ترس همگانی از ویروس کرونا باعث شده است تا در اکثر کشورها قیمت ماسک به شکل نجومی افزایش پیدا کند و بسیاری از داروخانهها با کمبود روبرو شوند.
نیو صدر: هنوزچند ساعت از اعلام خبر ابتلای چند نفر در ایران به ویروس کرونا نگذشته بود، که گزارشاتی از تمام شدن ماسک و مواد ضدعفونی کننده در داروخانهها منتشر شد.
صندوقداران در بیشتر داروخانهها برای سوالی تکراری درباره ماسک، با یک نیشخند، پاسخی ثابت داشتند؛ «نداریم.»
در این مدت بارها انبارهای مختلف احتکار تجهیزات بهداشتی کشف شد، تا که دیروز سردار محمدرضا مقیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی خبر داد که در بازرسی از انبارها و مراکز توزیع در یک هفته گذشته، ۱۶ میلیون و ۷۷۳ هزار و ۹۱۷ عدد انواع تجهیزات بهداشتی شامل ۶ میلیون و ۷۰۹ هزار و ۶۷۳ عدد انواع ماسک، ۹ میلیون و ۸۱۶ هزار و ۴۰۰ عدد دستکشهای بهداشتی و ۲۴۷ هزار و ۸۴۴ بطری انواع مواد ضد عفونیکننده احتکاری کشف شده است.
حتی مسعود نمکی، وزیر بهداشت هم با ارسال نامهای به رییس جمهور نسبت به این موضوع اعتراض کرد، در بخشی از این نامه آمده است: «در ایامی که احتمال آلودگی مردم بدلیل عدم وجود اقلام حفاظتی و پیشگیرانه در خطرست، این شبکه فرصتطلب بیانصاف از کجا خاطر جمعی دارد که اینگونه جسورانه روبروی مردم و مسئولین میایستد و به راحتی اعلام میکند که دویست میلیون ماسک را میتواند ۲۴ ساعته با فلان قیمت در فلان جا عرضه کند؟»
این کمبود ماسک و برخی لوازم دیگر بهداشتی وارد بخشهای پزشکی شده هم شده است تا حدی که چند روز پیش انجمن علمی رادیولوژی ایران با ارسال نامهای از کمبود ماسک و مواد ضدعفونی در مراکز تصویربرداری خبر داد.
اما به نظر میرسد این بحران ماسک، تنها مربوط به ایران نیست و کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه زیادی، در سرتاسر دنیا با این بحران روبرو شدهاند.
افزایش ۴ برابری قیمت ماسک در وبسایت آمازون
حتی در سایت خرید و فروش آمازون، قیمت انواع مختلف ماسک در یک ماه اخیر چند برابر شده است، برای مثال در این مدت قیمت یک بسته ماسک N۹۵، از ۱۵دلار به ۸۵ دلار رسیده است. این برخلاف سیاست عدالت در قیمتهای این شرکت است، اد رزنبرگ یکی از مسئولین آمازون در این رابطه میگوید: «شرکت تاکنون به دهها شرکت تولیدکننده ماسک اعلام کرده که این قانون را رعایت نکردهاند.».
با این وجود، همچنان به دلیل تقاضای بالا و آمار زیاد خرید و فروش ماسک، هنوز آمازون نتوانسته قیمت آنها را کنترل کند و ماسکها با قیمتهای چند برابری نسبت به گذشته فروخته میشوند.
کمبود ماسک در ۹۶درصد داروخانهها در ایالات متحده آمریکا
حتی در ایالات متحده آمریکا که هنوز کروناویروس به شکل جدی شیوع پیدا نکرده و ابتلای ۶۰ نفر به این ویروس در این کشور تایید شده است، کمبود ماسک وجود دارد. انجمن ملی داروسازان آمریکا، چند روز پیش اعلام کرد که ۹۶ درصد داروخانههای این کشور با کمبود ماسک جراحی و ۴۰ درصد هم با کمبود ماسکهای N۹۵ مواجه شدهاند.
یک فروشنده داروخانه در نیویورک، در این رابطه به سیانان میگوید: «تمام ماسکهایی که صبح وارد انبار میشوند تا بعدازظهر تمام میشوند.»
حتی فروشگاههای زنجیرهای مواد دارویی در این کشور با کمبود روبرو شدهاند، ایمی تیبلو مدیر روابط عمومی فروشگاه «سیویاس» در این باره میگوید: «ما در تلاشیم تا تقاضای مشتریانمان را برای کمبود ماسک برطرف کنیم و در اسرع وقت به فروشگاههای خود ماسک عرضه کنیم.»
هنگکنگ؛ ۳ ساعت انتظار در صف برای خرید ماسک
وحشت ناشی از شیوع کروناویروس هنگکنگ را هم با بحران ماسک مواجه کرده است، کار در این کشور به جایی رسیده است که چندی پیش یک کارگر اندونزیایی به دلیل سرقت ماسک بازداشت شد.
براساس گزارش سیانان مردم در این کشور حدود ۳ ساعت در صف داروخانهها برای خرید ماسک منتظر میمانند و حتی بعضی داروخانهها برای مشتریان خود محدودیت خرید ایجاد کردهاند. این در حالی است که گفته میشود، این کشور تاکنون ۱.۴ میلیون دلار صرف خرید ماسک کرده است.
حتی این کشور در حال تاسیس یک شرکت تولید ماسک است، البته تاکنون رسانههای داخلی هنگکنگ انتقادات زیادی از ماسکهای تولید شده در این کارخانه انجام دادهاند.
وقتی ثروتمندترین کشور جهان هم با کمبود ماسک روبرو میشود
در نروژ، کشوری که سال گذشته با اعلام بانک جهانی به عنوان ثروتمندترین کشور جهان شناخته شد، هم کمبود وجود دارد، براساس گزارش سایت خبری «سیسیان» بیمارستانهای این کشور با کمبود دستکش، ماسک و دیگر لوازم بهداشتی روبرو شدهاند.
یکی از مسئولین بیمارسان دانشگاه اسلو، اعلام کرده که این بیمارستان در صورت مواجهه احتمالی با کروناویروس با کمبود تجهیزات روبرو میشود. براساس گزارشهای رسانههای داخلی نروژ داروخانهها هم از افزایش تقاضا برای خرید ماسک خبر دادهاند.
در این کشور تاکنون ابتلای ۴ نفر به کروناویروس تایید شده است، که ۳ مورد آن مربوط به ۲۴ ساعت اخیر است.
دندانپزشکان کانادایی: ماسک نداریم!
در کانادا هم اوضاع به همین شکل است، تا جایی که چندی پیش انجمن دندانپزشکان انتاریو اعلام کردند با کمبود ماسک مواجه شدهاند، وزارت بهداشت انتاریو هم در پاسخ به این اعتراضات اعلام کرده است: «در حال ایجاد سیستمی برای تشخیص قسمتهایی که در تجهیزات با کمبود مواجه شدهاند هستیم.»
براساس گزارش تلویزیون کانادا، ترس از شیوع کرونا منجر به خرید بیش از حد ماسکهای پزشکی توسط شهروندان کانادایی شده است.
پاتی هاجدو وزیر بهداشت کانادا در این رابطه در نشست خبری گفته بود: «افراد زیادی بدون هیچ ضرورتی ماسک میپوشند، با توجه به میزان شیوع ویروس، کانادا به اندازه کافی ذخایر ماسک دارد، مشکلات کوچکی درباره کمبود در زنجیره تامین ماسک وجود دارد که آنها را کنترل میکنیم.»
پاکستان؛ کرونا نرسیده، ماسکها تخلیه شد
الجزیره گزارش داده است که با خبر تایید ابتلای ۲ نفر به ویروس کرونا در پاکستان مردم به خرید ماسک روی آوردهاند و همین موضوع منجر به کمبود این وسیله بهداشتی در پاکستان شده است. گفته میشود قیمت ماسک در این کشور افزایش پیدا کرده و به حدود ۱۴دلار رسیده است.
۲ روز پیش برای اولین بار مقامات رسمی پاکستان تایید کردند که ۲ فرد مبتلا به کرونا در بیمارستانهای این کشور قرنطینه شدهاند.
علت کمبود ماسک در دنیا چیست؟
براساس گزارش تایم، کشور چین بزرگترین تولیدکننده ماسک در دنیاست که روزانه ٢٠ میلیون ماسک تولید میکند، اما به دلیل شیوع ویروس کرونا در این کشور، این روزها آنها با درخواستی روزانه بین ۵٠ تا ۶٠ میلیون ماسک در داخل مواجه شدهاند که این خودش یکی از دلایل کمبود ماسک است.
براساس گزارش تایم همین کمبود عرضه نسبت به تقاضا در اصلیترین تولیدکننده ماسک در جهان باعث شده است که داروخانهها در آلمان، ایتالیا، بریتانیا و … با کمبود مواجه شوند.
برای مثال نیمی از ماسکهای پزشکی ایالات متحده آمریکا از کشور چین و نیمی دیگر از مکزیک تامین میشود، اما در این مدت چین نتوانسته است به اندازه کافی به آمریکا ماسک صادر کند و همین موضوع این کشور را با کمبود ماسک مواجه کرده است. کشورهای دیگر تولیدکننده ماسک مثل هند، تایلند و تایوان هم میزان صادرات خود را کاهش دادهاند.
همه این اتفاقات در حالی رخ دادهاند که در این مدت اظهارات ضدونقیض زیادی درباره لزوم استقاده از ماسک انجام شده است، به گفته برخی متخصصان استفاده ماسک برای افراد سالم، هیچ ضرورتی ندارد و به گفته برخی دیگر ماسک، خطر ابتلا به ویروس را در مواجهه رودررو با افراد بیمار کاهش میدهد.