نشانه های کمبود مصرف سبزیجات سبزیجات سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، آنتی اکسیدانها و فیبر خوراکی است و فواید زیادی برای سلامت ما دارد
مصرف سبزیها در عملکرد صحیح اندامها و ارگانهای بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مزمن موثراست. انواع سبزیها علاوه بر تامین آنتی اکسیدانها بهترین منبع تامین فیبر مورد نیاز بدن است که به هضم غذا کمک میکند. اما متاسفانه بسیاری از ما به دلیل زحمت تمیز کردن و شست وشوی سبزی یا احتمال این که ممکن است آلودگی آن به طورکامل برطرف نشود یا دلایل دیگر تمایلی به مصرف سبزی نداریم و همین موضوع باعث می شود تا خود را از منبع غنی مواد مغذی محروم کنیم.از طرفی کمبود مواد مغذی در بدن همراه با علایمی است که هر فردی می تواند با توجه به آنها جلوی پیشرفت کمبود را بگیرد و مانع از مشکلات بعدی شود. در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم:
احساس خستگی
سبزیجات منبع مهمی از ویتامینها و مواد معدنی است که بدن برای داشتن عملکرد مناسب به آن ها نیاز دارد. مصرف ناکافی سبزیجات و مصرف خوراکیهای سرشار از مواد غذایی فراوری شده و حاوی کربوهیدرات میتواند باعث احساس خستگی و به مرور از دست دادن حافظه و نوسانات خلق و خو و در نهایت افسردگی میشود.
احساس گرسنگی
مصرف میزان کافی سبزیجات به فرد کمک می کند تا برای مدت بیشتری احساس سیری داشته باشد و از طرفی تمایل وی به مصرف غذای سالم بیشتر از مصرف مواد غذایی ناسالم باشد و برعکس این موضوع هم زمانی که سبزی کافی مصرف نمی کنید، صادق است.
آسیب پوست
همان طور که همیشه شنیده اید، آنتی اکسیدانها در برابر رادیکال آزاد به عنوان سپر عمل و از آسیب آن به بدن جلوگیری می کند. یکی از مهم ترین نقاطی که رادیکال های آزاد به آن آسیب می رساند، پوست است که با مصرف کافی سبزی می توان از پیری و چروک افتادن پوست پیشگیری کرد.
گرفتگی عضلات
عضلات برای رفع انقباض و گرفتگی به پتاسیم کافی نیاز دارند. سطح پایین این ماده معدنی در خون، باعث گرفتگی عضلات میشود و سبزیجات بهترین منبع پتاسیم است. سیب زمینی، اسفناج و سبزیجات تیره از بهترین منابع گیاهی پتاسیم هستند.
یبوست
سبزی هم مانند میوه مقدار زیادی فیبر خوراکی دارد که با مصرف کافی آن می توان مانع از بروز یبوست شد. اگر دچار کم کاری روده ها شدید به ناکافی بودن مصرف سبزی مشکوک شوید.
بد شکلی موها و ناخن
ویتامین بیوتین نقش مهمی در طراوت و شادابی مو و ناخن دارد. خارش و قرمزی پوست از جمله دلایل کمبود این ویتامین است. به میزان کافی منابع گیاهی این ویتامین را داریم. کسانی که تمایل به مصرف منابع حیوانی این ویتامین ندارند یا به دلیل مشکلات اقتصادی منابع گیاهی را ترجیح می دهند، باید به میزان کافی از سبزی های حاوی این ویتامین مانند گل کلم، توت، بادام و موز استفاده کنند.
خونمردگی
خونمردگی بیشتر مواقع به دلیل کمبود ویتامین C در بدن اتفاق می افتد. با مصرف کافی این ویتامین از خون مردگی پوست جلوگیری کنید.
ناموفق بودن در کاهش وزن
بیشتر میوه ها و سبزی ها کالری کمی دارند. افزون بر این، مصرف میوه می تواند به کاهش هوس های غذایی برای خوراکی های شیرین نیز کمک کند. به عنوان مثال به جای مصرف بستنی می توانید یک کاسه توت فرنگی بخورید و ۲۰۰ کالری کمتر دریافت کنید.
چقدر سبزی مصرف کنیم؟
هر فرد باید در روز چهار تا پنج نوع مختلف سبزیجات استفاده کند. روزانه باید به میزان ۳ تا ۵ واحد سبزی استفاده شود که برابر با یک عدد گوجهفرنگی یا خیار متوسط، یک لیوان سبزی خام مانند کاهو یا نصف لیوان سبزی پخته است.برای پخت سبزیجات، توصیه بر این است که آنها را بخارپز یا با روغن کتان، روغن زیتون و… طبخ کنید. اضافه کردن چربی های سالم به این سبزیجات، جذب ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آنها را در بدن چند برابر می کند.