سایت بدون -شاید تاکنون بارها در مورد سمیت سیبزمینی جوانهزده مطالبی را شنیدهاید، اما همیشه سیبزمینیهای جوانهزده خطرناک نیستند. جوانه سیبزمینی حاوی ترکیب خطرناکی به نام سولانین (از خانواده آلکالوئیدها) است. سولانین برای انسان سمی است. ورود سولانین به بدن با مسمومیت همراه است که درجات آن بستگی به فرد مصرفکننده دارد، اما معمولا با سردرد، استفراغ و سایر اختلالات گوارشی همراه است. سولانین در چشم، پوست و جوانه سیبزمینی متمرکز است و سایر بخشهای سیبزمینی فاقد آن هستند. بنابراین در صورتی که بخشهای مذکور را در زمان مصرف از سیبزمینی جدا کنید، خطری شما را تهدید نخواهد کرد. اگر سیبزمینی شما دارای پوسته سبزی است حتما قبل از مصرف آن را جدا کنید زیرا سرشار از سولانین و سایر آلکالوئیدهاست. سیبزمینی دارای بافت سفتی است. با افزایش دوره نگهداری، بافت آن کم کم سفتی خود را از دست داده و نرم میشود. اگر سیبزمینی جوانه بزند اما در عین حال بافت سختی داشته باشد، پس از جدا کردن جوانه قابل مصرف خواهد بود. در این سیبزمینی تمام مواد مغذی حفظ شده است. زمانی که سیبزمینی شروع به جوانهزنی میکند، برای تغذیه جوانه بخشی از نشاسته تجزیه شده و به قندهای سادهتر تبدیل میشود. در آغاز این مرحله شما جوانههای کوچک و نرمی را روی سیبزمینی مشاهده میکنید که براحتی قابل جداشدن هستند. به موازات رشد جوانه، سیبزمینی شروع به چروکیده شدن کرده و مقدار بیشتری از نشاسته آن تبدیل به قند میشود. زمانی که سیبزمینی جوانهزده بشدت چروکیده و پلاسیده شده است از خوردن آن اجتناب کنید، چرا که بیشتر مواد مغذی آن مصرف شده و از طرفی کیفیت خوراکی خوبی ندارد. از مصرف سیبزمینیهایی که دارای طعم تلخ هستند، اجتناب کنید که دلیل آن بالارفتن ترکیبات آلکالوئیدی و خطرناک است.
روشهای جلوگیری از جوانه زدن
– نور و گرما تولید سولانین و نیز جوانهزنی را تسریع میکنند. بنابراین سیبزمینی باید در محل خنک، خشک و تاریک نگهداری شود.
– نگهداری سیبزمینی در کنار پیاز و میوههایی نظیر موز روش نادرستی است، چرا که جوانهزنی سیبزمینی را تسریع میکند.
– از نگهداری سیبزمینی خیس و مرطوب اجتناب کنید و از خشک بودن آنها مطمئن شوید.
– آنها را از کیسههای پلاستیکی خارج کنید و در سبدها یا پارچههایی که امکان جریان یافتن هوا وجود دارد، نگهداری کنید.
روشهای جلوگیری از جوانه زدن
– نور و گرما تولید سولانین و نیز جوانهزنی را تسریع میکنند. بنابراین سیبزمینی باید در محل خنک، خشک و تاریک نگهداری شود.
– نگهداری سیبزمینی در کنار پیاز و میوههایی نظیر موز روش نادرستی است، چرا که جوانهزنی سیبزمینی را تسریع میکند.
– از نگهداری سیبزمینی خیس و مرطوب اجتناب کنید و از خشک بودن آنها مطمئن شوید.
– آنها را از کیسههای پلاستیکی خارج کنید و در سبدها یا پارچههایی که امکان جریان یافتن هوا وجود دارد، نگهداری کنید.
نویسنده : دکتر مریم قادری قهفرخی /متخصص صنایع غذایی