سایت بدون – عاشورا یک روزاست اما روزی به گستره تمام دوران ها …آن روز تبدیل به فرهنگی شد که می تواند بر تمام زندگی ،برتمام آداب و رسوم اثر بگذارد …تاثیر این فرهنگ تا آنجا است که هیچ مقوله ای نیست که بتوان یافت که فرهنگ حسینی در آن اثر نگذاشته باشد…در طول این سالها کتاب های ارزشمند فراوانی به چاپ رسیده است که می تواند به شناخت این فرهنگ بیشتر وبهتر یاری کند…از خیل این کتاب های سترگ و وزین چند کتاب را انتخاب کرده ایم …
حماسه حسینی اثر شهید مطهری
حماسهٔ حسینی نام مجموعه کتاب دوجلدی (و سابقا سه جلدی) است از مرتضی مطهری، مشتمل بر کلیهٔ سخنرانیها و یادداشتهای او پیرامون واقعهٔ کربلا و تحریفات تاریخی صورت گرفته در نقل آن.بنابر مقدمهٔ خود کتاب، به قلم «شورای نظارت بر نشر آثار استاد شهید مطهری» مجموعهٔ مزبور پس از درگذشت آقای مطهری به چاپ رسید . در مجموعهٔ سه جلدی، جلدهای اول و دوم شامل سخنرانیهای آقای مطهری و جلد سوم شامل یادداشتهای او دربارهٔ واقعهٔ کربلا بوده که به نقل از مقدمهٔ کتاب (چاپ سیام) آن مجموعه نقایصی جزئی از جمله حروف چینی ناهماهنگ داشت که در مجموعهٔ جدید رفع شده است و دقتهای لازم از قبیل علامتگذاری دستوری و اموری که مربوط به زیبایی کتاب میشود اعمال شده و همچنین مطالب کتاب تیترگذاری شد و فهرست آن مفصل گردید و سخنرانیها مجدداً با دقت بیشتری از نوار استخراج و تنظیم گردیده است.
عاشورا و قیام امام حسین(ع)» اثر آیت الله العظمی روحانی
این کتاب مجموعه غنی از پرسشهایی درباره امام حسین (ع) و قیام ایشان می باشد که توسط آیتالله العظمی سید صادق روحانی به آنها پاسخ داده شده است . ایشان در بخش اول و دوم کتاب به سئوالاتی درباره اهداف قیام امام حسین(ع)، علت شهادت امام(ع)، علم امام(ع) از سرنوشت، علت صلح امام حسن(ع)، عدم صلح امام(ع) با یزید، نقش امام(ع) در جنبشهای آزادیبخش و اصلاحطلب، ریشههای استبداد در فرهنگ و ذهنیت مسلمانان، چگونگی احیای تعالیم اسلامی در غرب ، و در بخش های سوم وچهارم به سوالاتی درباره پرتاب کردن خون علی اصغر(ع) به آسمان، علت ممانعت حضرت(ع) از مشارکت زنان در جهاد، قیام مختار، نقش حضرت زینب(س) در قیام عاشورا، ارتباط سوره فجر و امام حسین(ع)، مقام حضرت عباس(ع) و حضرت زینب(س)، سرگذشت حضرت رقیه(س) در حادثه عاشورا، ثواب زیارت امام حسین(ع) و… پاسخ داده اند
فرهنگ عاشورا اثر جواد محدثى
ف جواد محدثی، شامل اطلاعاتی مختصر و مستند و به ترتیب حروف الفبا است. هدف از تدوین این فرهنگنامه آن است که یک مجموعه یکجلدی، فشرده، در دسترس و کاربردی حاوی لازمترین دانستنیها پیرامون موضوعاتی که به نهضت جاوید امام حسین(ع( )چه در عصر حادثه چه در زمانهای پس از آن تا امروز) مربوط میشود، ارائه شود.نکته جالب درباره کتاب این است که برخلاف دیگر فرهنگهای موجود در زمینههای مختلف که معمولا فقط ابزار کار نویسندگان و پژوهشگران جدی است، این فرهنگ براحتی میتواند از سوی یک خواننده عادی هم مورد خوانش قرار بگیرد.
فلسفه عاشورا بخشعلی قنبری
کتاب فلسفه عاشورا از دیدگاه اندیشمندان جهان اسلام از آن جهت شایان توجه است که حاوی نظرات مختلف و رویکردهای متعدد اندیشمندان در مورد قیام عاشورا میباشد. نویسنده این کتاب به این باور رسیده است که برای جوابگویی به نیازهای علمی، معنوی و روحی همه اقشار جامعه و ارائه نگرشی همهجانبه از حادثه عاشورا باید رویکردهای مختلف را در یکجا بررسی و ارزیابی کرد. البته ذکر این نکته ضروری است که مولف در بعضی موارد به دلیل وجود تناقض پنهانی نظریات و برای جلوگیری از استفادههای نادرست، ناچار به نقد آنها نیز پرداخته است
لهوف اثر ابن طاووس
کتاب «اللهوف على قتلى الطفوف »که به لهوف شهرت دارد، از جمله آثار مشهور سید ابن طاووس حلى( م ۶۶۴ ه-) در موضوع زندگانى و شهادت امام حسین( ع) است. از آنجا که وى این کتاب را براى مسافران و زائران حضرت سیدالشهداء نوشته، بنای آن بر اختصار است و به همین جهت، سلسله اسناد روایات حذف شده و تنها آخرین راوى یا منبع روایت ذکر شده است.ظاین کتاب، به وسیله انتشارات جهان تهران، در یک جلد به زبان عربی چاپ و منتشر شده است .این کتاب به وسیله مرحوم شیخ فارس حسون تحقیق و به به چاپ رسیده است و همچنین چند بار این کتاب به فارسی ترجمه شده است. از جمله: ترجمه سید محمد صحفی قمی، علیرضا رجالی تهرانی، عباس عزیزی
. روایت دلتنگی اثر سیدمهدی شجاعی
یکی از نویسندگانی که حضور پررنگی در عرصه ادبیات عاشورایی دارد سیدمهدی شجاعی است. او بخصوص در کتاب «از دیار حبیب» به شخصیت حبیب ابن مظاهر با نثری شاعرانه میپردازد و با بیانی احساسی به مرثیهسرایی درباره هر کدام از شخصیتهای حاضر در عرصه عاشورا میپردازد. این کتاب روایتی ساده و صمیمی از چگونگی پیوستن حبیب ابن مظاهر به سپاه امام حسین(ع) و شرحی از شهادت اوست. از دیار حبیب، روایت پایمردی پیرمردی عاشق در راه امامی صادق، رنجنامهای از دل خسته و تنهای حبیب و بازگویی تنهاییهای امام حسین(ع) است. این نوشتار، مقتلی جانسوز از حبیب حسین؛ حبیب ابن مظاهر را در ۱۰ نگاه و روایت عاشقانه به تصویر میکشد و حرفهای قلب خسته و شرحه شرحه حبیب را در آینه واژگان شرح میدهد. «پدر، عشق و پسر» دیگر کتابی است که در آن سیدمهدی شجاعی نگاهی دیگر به کربلای حسین دارد.
پژوهشی تازه پیرامون قیام حسین(ع) اثر دکتر سیدجعفر شهیدی،
این کتاب، با شیوهای تحلیلی میکوشد علل و عوامل پیدایش حادثه عاشورا را در لابهلای گزارشهای تاریخی پژوهشهایی بررسی کند. از مهمترین عناوین این نوشتار میتوان بررسی اوضاع سیاسی و اقتصادی و بافت قومی نژاد عرب و تضادهای دو تیره بزرگ عدنانی و قحطانی و شعبات آن از قبل از اسلام تا سال ۶۱ هجری قمری و ادامه تنشهای قومی پس از سال ۶۱ اثرات ظهور اسلام در جزیره العرب و خارج آن، رواج شبهات کلامی، بر اثر نفوذ فرهنگ های فلسفی و کلامی بلاد مفتوحه، رقابت مراکز قدرت در پنج شهر مهم آن روز مکه و مدینه و بصره و کوفه و دمشق را نام برد.