجی زبان شد.

او در فیلم‌های ارواح کلاه فروش (۱۹۸۲) به کار گردانی کلود شابرول و آرارات (۲۰۰۲) به کارگردانی ادوارد سارویان نیز هنرنمایی کرده‌است.

او همچنین در فیلم حقیقت درباره چارلی بازی کرده‌است.

آزناوور پیش از انقلاب به این سفر کرد که بخشی از گزارش های آن را می بینید

3535_20597087_777916545721895_8857340712548094773_n.jpg

 

kvav_20525444_777916572388559_1612914824813768172_n.jpg

 

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «نون به هم قرض می‌دن»

سایت بدون – ضرب‌المثل «نون به هم قرض می‌دن» یکی از اصطلاحات رایج در زبان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *