آیا عفونت کرونا می تواند عامل بیماری کاوازاکی کودکان باشد؟ سوالی که این روزها ذهن بسیاری را مشغول کرده است
خبرهای چند روز گذشته نشان می دهد که همزمانی بروز سندروم کاوازاکی با شیوع کرونا باعث شده است تا نگرانی بسیاری از خانواده ها بیشتر شود، به همین دلیل دکترعلیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا می گوید: «بیماری کاوازاکی ربطی به کرونا ندارد.» این درحالی است که سندروم کاوازاکی هرسال در پایان زمستان و اوایل بهار به سراغ کودکان می آید و نمیشود با قاطعیت گفت که سندروم کاوازاکی با کرونا ارتباطی داشته است. در ایران موارد ابتلا به سندروم کاوازاکی بیش از سالهای گذشته اعلام نشده است، در حالی که در اروپا از رشد چند برابری آن سخن میگویند، اما پیام طبرسی متخصص بیماریهای عفونی و معاون آموزشی بیمارستان مسیح دانشوری معتقد است بسیاری از ویروسها میتواند باعث کاوازاکی در کودکان شود، و هم اکنون نیز میتوان گفت که یکی از علل بروز این سندروم در کودکان احتمال دارد ویروس کووید-۱۹ یا همان عامل بیماری کرونا باشد. دراین مطلب به بررسی علایم بیماری کاوازاکی و تفاوت آن با بیماری کووید ۱۹ می پردازیم :
کاوازاکی مسری نیست
بیماری کاوازاکی مسری نیست اما باعث میشود سیستم ایمنی بدن «بیش از حد» فعال شود و تب، اسهال شدید، ضایعه پوستی و ورم ملتحمه چشم را در پی دارد. این بیماری از یک فرد به فرد دیگر قابل انتقال نیست وهنوز ویروس و باکتری خاصی به عنوان عامل بیماری شناخته نشده است اما برخی از پزشکان معتقدند شاید چندین عفونت به زور همزمان باعث ایجاد بیماری شود.
ارتباط کاوازاکی با کرونا قابل اثبات نیست
اگر چه ویروس ها و میکروب ها مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا ممکن است با بیماری کاوازاکی در ارتباط باشند اما هنوز رابطه این بیماری با کرونا تایید نشده است.
علایم اولیه
شایعترین علامت بیماری کاوازاکی تبی است که بیشتر از پنج روز طول کشیده باشد و معمولاً به بیشتر داروهای تببر جواب نمیدهد. قرمزی و خارش چشمها ایجاد بثورات جلدی زبان و لبهای متورم دست و پای متورم و قرمز غدد لنفاوی متورم درناحیه گردن
علایم دیگر
علامت دیگر این بیماری بثورات پوستی است که مثل مخملک است و در صورت و اندامها ظاهرمیشود، بعد از مدتی در کف دست یا کف پا پوستهریزی اتفاق میافتد. کاوازاکی بیماری است که مخاط و غدد لنفاوی و عروق کرونر را درگیر میکند. تشخیص بیماری بالینی همراه با تب بیش از پنج روز، بزرگی غدد لنفاوی، راش سرتاسری به ویژه در کشاله پا ،لبهای خشک و ترک خورده ، تغییرات مخاطی و پوسته ریزی وافزایش پلاکت خون است.
تفاوت کاوازاکی با کرونا
در بسیاری از موارد کرونا ممکن است بدون علامت یا بدون تب بالا باشد، اما تب بالا علامت مهم کاوازاکی است که پنج روز طول میکشد. بثورات پوستی (ضایعه پوستی) در کرونا نادر است، اما سندروم کاوازاکی همراه با بثورات پوستی است. در بیماری کرونا تغییرات لب و زبان را نداریم، اما در کاوازاکی این علایم موجود است. کاوازاکی کودکان زیر ۵ سال را درگیر می کند در حالی که کرونا بالای ۱۸ سال را نشانه می گیرد.
عارضه مهم کاوازاکی
عارضه مهم بیماری کاوازاکی ضعف عروق کرونر است . آسیب به عروق خونی باعث اتساع یا حبابی شدن (آنوریسم) این عروق می شود و هر چه مدت تب طولانی تر باشد ، احتمال تشکیل آنوریسم بیشتر است در موارد حاد بیماری درجاتی از التهاب عضله قلب دیده می شود و نارسایی قلبی با افزایش ضربان قلب همراه است و اکوکاردیوگرافی نشان می دهد که قلب به طور کامل فشرده نمی شود و به عبارتی ضعف عضله قلب باعث کاهش برون ده آن می شود. التهاب دریچه و نارسایی دریچه میترال هم دیده می شود و در موارد حاد بیماری به همراه افزایش پلاکت ها و پروتئین های انعقادی خطر ایجاد لخته خون را افزایش می دهد.
افراد درمعرض خطر
این بیماری در تمام نژادها دیده می شود و ۸۵ درصد مبتلایان، کودکان زیر پنج سال هستند. جنس مذکر بیش از جنس مونث به این بیماری مبتلا می شود. رکسانا منصور قناعی فوق تخصص بیماری عفونی کودکان هم با اشاره به این که مهمترین نکته، تشخیص زودرس این بیماری است، می افزاید :این سندروم درمان پذیر است اما اگر به موقع درمان نشود عوارض جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت. تا حد امکان کودکان را تشویق به شستن صحیح دستها و از حضور آنها در تجمعات ممانعت کنیم.
منبع: Sciencedaily