سایت بدون -٨ سال از انتخاب قطر برای میزبانی جامجهانی ٢٠٢٢ میگذرد و از آن زمان تاکنون این تصمیم فیفا برای سپردن برگزاری مهمترین رویداد فوتبال جهان به صدوشصتوچهارمین کشور جهان از لحاظ مساحت، هنوز و همچنان محل بحث محافل فوتبالی و حتی سیاسی جهان است. اینکه چرا دمای ۴٣ درجهای قطر هم نتوانست سران فیفا را در تصمیمی که گرفتند، به تعمق وا دارد؛ سوالی که هنوز کسی جوابی برای آن نیافته است. در سال ٢٠١۴ میلادی یعنی ۴ سال بعد از سپردن میزبانی به قطر، سپ بلاتر، رئیس وقت فیفا که گویی تازه یادش افتاده بود هوای قطر در زمستان هم جهنم است، چه برسد به تابستان، این انتخاب را با وجود نامزدبودن کشورهایی چون آمریکا، استرلیا، کره جنوبی و ژاپن برای میزبانی جامجهانی ٢٠٢٢ اشتباه خواند؛ اقراری که بیشتر یک تاکتیک برای ساکتکردن مخالفان بیشمار این تصمیم تلقی شد تا منویات قلبی رئیس سوییسی فیفا.
رشوه را کی گرفته کی نگرفته!؟
اعضای کمیته اجرایی فیفا در انتخاب قطر برای میزبانی این رویداد مهم در سال ٢٠٢٢ تأثیر مستقیم داشتند؛ اما تاکنون هیچ یک از آنان نسبت به این عمل خود ابراز پشیمانی نکردهاند. در این میان هر چند که داستان رشوه مالی کلان قطریها به فیفا از حد شایعه فراتر نرفته است، اما فشارهای آلمان و فرانسه (دو شریک عمده قطر در مناسبات اقتصادی) به فیفا و دیدار میشل پلاتینی یکی از اعضای مهم کمیته اجرایی فیفا با امیر قطر در کاخ الیزه (به دعوت نیکلا سارکوزی، رئیسجمهوری وقت فرانسه) تکههای پازلی است که کنار هم چیدن آنها شک و شبههها درخصوص بوداربودن این انتخاب را تأیید میکند. با اینکه به نظر میرسد فیفا قصد دارد برای حفظ پرستیژ خودش هم که شده از این انتخاب تا پایان حمایت کند، اما هنوز و همچنان برگزاری جامجهانی قطر در پاییز سال ٢٠٢٢ با اما و اگرهای فراوانی مواجه است.
ماجرای کشدار عربستان و قطر
قطریها از مدتها پیش کار ساختوساز استادیومهای جامجهانی را شروع کردهاند؛ اما یک تعارف ایران مبنی بر آمادگی همسایه بزرگ و قدرتمند قطر برای کمک به میزبانی جامجهانی ٢٠٢٢ کافی بود تا رقبا و دشمنان منطقهای تهران به تکاپو افتاده و اعلام کنند که در صورت تحقق این مشارکت همه تلاش خود را برای گرفتهشدن میزبانی از قطر به کار خواهند بست. با اینکه به نظر میرسد نهایتا چنین مشارکتی رقم نخواهد خورد اما قطر تاکنون موافقت و مخالفت خود را با پیشنهاد کمک و مشارکت ایران ابراز نکرده است. در این میان بحران موجود بین عربستان و برخی متحدین این کشور با قطر را نیز شاید بتوان قوز بالای قوز در ماجراهای مربوط به میزبانی جامجهانی ٢٠٠٢ دانست. کشمکش سیاسی که این قابلیت را دارد تا سال ٢٠٢٢ کش پیدا کرده و به معضلی جدی تبدیل شود. هم اکنون نیز اتباع عربستان و امارات حق سفر به قطر را ندارند و باید دید در صورت صعود احتمالی تیمملی فوتبال عربستان و دیگر متحدین آن مثل مصر، امارات، سنگال و… به جامجهانی ٢٠٢٢، این معادله چگونه و به چه شکل حل خواهد شد.
برچسبجام جهانی 2022 قطر
مطلب پیشنهادی
حتما باید دید/ درباره الی؛ پایان تلخ یا تلخی بی پایان
سایت بدون – فیلم «درباره الی» (۲۰۰۹)، به کارگردانی و نویسندگی اصغر فرهادی، یکی از …