دعوت از نخستین بازیکن تماماً غیرچینی/ چین، برزیلی شد

استیو پرایس

چین از الکه‌سون، مهاجم برزیلی برای مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ دعوت کرده است. او می‌تواند چین را در بازی با مالدیو که ماه آینده برگزار می‌شود همراهی کند.
الکه‌سون نخستین بازیکنی خواهد بود که بدون تبار چینی برای این کشور بازی می‌کند. او اگر در سال ۲۰۱۳ به گوانگژو اورگرانده نمی‌پیوست، هیچ ارتباطی با فوتبال چین پیدا نمی‌کرد اما او از آن هنگام تاکنون در چین زندگی کرده و کمک کرده گوانگژو دو بار فاتح لیگ قهرمانان آسیا شود. این تغییر تابعیت برای الکه‌سون از دو جهت مفید است؛ هم از نظر مالی و هم بابت اینکه او فرصت حضور در بزرگ‌ترین تورنمنت فوتبالی دنیا را پیدا می‌کند.
این مهاجم ۳۰ساله طبق قوانین اقامت فیفا به تیم ملی چین فراخوانده شده است. بسیاری از تیم‌های دنیا از این قوانین استفاده کرده و با دعوت از بازیکنانی که چند سال در کشورشان حضور داشته‌اند، به تقویت تیم خود می‌پردازند اما اکثر این کشورها جمعیت اندکی دارند و به همین دلیل روی به استفاده از بازیکنان خارجی می‌آورند اما چین بیش از یک میلیارد نفر جمعیت دارد و اوضاعش از نظر مالی نیز عالی است و دولت این کشور هم می‌خواهد در ورزش موفق شود.
حضور الکه‌سون در تیم ملی چین هیچ قانونی را زیر پا نمی‌گذارد، و طرفداران چینی به این اشاره خواهند کرد که دیه‌گو کاستا هم به شکلی مشابه برای تیم ملی اسپانیا بازی کرده است اما آنها از خود می‌پرسند چگونه پس از سرمایه‌گذاری‌های گسترده در فوتبال جوانان، باید از یک بازیکن برزیلی کمک بگیرند تا به جام جهانی راه پیدا کنند، و آیا این سرمایه‌گذاری‌ها در فوتبال پایه سرانجام منجر به نتیجه خواهد شد یا نه.
تیم‌های پایه چین در سال‌های اخیر موفقیت خاصی نداشته‌اند. تیم زیر ۱۹ساله‌های چین در دو تورنمنت اخیر جام ملت‌های زیر ۱۹سال آسیا نتوانسته از گروهش صعود کند و تیم زیر ۱۶ساله‌ها حتی به تورنمنت‌های مشابه صعود هم نکرد. چین برای اینکه برای نسل بعدی‌اش تجربه فراهم کند، همه چیز را امتحان کرده است؛ آنها یک تیم زیر ۲۰ساله‌ها را به آلمان بردند تا در طول یک فصل، بازی‌های دوستانه زیادی انجام دهد، و همچنین قوانین را تغییر دادند تا تیم‌ها مجبور به استفاده از بازیکنان زیر ۲۳سال شوند. این تلاش‌ها شاید بعدتر به نتیجه برسند اما در حال حاضر بازیکنان جوان اندکی هستند که توانسته‌اند به تیم ملی راه پیدا کنند.
در جام ملت‌های آسیا در سال ۲۰۱۹، ژاپن و قطر به فینال رسیدند و البته از این مسابقات استفاده کردند تا نسل بعدی بازیکنان خود را آماده المپیک ۲۰۲۰ توکیو و جام جهانی ۲۰۲۲ قطر کنند. چین با مارچلو لیپی، مربی ۷۰ساله‌اش، بیشترین میانگین سنی را در این تورنمنت داشت: ۲۸/۷۴ سال.
اکثر افراد فکر می‌کردند که لیپی به دنبال ساختن تیمی برای آینده نیست، چرا که پس از تورنمنت از سمت خود کناره‌گیری خواهد کرد اما پس از دوران کوتاه و ناموفقی که فابیو کاناوارو به‌عنوان مربی چین گذراند، لیپی به تیم ملی برگشته است. حالا زمان چرخه جدید جام جهانی برای اکثر تیم‌های آسیایی فرا رسیده است، و این بهترین فرصت است تا نسل جدیدی از بازیکنانی بیایند که هسته اصلی چین در جام جهانی ۲۰۲۲ را تشکیل خواهند داد. با این حال، در ترکیب اصلی جدیدترین بازی تیم لیپی، که برد یک بر صفر مقابل تاجیکستان بود، چهار بازیکن بالای ۳۰ سال حضور داشتند و سن تنها دو بازیکن کمتر از ۲۵ سال بود.
چین یا نسل جدیدی از بازیکنان فوتبال ندارد، یا اینکه مربی حاضر نیست به آنها بازی بدهد. توسعه بلندمدت برای برخی کشورها ضروری است اما چین حالا می‌خواهد از یک راه حل موقتی استفاده کند و با پرداخت مبالغ بالا، بازیکنان برزیلی را به تیم ملی خود ببرد تا در کوتاه‌مدت به موفقیت برسد.
چین پیش از دعوت از الکه‌سون، به سراغ بازیکنانی رفته بود که تباری چینی دارند، مانند نیکو یناریس متولد لندن که مادری چینی داشت و پیش از حضور در پکن، برای تیم برنتفورد بازی کرده بود. آنها البته تنها کشوری نیستند که به دنبال بازیکنان دورگه در لیگ‌های قدرتمندتر می‌گردند. گوام و فیلیپین که هر دو در مرحله مقدماتی جام جهانی با چین بازی خواهند کرد هم به سراغ این کار رفته‌اند. اما آنها باید بازیکنانی که در خارج هستند را انتخاب کنند، چرا که بازیکنان زیادی در لیگ‌های داخلی آنها حضور ندارند.
لیگ آنها هم مانند چین قوی نیست. در هر پنجره نقل و انتقالات، خبر از انتقال ستارگانی در حد گرت بیل به لیگ چین به گوش می‌رسد. در واقع این قدرت لیگ چین بود که الکه‌سون را به این کشور آورد. در طول سال‌های اخیر، مبالغ هنگفتی صرف خرید بازیکنان بااستعداد دنیا شده است. این باعث شده که لیگ چین قوی‌ترین لیگ آسیا شود و حالا چندین بازیکن با کلاس جهانی، آنقدر در لیگ چین بازی کرده‌اند که بتوانند به‌عنوان بازیکن به تیم ملی دعوت شوند. همان‌گونه که الکه‌سون دعوت شد.
دعوت از الکه‌سون را می‌توان توجیهی برای مخارج هنگفت لیگ چین دانست، به‌ویژه اگر گل‌های او بتواند چین را برای نخستین بار پس از ۲۰ سال به جام جهانی برساند.
 منبع: فوربس

مطلب پیشنهادی

ریشه و داستان ضرب المثل «در را از پاشنه در آورد»

سایت بدون – در قدیم لولا هنوز ساخته نشده بود و هر لتگه از در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *