سایت بدون -ماه مبارک رمضان آغاز شده و حالا خیلیها این سوال را دارند که با توجه به بیماری یا اختلالی که در بدنشان احساس میکنند، میتوانند روزه بگیرند یا خیر؟ یعنی گرسنگی و تشنگی طولانی میتواند سلامتیشان را به خطر بیندازد؟ با اینکه گفته میشود بیماران، تنها با مشورت پزشک، اقدام به روزهداری کنند، اما در این مطلب، با برخی محدودیتها و ممنوعیتهای روزهداری آشنا میشوید. به طور کلی گفته میشود افرادی که مبتلا به یک بیماری خاصاند و گرسنگی و تشنگی طولانی، میتواند عوارض آن را تشدید کند، نباید روزه بگیرند. با این حال برخی از بیماران میتوانند با رعایت شرایط خاص، روزه بگیرند.
بیماران مبتلا به دیابت: بیمارانی که قصد روزهداری دارند باید سه – چهار روز پیش از شروع ماه رمضان قند خون خود را کنترل کنند و تا پیش از سحر و افطار قند خونشان زیر ۱۳۰ و دو ساعت پس از آن زیر ۱۸۰ باشد.
مبتلایان به اختلال کلیه: نارسایی مزمن کلیه به پنج مرحله تقسیم میشود؛ بیمارانی که در مراحل اول تا سوم بیماری قرار دارند، علایم نارسایی کلیه در آنها بسیار خفیف است و حتی بسیاری از این مبتلایان از ابتلای خود به این بیماری آگاهی ندارند. این بیماران منعی برای روزهداری ندارند، مگر اینکه روزه گرفتن منجر به تشدید نارسایی کلیه آنها شود. آنهایی که کلیههایشان مکررا سنگسازی میکند و سابقه چند نوبت سنگسازی دارند یا در حال حاضر سنگ دارند، باید در طول روز مقادیر زیادی آب بنوشند تا سنگشان بزرگ نشود.
بیماران ریوی: بیماران ریوی به خصوص آنهایی که شغلشان ایجاب میکند که در محیط باز فعالیت کنند و گرما و به خصوص روزهای بلند تابستان، بدن آنها را دچار کم آبی میکند، بهتر است روزه نگیرند. بیماران دچار آسم و برونشیت مزمن با غلیظ شدن خلط بیماریشان تشدید میشود، این بیماران چنانچه مایعات کافی در طول روز مصرف نکنند این کم آبی به علاوه گرمی هوا بر شدت بیماریشان میافزاید.
زنان در سه ماه اول بارداری: در سه ماهه اول بارداری، اصلا جایز نیست که زنان، روزه بگیرند چون سلولهای حیاتی بدن جنین در حال رشد بوده و نیازمند تغذیه از خون مادر است.
گروهی از بیماران مبتلا به فشار خون کنترل نشده: گروهی از بیماران که فشارخونهای کنترل نشده دارند، نباید روزه بگیرند. هرگونه تغییری در حجم خون و شرایط فیزیکی بدن موجب از دست رفتن تعادل آب و الکترولیتها در خون و برهم خوردن فشارخون میشود و این بیماران منع روزهداری دارند.
مبتلایان به نارسایی قلبی: بیمارانی که به دلیل تنگی رگهای قلبی تحت عمل آنژیوپلاستی قرار گرفته یا جراحی قلب شدند و در حال حاضر هیچ مشکلی ندارند و تحت کنترل پزشک هستند، با اینکه منع روزهداری ندارند، اما باید حتما درباره انجام این فریضه با پزشک خود صحبت کنند و توصیههای مصرف دارو یا رژیم خاص خود را در طول ماه مبارک رمضان جدی و پیگیر دنبال کنند.
مبتلایان به بیماریهای کبدی: بیماران کبدی که تحت درمان هستند و علایم پیشرفته کبدی ندارند، میتوانند با نظر پزشک داروهای خود را تنظیم کرده و روزه بگیرند، اما بیمارانی که به نارسایی کبد یا مشکلات کبدی همراه تورم بدن دچارند و تنظیم پروتیین بدن و دیگر فاکتورهای حیاتی آنها از طریق داروها تحت کنترل درآمده است، هرگز نباید روزه بگیرند