۱٫ متاسفانه بسیاری از افراد بهدلیل زندگی ماشینی این روزها و کمبود وقتی که همیشه در زندگیشان احساس میکنند، وعده غذایی صبحانه را نادیده میگیرند. این نادیده گرفتن از طرف بزرگسالان میتواند باعث شکلگیری الگوی نادرستی برای کودکان خانواده هم بشود بنابراین اولین دلیلی که برای خوردن صبحانه مطرح میشود، حفظ سلامت جسمانی و روانی تمام اعضای خانواده است.
۲٫ صبحانه بهعنوان مهمترین وعده غذایی برای تامین سوخت و ریزمغذیهای مورد نیاز بدن شناخته میشود. افرادی که میخواهند صبح را با انرژی جسمانی و تمرکز روانی مطلوب آغاز کنند باید حتما صبحانه بخورند. صبحانه میتواند حتی یک لقمه نان ساده همراه یک مدل لبنیات و مقداری از مغزها باشد. همین صبحانه ساده پروتئین، چربی، ویتامین و کربوهیدرات مناسبی به بدن میرساند، مخصوصا اگر با یک لیوان شیر یا مقداری سبزی و صیفی همراه شده باشد. با اینحساب، متوجه میشوید که نخوردن صبحانه در مرحله اول، عارضهای جز بیحالی و عدم تمرکز صبحگاهی برای شما نخواهد داشت.
۳٫ بسیاری از مطالعات جهانی ثابت کردهاند مصرف نکردن صبحانه میتواند تمایل فرد به خوردن هلههولههای چرب، شیرین و شور را در میانوعدهها افزایش دهد و به این ترتیب، احتمال ابتلا به اضافهوزن را برای فرد افزایش دهد. این درحالی است که اگر شما در وعده صبحانه از یک مدل غلات سبوسدار کنار لبنیات، مغزها و صیفیها یا سبزیها استفاده کنید، سیری لازم را برای رسیدن به یک میانوعده سالم در بدنتان تامین میکنید و نیازی به خوردن خوراکیهای چرب و شیرین برای رفع گرسنگی میان روز حس نخواهید کرد.
۴٫ خوردن صبحانه میتواند به کنترل قندخون کمک کند و جلوی نوسانات ناگهانی قندخون را بگیرد. نوسانات ناگهانی قندخون که در اثر گرسنگیهای طولانیمدت و نخوردن صبحانه اتفاق میافتد، میتواند بیحالی روزانه و کاهش تمرکز را بهدنبال داشته باشد. به همین دلیل زمانی که دانشآموزان یا دانشجویان بدون خوردن صبحانه سالم، خانه را ترک میکنند، با مشکلاتی مانند عدم تمرکز و هوشیاری برای یادگیری درس مواجه میشوند.
۵٫ نکته مهمی که نباید از آن غافل ماند، این است که علاوه بر توصیه به مصرف صبحانه، اکیدا به خوردن صبحانه سالم بهجای هر صبحانهای توصیه میشود. بهعنوان مثال، منظور ما از صبحانه این نیست که یک عدد کیک یا کلوچه صنعتی سرشار از چربی ترانس یا شکر را همراه شیرکاکائو یا چای میل کنید، بلکه توصیه میکنیم حتی در شرایطی که کمترین زمان را برای خوردن صبحانه دارید، باز هم مغذیترین ترکیبات غذایی را مصرف کنید، مثلا در شرایط فوری، یک پیاله شیر و غلات سبوسدار، یک لقمه نان و پنیر، یک لیوان شیر با دو عدد خرما، یا یک پیاله از میوههای خشکی مانند کشمش، مویز و توت همراه یکی-دو نوع از مغزهای خام میتواند گزینه مناسبتری بهجای کیکها و کلوچههای صنعتی باشد، حتی در مواردی که وقت آماده کردن و خوردن هیچ نوع صبحانهای را ندارید، توصیه میکنیم یک عدد شیر پاکتی تکنفره، یک عدد موز و مقداری خرما را در کیف کار یا تحصیلتان بگذارید و این خوراکیها را قبل از آغاز فعالیت و در طول مسیر مصرف کنید. اگر خانوادهها میدانند ممکن است صبحها وقت کافی برای تهیه صبحانه نداشته باشند، میتوانند یک لقمه ساده و سالم را از شب قبل آماده کنند و صبح روز بعد فقط زمان اندکی را به خوردن آن لقمه با یک لیوان نوشیدنی ساده مانند شیر، آبمیوه طبیعی یا چای رقیق اختصاص دهند.
۶٫ بهمنظور ایجاد تنوع در صبحانه برای کسانی که همیشه نمیتوانند غذای جویدنی هنگام صبح مصرف کنند، توصیه میشود انواع اسموتیها یا پورهها هم در برنامه غذایی صبحانه گنجانده شود، مثلا شما میتوانید صبحها یک عدد میوه مانند موز را همراه کمی خرما، مقداری آجیل یا دانه خام و مقداری شیر یا کمی عسل داخل مخلوطکن بریزید و این ترکیب مغذی را بهجای صبحانه میل کنید.
دکتر محمدحسن انتظاری/ مدیر گروه تغذیه دانشگاه علومپزشکی اصفهان
مطلب پیشنهادی
پایداری باور؛ چرا ما مقابل تغییر در عقایدمان مقاومت داریم
سایت بدون – مقاومت در برابر تغییر باور، که به اثر بازگشتی یا محافظهکاری مفهومی …