۸ مدل هوش را بشناسید و بر اساس آن شغل مطلوبتان را انتخاب کنید

سایت بدون-  اگر شما نیز از گروه افرادی هستید که قصد انتخاب رشته‌ دارید یا اینکه درستان تمام شده و دنبال شغلی مناسب می‌گردید و اگر شغلی‌ دارید که خوشحالتان نمی‌کند و اساسا فکر می‌کنید برای این کار ساخته نشده‌اید به شما توصیه می‌کنیم آزمون‌های استعداد شغلی را انجام دهید. انجام این آزمون‌ها به شما کمک می‌کند خودتان و توانایی‌هایتان را بهتر بشناسید و بر این اساس شغل مناسبی برگزینید. بعضی افراد به‌دلیل اینکه حرفه‌ای در خانواده آنها مرسوم است، به اجبار شغل آبا و اجدادی‌شان را انتخاب می‌کنند. برخی دیگر با الگو‌برداری از افرادی که آنها را سرمشق زندگی خود قرار داده‌اند شغل انتخاب می‌کنند و بعضی افراد هم براساس درآمد یا وجهه اجتماعی، اما درست‌ترین و دقیق‌‌ترین راه انتخاب شغل چیست؟روان‌شناسان چگونه افراد را برای انتخاب شغل مناسب راهنمایی می‌کنند؟توماس آرمسترانگ، نظریه‌پردازی است که پیشنهاد می‌کند با شناختن جنبه‌های مختلف هوش که ممکن است در هر فردی وجود داشته باشد، می‌توان به فرد کمک کرد شغل مناسبی را برای خود برگزیند، اما جنبه‌های مختلف هوش کدام‌ها هستند؟ آیا نمرات درسی، میزان انطباق‌پذیری و… می‌تواند معیار مناسبی برای سنجش هوش افراد باشد؟ آزمون‌های قدیمی و سنتی روان‌شناسی فقط قادر بودند توانایی‌های منطقی ـ ریاضی، کلامی-شناختی و تا حدی توانایی‌های عملی افراد را بسنجند و این سنجش کافی نبود چون بسیاری از توانایی‌های دیگری که ممکن است در افراد وجود داشته باشد و در حقیقت نشان‌دهنده هوش آنها باشد را در نظر نمی‌گرفت.


      بر همین اساس نظریه‌پرداز دیگری به نام گاردنر در سال ۱۹۸۳ پا به عرصه روان‌شناسی گذاشت و تلاش کرد این نقص بزرگ آزمون‌های سنتی را برطرف کند. او ادعا کرد ۸ نوع هوش در آدمیزاد وجود دارد و آنها را به ترتیب زیر نامگذاری کرد:     


      ‌زبان‌شناختی، تصویری یا فضایی/ دیداری، موسیقایی، هوش حرکتی – جسمی، منطقی/ ریاضی، میان‌فردی/ اجتماعی، هوش طبیعت‌گرا و درون‌فردی
گاردنر هم مانند آرمسترانگ بر این عقیده است که اگر ما بتوانیم رشته تحصیلی و شغلمان را براساس نوع هوشمان انتخاب کنیم، نه‌تنها در آنها موفق‌تر عمل خواهیم کرد، بلکه رضایت بیشتری از زندگی‌مان خواهیم داشت. حالا سوال اصلی این است که چطور می‌توانیم نوع هوشمان را تشخیص دهیم و براساس آن، چگونه باید استنباط کنیم که رشته‌ تحصیلی و شغلی مناسب ما چیست؟


۱ هوش‌ زبان‌شناختی
      هر توانایی ذهنی که به کلمه‌ها ربط داشته باشد، می‌تواند معیاری برای سنجش هوش‌ زبان‌شناختی باشد. پس افرادی که کلمه‌ها را چه در گفتار و چه در نوشتار هم از نظر معنایی و هم از نظر جمله‌بندی درست به کار می‌برند، اطلاعات عمومی زیادی دارند، می‌توانند با کلمه‌ها بازی کنند و کمتر دچار اشتباهات کلامی می‌شوند، شعر می‌گویند و داستان می‌نویسند، هوش‌ زبان‌شناختی بالایی دارند. این افراد نسبت به لهجه‌ها و ایراداتی که در لحن و کلام اطرافیانشان وجود دارد، حساس‌اند. آنها از استعاره زیاد استفاده می‌کنند و معنای استعاره‌ها و لطیفه‌ها را به سرعت می‌فهمند. دامنه لغات وسیعی دارند و هر لغتی را که از کتاب‌ها، تلویزیون یا اطرافیان می‌شنوند به خاطر می‌سپارند و به‌موقع و بجا به‌کار می‌برند. این افراد داستان‌ها را خلاقانه بازآفرینی و برای دیگران تعریف می‌کنند. در کل، حافظه بسیار خوبی دارند. در امتحانات و گزینش‌های شفاهی موفق عمل می‌کنند. آنها از شرکت در کارهای گروهی لذت می‌برند و راحت چند زبان را همزمان یاد می‌گیرند.


شغل‌های پیشنهادی:
      بهترین شغل‌ها برای افرادی که هوش غالب‌شان هوش زبان‌شناختی است، از این قرارند:
کتابداری، متصدی موزه، متصدی نمایشگاه، ناشر، مترجم، ‌نویسنده یا گوینده رادیو و تلویزیون، روزنامه‌نگار، وکیل مدافع، منشی و معلم زبان، سیاستمدار، ناقد ادبی و ویراستار، بازاریاب، مشاور و گفتاردرمانگر چند پیشنهاد سودمند:


      اگر به این نتیجه رسیدید که این جنبه از هوش در شما بارز‌تر از بقیه است، توصیه‌هایی برایتان‌ داریم:


      در کلاس‌های زبان‌آموزی شرکت کنید.
      شرکت در کلاس‌های فن بیان، نمایش و بازیگری را در برنامه خود قرار دهید.
      در برنامه‌های مشاعره و شعرخوانی شرکت کنید.
      داستان‌نویسی و نمایشنامه‌نویسی را یاد بگیرید و تمرین کنید.


۲ هوش منطقی‌ریاضی
      افرادی که توانایی انجام محاسبات ریاضی‌شان بالاست و در مدرسه در دروسی مانند ریاضیات و علوم موفق‌تر عمل می‌کنند، استدلال‌های منطقی را خوب می‌فهمند و عاشق حل کردن معما و مسائل پیچیده هستند، بهره بالایی از هوش منطقی‌ریاضی برده‌اند. بیشترین کلماتی که در طول روز از این افراد شنیده می‌شود، چرا؟ چطور؟ و چگونه؟ هستند. این افراد از انجام آزمایشات علمی و تماشای فیلم‌های پلیسی معمایی لذت بسیاری می‌برند و هدایایی مانند پازل، ذره‌بین و میکروسکوپ در کودکی آنها را بیش از هر چیز دیگری خوشحال می‌کرده است. معمولا در مدارس ایران این نوع هوش به‌وسیله معلمان زودتر شناخته و به آن بهای بیشتری داده می‌شود. بازی شطرنج و انواع بازی‌های فکری تا سنین بزرگسالی مورد علاقه این افراد خواهد بود.


شغل‌های پیشنهادی:
      بهترین شغل‌ها برای افرادی که هوش غالب‌شان هوش منطقی‌ریاضی است، از این قرار است:
حسابداری، مامور خرید، ریاضیدان، محقق، متخصص آمار، متخصص سیستم‌های رایانه‌ای، کارشناس مالی، معلم و استاد علوم پایه و تجربی، اقتصاددان و برنامه‌نویس رایانه


۸ هوش طبیعت‌گرا
      این افراد دلمشغولی شدیدی به طبیعت دارند. پوشش‌های گیاهی و جانوری مناطق مختلف مهم‌ترین مواردی هستند که به آنها توجه می‌کنند و در تشخیص انواع سنگ‌ها، ابرها، گیاهان و… مهارت دارند. مهم‌ترین تفریح آنها کوهنوری، جنگل‌نوردی، رفتن به پارک‌های طبیعی (جنگلی) است. فیلم‌های مستند و کتاب‌های مربوط به حیات‌وحش نیز از دیگر علایق این افراد است. اغلب جذب گروه‌ها و سازمان‌هایی مثل نهادهای غیردولتی، طبیعت پاک، نجات حیوانات در حال انقراض، حمایت از حیوانات، بازگشت به طبیعت گیاهخواری – خام‌خواری – خام گیاهخواری و… می‌شوند. آیا فکر می‌کردید که طبیعت‌گرایی هم یکی از جنبه‌های مهم هوش باشد؟


شغل‌های پیشنهادی:
      بهترین شغل‌ها برای افرادی که هوش غالب‌شان هوش طبیعت‌گرا است، از این قرارند:


      زنبور‌داری، دامداری، باغداری، دامپزشکی، جنگل‌بانی، مهندسی کشاورزی، زمین‌شناسی، خاک‌شناسی، هواشناسی، معلم علوم، بوم‌شناسی، فیلمبرداری و ساختن مستندات حیات‌وحش و جغرافیدان.


۳ هوش فضایی ‌مکانی
      افرادی با هوش فضایی خوب، حافظه تصویری خوبی دارند یعنی با دیدن یک شکل شماتیک یا یک ماکت یا دیدن تصاویر در تلویزیون بهتر یاد می‌گیرند و حتی وقتی که می‌خواهند موضوعی را به دیگران توضیح دهند از کشیدن شکل و ترسیم آنچه می‌خواهند بگویند، استفاده می‌کنند. همان‌قدر که افراد با هوش کلامی بالا در ذهنشان کلمه دارند، آدم‌های با‌هوش فضایی بالا در ذهنشان تصویر دارند. پس برای آموختن یک مهارت جدید به جای مطالعه‌کردن باید آن را عملی انجام دهند. آنها هوش فضایی خوبی دارند و در پیدا کردن مسیرها و کشیدن و خواندن نقشه و کروکی، مهارت دارند. به شکل‌ها و رنگ‌ها حساس‌اند و اگر افراد دیگر مثلا ۱۰ رنگ را می‌شناسند، برای این افراد طیف‌های مختلفی از هر رنگ معنا دارد. مثلا شاید ما فقط آبی آسمانی و سرمه‌ای را از طیف آبی بشناسیم، اما این افراد براساس میزان غلظت یا روشن و تیره بودن یا ترکیب با رنگ‌های دیگر ده‌ها رنگ در طیف آبی می‌شناسند؛ آبی نفتی، آبی بوشی، آبی فیروزه‌ای و…


شغل‌های پیشنهادی:
      بهترین شغل‌ها برای افرادی که هوش غالب‌شان هوش فضایی‌مکانی است، از این قرارند:


      نقاش، مجسمه‌ساز، عکاس و فیلم‌بردار حرفه‌ای، گرافیست، معمار و آرشیتکت، شکارچی، دریانورد، خلبان، راهنمای تورهای گردشگری، نقشه‌کشی، دکوراتور داخلی


چند پیشنهاد سودمند:
      اگر به این نتیجه رسیدید که این جنبه از هوش در شما بارز‌تر از بقیه است، توصیه‌هایی برایتان‌ داریم:


      حتما کلاس‌های نقاشی، طراحی و مجسمه‌سازی را امتحان کنید.


      یک دوربین عکاسی می‌تواند اوقات فراغت لذتبخشی برایتان به ارمغان آورد چون شما قابلیت تبدیل شدن به یک عکاس حرفه‌ای را‌ دارید.
ساختن ماکت و نقشه و کلاژ از دیگر کارهایی است که لذت بسیاری را نصیبتان می‌کند. پس با آنها آشنا شوید.


۴ هوش موسیقایی
      اگر فکر می‌کنید تقریبا هیچ تفاوتی بین ریتم، زیر و بم، تن صدا و نغمه‌ها درک نمی‌کنید، مطمئن باشید هوش موسیقایی پایینی‌ دارید، اما اگر متوجه شده‌اید راحت می‌توانید صدای مثلا سنتور را از بین چند‌ساز که با هم می‌نوازند، تشخیص دهید و ‌بفهمید یک نفر دارد فالش می‌خواند، پس بدانید که احتمالا هوش موسیقایی بالایی‌ دارید. جالب است بدانید توجه به توانایی‌های موسیقایی را اولین‌بار گاردنر به‌عنوان یک هوش مطرح کرده است. افراد با هوش موسیقایی بالا معمولا یک‌ ساز را به‌طور حرفه‌ای می‌نوازند و به صداهای محیطی و نغمه‌های گوش‌نواز حساس هستند. برخی از این افراد حتی هنگام مطالعه و درس خواندن هم به موسیقی گوش می‌دهند. از تفریحات مورد علاقه این افراد می‌توان رفتن به کنسرت و تماشای فیلم‌ها و خواندن کتاب‌های مربوط به موسیقی را نام برد. برخلاف افرادی که هوش منطقی و ریاضی بالایی دارند، افراد با هوش موسیقایی بالا معمولا مورد کم‌لطفی واقع می‌شوند و مدرسه و معلمان قادر به شناسایی این هوش در کودکان نیستند و چه‌بسا زمزمه‌ها و ریتم گرفتن‌های آنها را به‌عنوان حواس‌پرتی و مشکل رفتاری در کلاس تلقی می‌کنند.


شغل‌های پیشنهادی:
      بهترین شغل‌ها برای افرادی که هوش غالب‌شان هوش موسیقایی است، از این قرارند:


      نوازندگی، ‌سازندگی و فروشندگی آلات موسیقی، آهنگسازی، خوانندگی، رهبر ارکستر، معلم موسیقی و منتقد موسیقی

۵ هوش حرکتی‌جسمانی
      ورزشکاران حرفه‌ای معمولا در این زمینه هوشی توانمند هستند. آنها از طریق حواس بدنشان اطلاعات را پردازش می‌کنند، به جنب‌وجوش علاقه‌مند هستند و نمی‌توانند مدتی طولانی در جایی ثابت بمانند. به همین دلیل برخی از آنها در دوران کودکی به اشتباه برچسب بیش‌فعال می‌خورند و حتی تحت درمان قرار می‌گیرند! در اوقات فراغت دوست ندارند خانه بمانند و حتما برنامه‌ای برای بیرون از منزل طراحی می‌کنند. کارهایی که به هماهنگی عضلات و حرکات مربوط است مثل رقص، ورزش و… را به خوبی انجام می‌دهند و کلا هر عملی که با حرکات فیزیکی بدن در ارتباط باشد، برایشان لذتبخش است؛ از خیاطی گرفته تا مکانیکی و بنایی


شغل‌های پیشنهادی:
      بهترین شغل‌ها برای افرادی که هوش غالب‌شان هوش حرکتی‌جسمانی است، از این قرارند:


      فیزیوتراپیست، هنرپیشه، مانکن، کشاورز، مکانیک، نجار، آهنگر، معلم تربیت بدنی، ورزشکار حرفه‌ای، محیط‌بان، جواهرساز، منبتکار، جراح، هنرمند صنایع دستی، کار در سیرک و‌ بندبازی.


۶ هوش میان‌فردی یابرون‌فردی
      افرادی که خوب و زود با افراد دیگر رابطه برقرار کنند به‌خوبی احساسات آنها را تشخیص دهند و درک کنند و البته خوب آنها را مدیریت و رهبری کنند، از هوش‌میان‌فردی که به نام هوش اجتماعی هم شناخته می‌شود، برخوردارند. این افراد از تنها ماندن متنفرند و همیشه مشغول فعالیت‌های اجتماعی، رفت و آمد و تعاملات اجتماعی هستند. معمولا دیگران برای مشاوره و کمک گرفتن به آنها مراجعه می‌کنند. مدیران خوبی هستند و وقتی در جمع دوستانشان هستند، خوشحال‌اند. کارها را گروهی انجام می‌دهند و تکروی نمی‌کنند، همیشه برای کمک کردن حاضرند و خودشان هم هنگام بروز مشکل راحت از دیگران کمک می‌گیرند. در فعالیت‌های خیرخواهانه و دوستدار محیط‌زیست داوطلبانه شرکت می‌کنند و از این کار لذت می‌برند. در جمع‌ها و مهمانی‌ها میدان‌دار هستند و اگر در جمعی حضور نداشته باشند، جای خالی‌شان خیلی مشخص می‌شود. معمولا برای برنامه‌های خانوادگی برنامه‌ریز و محور هستند و جشن‌ها، عزاداری‌ها و مراسم را مدیریت می‌کنند.


شغل‌های پیشنهادی:
      بهترین شغل‌ها برای افرادی که هوش غالب‌شان هوش میان‌فردی است، از این قرارند:


      سرپرست، مدیر، داور، جامعه‌شناس، مردم‌شناس، مشاور، روان‌شناس، پرستار، مسئول روابط عمومی، فروشنده، مسوول آژانس مسافرتی و مدیر روابط عمومی، سیاستمدار، معلم، واعظ


۷ هوش‌درون‌فردی
      افرادی که خیلی خوب درون خودشان را می‌کاوند و آگاهی عمیقی از احساسات درونی خود دارند، هوش درون‌فردی بالایی دارند. آنها بسیار مستقل و پخته هستند. فردی که از این هوش بهره‌مند است، توانایی‌ها و ضعف‌های خود را به خوبی می‌شناسد و آنها را می‌پذیرد. او گاهی تنهایی را ترجیح می‌دهد و اوقات تنهایی‌اش را به فکر‌کردن به مسائل مهم زندگی می‌گذراند و علایق خاصی دارد که شاید موردپسند جمع نباشد.


      این افراد اغلب اهداف مهمی در زندگی دارند که سرسختانه آنها را پیگیری می‌کنند. آنها در موضوعات بحث‌انگیزی که در جمع مطرح می‌شود، دارای نقطه‌نظرات محکمی هستند.


شغل‌های پیشنهادی:
      بهترین شغل‌ها برای افرادی که هوش غالب‌شان هوش درون‌فردی است، از این قرارند:


      روان‌درمانگری، فیلسوف، رهبر مذهبی، معلم علوم دینی و الهیات و تئوری‌پردازی

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «مادر را دل سوزد، دایه را دامن»

سایت بدون- این ضرب‌المثل یکی از پرمعناترین و عمیق‌ترین تعابیر در ادبیات فارسی است که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *