سایت بدون – شاید با شنیدن نام غذاهای گیاهی ناسالم با خود فکر کنید مگر مواد خوراکی که با گیاهان تهیه شدهاند هم میتوانند مضر باشند؟ جالب اینجاست که ما مواد خوراکی گیاهی را فقط سبزی و میوه میدانیم درحالیکه غلات فرآوریشده، آبمیوههای رنگارنگی که در فروشگاهها میبینید، نوشیدنیهایی که با شکر شیرین شدهاند، دسرهای خوش آبورنگ و سیبزمینی و شیرینیهای متنوع همگی گروههای بزرگی از خوراکیهای گیاهی ناسالمند که مصرف زیاد آنها میتواند بهشدت مضر باشد. نتایج تحقیقات تازهای که در دانشگاه هاروارد انجامشده نشان میدهد استفاده بیشتر از موادغذایی گیاهی سالم میتواند احتمال ابتلا به دیابت نوع۲ را کاهش دهد.
یافتههای تازه محققان که در شمارههشتم مجله دیابتشناسی(Diabetologia) منتشرشده حاکی از این است که رژیمهای غذایی گیاهی سالم در پیشگیری از دیابت نقش بسیار جدی دارند. در این پژوهش محققان دادههای مربوط به بیش از ۱۰هزار و ۶۰۰شرکتکننده را در آمریکا را مورد تجزیهوتحلیل قرار دادند. این افراد که بیشتر سفید پوست و میانسال(با میانگین سنی ۵۴سال) بودند شاخص توده بدنیشان بهطور متوسط۶/۲۵ بود. این عدد نشان میدهد افراد دچار اضافهوزن بودند. شاخص توده بدنی یا همان BMI تخمینی از چربی بدن براساس قد و وزن است که کمک میکند درباره وضعیت سلامت بدن اطلاعاتی بهدست آوریم. نتایجی که از این تحقیق بهدست آمده نشان میدهد شرکتکنندگانی که دیابت نوع۲ داشتند در برنامه غذاییشان وعدههای گیاهی کمتری وجود داشت. این افراد شاخص توده بدنی بالاتری هم داشتند. در چنین شرایطی احتمال ابتلا به فشارخون و کلسترولبالا، مصرف داروهای مربوط به فشارخون و کلسترول، تحرک کمتر و درنهایت سابقه خانوادگی دیابت هم در آنها بیشتر بود. دیابت نوع۲ میتواند عوارضی مثل بیماری قلبی، مشکل کلیوی و آسیبهای جدی به چشم و سیستم عصبی را در پی داشته باشد.
ایجاد احساس سیری با گیاهان سالم
رژیم گیاهخواریتبر هورمونهای رودهای که فشارخون را تنظیم میکنند، تاثیر میگذارد. این هورمونها حس سیری را در فرد افزایشداده و عملکرد آنها برای کنترل وزن مفید است. صرفنظر از سالم یا بیماربودن شرکتکنندگان در افرادی که رژیم غذایی گیاهخواری داشتند در مقایسه با گروه دیگر میزان ترشح هورمونهای مفید رودهای بالاتر بود. این هورمونها به تنظیم قندخون، تولید انسولین، ایجاد حس سیری و کنترلوزن کمک میکردند. به اعتقاد محققان فیبر موجود در غذاهای گیاهی باعث افزایش حس سیری میشود. طبق اطلاعاتی که در این تحقیق آمده است، تعداد بیماران مبتلا به دیابت نوع۲ در بزرگسالان در سراسر جهان از دو دهه اخیر سه برابر
شده است. این تعداد به بیش از ۴۵۰میلیون نفر در سال رسیده در حالی که سال۲۰۰۰ حدود ۱۵۰میلیون نفر بوده است. محققان این مقاله پیشبینی میکنند تا سال۲۰۴۵ این تعداد به ۷۰۰میلیون نفر برسد.
دیابت، سرانجام تلخ اضافهوزن
در مبتلایان به این بیماری یا به علت تولیدنشدن انسولین در پانکراس یا به علت ناتوانی بدن برای استفاده بهینه از این هورمون، قندخون افزایش مییابد. در دیابت نوع۱ پانکراس بهطور کلی قادر به تولید انسولین نیست ولی در دیابت نوع۲ بدن نمیتواند از هورمون انسولین برای کنترل قندخون استفاده کند.
کسانی که به دیابت مبتلا هستند بهخوبی میدانند مصرف کربوهیدرات هم برایشان محدود میشود زیرا کربوهیدراتها در دستگاه گوارش تجزیهشده و به شکل قند ساده(گلوکز) از طریق روده جذب و سپس وارد جریان خون میشود. با ورود قند داخل خون، پانکراس هورمون انسولین را ترشح میکند. این هورمون قند داخل سلولها رفته و بهعنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار میگیرد.
غذاهای فرآوریشده و پرکالری باعث افزایشوزن و درنهایت چاقی میشود. چاقی هم توانایی بدن برای استفاده منظم و درست از هورمون انسولین را پایین میآورد. در چنین شرایطی گفته میشود بدن دچار مقاومت به انسولینشده و افزایش قندخون و در ادامه دیابت نوع۲ را بههمراه خواهد داشت.
رژیمگیاهی خودسرانه ممنوع
کسانی که رژیمهای مبتنی بر گیاهخواری دارند کمتر به دیابت نوع۲ مبتلا میشود. در این رژیمها میزان مصرف تخممرغ و گوشت هم بسیار کمشده و نوع کربوهیدراتها هم کنترل شده هستند اما با وجود تمام آنچه درباره دیابت میدانیم و نتایج تحقیقات تازهای که هر روز منتظر میشوند نباید راهکارهای خودسرانه را برای درمان و کنترل بیماریهایی مثل دیابت به کار برد چون طبعا شرایط بدنی هر فردی متفاوت است و تغییرات ناگهانی رژیمغذایی میتواند تبعات جدی و خطرناکی درپی داشته باشد؛ بنابراین بهترین راه مشورتگرفتن از پزشک متخصص در زمینه رژیم غذایی است تا براساس کالری دریافتی روزانه برای تامین انرژی و تشخیص نوع و میزان بیماری، رژیم دقیقی را به فرد ارائه دهد که هم به سوختوساز بدن لطمه وارد نشود و هم برای سلامت او موثر باشد.
منبع: www.usnews.com