سایت بدون -رمان «۱۹۸۴» اثر جورج اورول با ترجمه کاوه میرعباسی توسط نشر چشمه منتشر و راهی بازار نشر شده است. «۱۹۸۴» یکی از رمانها و آثار شناختهشده ادبیات جهان در ایران است که تا به حال به قلمهای مختلف ترجمه شده و پرمخاطب بوده است.
ماجرای «۱۹۸۴» چیست؟
خلاصه رمان «۱۹۸۴» از این قرار است که در جهان نیمهمتحد ۳ قدرت بزرگ وجود دارند. این قدرتها جهان را میان خود تقسیم کرده و هرکدام به شیوههای شبیه به هم دنیا را اداره میکنند. شخصیت اصلی این رمان مردی به نام وینستون اسمیت است. او در جامعهای زندگی میکند که مفاهیمی چون عشق حقیقت ندارند و هرچه حزب میگوید درست است. این کتاب که نشرچشمه آن را منتشر کرده، به جز متن و بدنه اصلی رمان «۱۹۸۴» شامل یک پیشگفتار به قلم جولین سایمون و یک ضمیمه درباره «اصول نوگفتار» است. در قسمتی از ترجمه میرعباسی از این رمان میخوانیم: «پدرش مدتی قبلش ناپدید شده بود، نمیتوانست به خاطر بیاورد چه مدت قبل. آنچه واضحتر یادش میآمد اوضاع بلبشو و دشوار آن ایام بود: هراسهای هرازگاهی از بمبارانهای هوایی و پناهگرفتن در ایستگاههای مترو، تل نخالهها در هر گوشهوکنار، اعلامیههای نامفهومِ نصبشده نبش خیابانها، گروههای جوانانی که همگی پیراهنهای یکرنگ به تن داشتند، صفهای بیاندازه طولانی جلوِ نانواییها، شلیک متناوب مسلسلها در دوردست، مهمتر از همه اینکه هرگز غذا به قدر کافی گیرشان نمیآمد. یاد بعدازظهرهایی طولانی میافتاد که با سایر پسرها به سطلهای زباله و تلهای آشغال ناخنک میزدند، برگهای کلم را میجستند، پوستهای سیبزمینی را، گاهی حتی تکههای نان بیات را که با دقت گرد و خاکستر را از رویشان میتکاندند و همینطور ساعتهایی را که به انتظارِ عبور کامیونهایی میگذراندند که از مسیرهایی مشخص رد میشدند و میدانستند برای احشام خوراک میبرند و وقتی از دستاندازها میگذرند، گاهی پیش میآید تکههای کنجاله روغن ازشان بیرون بریزد.»
چرا «۱۹۸۴» پُرمخاطب است؟
چند ترجمه از این کتاب به فارسی وجود دارد که میتوان از میان آنها به برگردان صالح حسینی، حمیدرضا بلوچ و ژیلا سازگار اشاره کرد. کاوه میرعباسی راز ماندگاری و پر مخاطب بودن رمان «۱۹۸۴» جورج اورول را بعد از گذشت نزدیک به ۷۰سال از زمان انتشار این کتاب، انعطاف و همخوانی آن با شرایط مختلف میداند: «از زمان انتشار این کتاب در ۱۹۴۸ تاکنون نزدیک به ۷۰ سال میگذرد، اما هنوز پرمخاطب است؛ یکی از دلایل استقبال از آن این است که در خیلی از جاها با شرایط جدید میتواند همخوانی داشته باشد؛ مثلا با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا به یکباره فروش این کتاب افزایش یافت، آنهم به این دلیل که رفتار و افکار ترامپ و یکسری ویژگیهای دیگر او «۱۹۸۴» را برای برخی تداعی میکرد. اینکه یک رمان بتواند تعریفهای مختلف را برتابد یکی از رازهای ماندگاریاش است.»