کلیسای چوپان؛ عبادتگاهی در جوار رودخانه ارس

سایت بدون -کلیسای چوپان یا کلیسای آندره ورتی مقدس یکی از کلیساهای ارامنه‌‌ی ایران در استان آذربایجان شرقی است. این کلیسا متعلق به قرن ۱۶ میلادی است و در میان کوه‌های رسوبی سرخ رنگ واقع شده است. کلیسای چوپان در زبان محلی به «ناخیرچی» مشهور است.

کلیسای چوپان

کلیسای چوپان

طبق روایتی گفته می‌شود این کلیسا محل عبادت چوپان‌های ارمنی منطقه‌ی دره شام بوده است. براساس روایتی دیگر، دو کلیسا به همت دو برادر چوپان بنا شده که یکی در این سمت رودخانه ارس و دیگری دقیقا رو به روی آن واقع شده بود ولی متاسفانه در سالهای اخیر تخریب شده است.

کلیسای چوپان

کلیسای چوپان

ساختمان کلیسا از خارج مربعی (به ابعاد ۷٫۷ * ۵٫۷) و از داخل به شکل صلیب است، بنابراین جزو کلیساهای کوچک محسوب می گردد. مصالح اصلی بنا سنگ و ملاط است و سطح دیوارهای داخلی با گچ پوشیده شده است. این کلیسا فاقد هر نوع حجاری است. داخل کلیسا خیلی کوچک است و بیش از ده نفر در آن جای نمی‌گیرد. طاق‌های آن نیز به مانند کلیساهای دیگر جناغی شکل است.

کلیسای چوپان

کلیسای چوپان

کلیسا دارای گنبدی کوچک با پلان دایره ای شکل است که بر روی آن چهار نورگیر در چهار جهت قرار دارد. محراب کلیسا در سمت شرق بنا واقع شده است و در اصلی کلیسا در سمت غرب آن است. به نظر در قسمت غرب کلیسا آثار و بناهایی وجود داشته که تخریب شده است. پوسته‌ی خارجی کلیسا به وسیله سنگ ساخته شده و دارای یک گنبد کوچک است، که اخیرا مرمت شده است.

کلیسای چوپان

کلیسای چوپان

کلیسای چوپان در ماه می ۲۰۰۸ میلادی در فهرست آثار یونسکو به ثبت جهانی رسید. این بنا توسط سازمان میراث فرهنگی و همکاری سازمان منطقه آزاد ارس در سال ۲۰۱۵ میلادی مرمت گردید و در همان سال به یاد شهدای ارامنه تقدیس مجدد گردید، این کلیسا در حال حاضر تحت مالکیت شورای خلیفه گری ارامنه آذربایجان اداره می‌شود.

کلیسای چوپان

کلیسای چوپان

کلیسای چوپان

کلیسای چوپان

توجه: چهار تصویر آخر متعلق به کلیسای چوپان قبل از مرمت است.

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل « کار نباشه زرنگه »

سایت بدون – این ضرب‌المثل ایرانی به طنز و کنایه اشاره دارد و معمولاً زمانی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *