گوشت های آزمایشگاهی چه مزایا و معایبی دارند و از کی وارد بازار می شوند؟

محمدی- ظاهرا ایده پرورش گوشت مصنوعی محدود به داستان های علمی-تخیلی نمانده و راه خودش را به آزمایشگاه ها باز کرده و این روزها این موضوع در فضای مجازی بسیار پیچیده و بسیاری از کاربران هنوز درباره آن مطلب خاصی نمی دانند . امروزه با افزایش جمعیت و نیاز روزافزون به غذا یکی از چالش‌های جهان تامین گوشت مورد نیاز انسان است. از طرفی گسترش صنعت دامپروری از نظر محیط زیستی و همچنین از بین بردن مراتع و گیاهان آسیب های زیادی داشته است. آمارها نشان می‌دهد دامداری‌های صنعتی به تنهایی ۱۵ درصد گازهای گلخانه‌ای جهان را تولید می‌کنند. در ضمن این روزها جنبش‌های حمایت از حقوق حیوانات هم شرکت‌های دامی را به دلیل استفاده از هورمون و دستکاری‌های بیولوژیک مورد انتقاد قرار می‌دهند. همه این‌ها باعث می‌شود که کشورهای پیشرفته جهان به دنبال راه‌های جایگزینی برای تولید فراورده‌های گوشتی باشد. یکی از این راه‌ها سرمایه‌گذاری بر تولید گوشت مصنوعی در آزمایشگاه است.

 تاریخچه گوشت مصنوعی
اولین جرقه‌های ایده تولید گوشت مصنوعی را مربوط به اوایل قرن نوزدهم می‌دانند. بعضی طرح کننده ایده گوشت مصنوعی را «وینستون چرچیل» نویسنده و سیاستمدار بریتانیایی می‌دانند که در مقاله‌ای در سال ۱۹۳۱ به شکلی به تولید گوشت مصنوعی اشاره کرده بود. اما به طور رسمی اولین همبرگر مصنوعی جهان در سال ۲۰۱۳ در لندن تولید شد که بنیان‌گذار شرکت گوگل سرمایه‌گذاری آن را بر عهده داشت. هزینه تولید این همبرگر چیزی حدود ۳۲۵ هزار دلار بود که از آن موقع دانشمندان در صدد پایین آوردن هزینه تولید گوشت مصنوعی بوده‌اند.
 مزایای گوشت مصنوعی
یکی از بزرگ‌ترین فواید گوشت مصنوعی به طور قطع کمک به محیط زیست خواهد بود. جایگزینی گوشت مصنوعی به جای گوشت طبیعی می‌تواند تا حدود ۹۶ درصد تولید گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهد. همچنین برچیدن دامداری‌های صنعتی به طرز چشمگیری موجب کاهش تخریب جنگل‌ها و مراتع ‌سراسر جهان می‌شوند. در چنین شرایطی دیگر نیازی به تخریب جنگل‌ها و کاشت علوفه برای سیر کردن ‌دام‌ها نیست. در ضمن تولید گوشت مصنوعی برای حیوانات هم مفید خواهد بود که امروزه در شرایط نامناسبی در فضاهای دامی قرار دارند و ابتلای آن‌ها به بیماری‌هایی مانند جنون گاوی و تب برفکی هزینه‌های بسیاری را بر صنعت دامداری وارد می‌کند. همچنین خوبی تولید گوشت در آزمایشگاه این است که هنگام فراوری می‌توان ویتامین‌های مورد نیاز بدن انسان را هم به آن افزود.
 معایب گوشت مصنوعی
تولید گوشت آزمایشگاهی البته مخالفانی هم دارد که دلایل خود را دارند. مخالفان معتقدند که این گوشت به شیوه تراریخته تولید می‌شود و مشکلات محصولات تراریخته را دارد. بعضی از مردم نمی‌توانند بپذیرند که چنین محصولی را به عنوان گوشت مصرف کنند. از آن جایی که گوشت مصنوعی بدون چربی و استخوان تشکیل می‌شود مزه گوشت طبیعی را ندارد و برای کسانی که لذت خوردن گوشت برایشان مهم است باب طبع نخواهد بود. مشکل دیگر از بین رفتن مشاغل مرتبط با تولیدات دامی است. با ورود گوشت‌های مصنوعی به بازار، کارگران دامداری‌ها و دامداران سنتی شغل و درآمد خودشان را از دست می‌دهند.
 چه زمانی به بازار می‌آید؟
در ‌سال ٢٠١٩ برخی ‌رستوران‌های لوکس به طور محدود این نوع گوشت را سرو کرده‌اند. هم اینک هم یکی از شرکت‌های حاضر در این عرصه به شدت در تلاش است ظرف ماه‌های ‌آینده این گوشت را به صورت گسترده‌تری وارد بازار کند. اما آن چیزی که مشخص است این که این نوع گوشت هنوز به طور گسترده در دسترس مردم جهان قرار نگرفته است و همچنان باید تلاش شود که قیمت تمام شده آن کمتر شود. به طور کلی خیلی‌ها تصور می‌کنند تا ۱۰ سال آینده گوشت مصنوعی با قیمت برابر با گوشت طبیعی در بازار موجود خواهد بود.
 

مطلب پیشنهادی

چگونه یک دال عدس خوشمزه بپزیم؟/ بوی جنوب در یک کاسه

خورش دال‌عدس برای‌جنوبی‌ها مثل خورش خوشمزه باقالی‌قاتوق برای شمالی‌هاست بااین تفاوت که خورش دال‌عدس معمولا …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *